Anul Nou chinezesc 2017, cifre, economie, tradiţie!

1 Anul Cocosului de foc, China 2017De câteva săptămâni, chinezii au intrat în febra Chunyun (春运) sau Festivalul Primăverii 2017, cea mai importantă perioadă din calendarul tradiţional asiatic. În cele 40 de zile ale Chunyun (13 ianuarie-23 februarie în acest an), China va înregistra aproape trei miliarde de călătorii cu trenul, avionul şi mijloace de transport în comun terestre, fluviale şi maritime. Marea migraţie este generată de dorinţa chinezilor de a respecta tradiţia reuniunii familiei, esenţa Festivalului Primăverii.  (Surse: Xinhua, China Daily, Radio China Internaţional, Global Times)

1 Transport Anul Cocosului de foc, China 2017Pentru a prinde un bilet de călătorie la data dorită din cadrul celui mai mare fenomen migraţionist contemporan, chinezii au achizionat într-un singur minut, în ziua de 13 ianuarie peste 60% din. Cele mai solicitate gări ale Chinei pentru plecări sunt: Guangzhou, Beijing, Shanghai, Shenzhen şi Hangzhou, iar primele cinci pentru sosire: Shanghai, Hangzhou, Changsha, Beijing şi Guangzhou.

Trebuie evidenţiat faptul că peste 70% din biletele de tren au fost achiziţionate pe Internet, statisticile arătând că din totalul comenzilor şi plăţilor 60% au fost făcute de smartphone.

Pe de altă parte, autorităţile aviaţiei civile au anunţat că, în perioada Sărbătorii Primăverii, pe aeroporturile din China vor fi înregistrate zilnic 10.000 de curse interne. Tuturor li se adaugă alte câteva zeci de milioane care apelează la mijloace de transport proprii, fie că sunt maşini sau motociclete, parcurgând în unele cazuri mii de kilometri.6 Transport Anul Cocosului de foc, China 2017Celor care vor călătorii în interiorul ţării se vor adăuga cei peste şase milioane de chinezi care vor efectua călătorii în străinătate în această perioadă, principalele ţinte fiind SUA, Marea Britanie, Spania, Germania, Elveţia, Ungaria şi Cehia – pentru destinaţiile îndepărtate, şi Australia, Noua Zeelanda, Thailanda, Vietnam, Indonezia şi Filipine – pentru destinaţiile din proximitatea Chinei.2 Transport Anul Cocosului de foc, China 2017

Acaparaţi în spirala speculaţiilor de sezon, mulţi dintre furnizorii de servicii turistice au crescut preţurile, aşa încât a fost necesară intervenţia autorităţilor. Un caz cu rezonanţă este înregistrat în cea mai populară staţiune Sanya (considerată California Chinei) din provincia sudică Hainan, unde preţul pentru o cameră de hotel standard a fost limitat la 6.000 yuani (aproximativ 873 USD) pe noapte, în condiţiile în care cererea este mult peste capacitate chiar şi la aceste valori.

Oraşul Sanya dispune de 1.752 hoteluri care au demarat pregătirile pentru Noul An chinezesc încă din 28 ianuarie. Statisticile arată că preţurile în cazul a 76,4% din camere au crescut cu minim 500%, cea mai ieftină variantă ajungând la 3.000 yuani (aproximativ 436 USD) pentru o camera standard.

18 Anul Cocosului de foc, China 2017Un sondaj realizat de 51jingying.com, site specializat în căutarea de locuri de muncă în China, a relevat că 92% din cei 5.184 de angajaţi intervievaţi au declarat că au primit bonusuri la sfârşit de an. Mai mullt, 55,7% au declarat că au primit bonusuri de peste 10.000 yuani (aproximativ 1.455 USD), în timp ce 10% au declarat sume de peste 50.000 yuani (7.275 USD).

Cele mai mari bonusuri la final de an au fost înregistrate în zona afcerilor imobiliare, unde s-a ajuns şi la 300.000 yuani (43.650 USD), în condiţiile în care piaţa sa, iar premierile au scăzut în valoare. Scăderi au fost înregistrate şi în sectorul bancar, nu şi în rândul companiilor de Internet unde bonusurile au ajuns şi la 25.000 yuani (3.637 USD).

Deloc de neglijat este şi lista principalelor ţări din care chinezii au cumpărat produse on-line în preajma Sărbătorii Primăverii. Pe primul loc se află Statele Unite ale Americii urmate de Japonia, Australia, Coreea de Sud, Germania, Olanda, Franţa, Italia, Elveţia şi Marea Britanie.

Fie că au cumpărat de pe Taobao sau Tmall (mall-uri virtuale ale celui mai mare e-retailer din lume Alibaba), chinezii au comandat în special: lapte praf, produse cosmetice, parfumuri, ceasuri, suplimente nutritive, vinuri, produse marine (cod negru din Alaska şi homar canadian), fructe şi chiar ceai britanic.

Statisticile Alibaba arată că cei mai mulţi cumpărătorii chinezi de bunuri de peste hotare sunt în general femeile tinere, educate, care au venituri anuale de peste 100.000 yuani (aproximativ 14.551 USD).19 Anul Cocosului de foc, China 2017

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Descoperind China, Înţelege China, Sărbători chinezești, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.