Radu Jude în juriul Festivalului Internaţional de Film de la Beijing

Radu JudeRadu Jude (foto), regizorul filmului „Aferim!” câştigătorul premiului Tiantan pentru Cea mai bună imagine, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Beijing (BJIFF) 2016, va face parte din juriul ediţiei din acest an, programată în perioada 16-23 aprilie. România va fi reprezentată în festival de filmul „Două lozuri” în regia lui Paul Negoescu.

Juriul celei de a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Beijing va avea ca preşedinte pe danezul Bille August, câştigător al unui Palme Dorr şi a unui Oscar pentru Cel mai bun film strain. Alături de acesta se vor afla Mabel Cheung (Hong Kong), Paolo Del Brocco (Italia), Jiang Wenli (China), Radu Jude, Rob Minkoff (SUA) şi Jean Reno (Franţa).

Aferim secenaRegizor, scenarist şi producător, Radu Jude este unul dintre cineaştii români remarcaţi la marile evenimente internaţionale din ultimii ani, între premiile câştigate regăsindu-se şi Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie, la Berlinala din 2016, pentru filmul „Aferim!” (foto) Cum am arătat deja, este câştigătorul premiului Tiantan 2016 pentru Cea mai bună imagine, la BJIFF 2016.

Organizatorii au anunţat că în acest an au fost primite 424 de filme (274 străine) din 59 de ţări şi regiuni, dintre care vor fi selectate cele zece câştigătoare pentru: Cel mai bun lungmetraj, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor, Cea mai bună actriţă, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun film, Cea mai bună muzică, şi Cele mai bune efecte vizuale.

În urma celor cinci etape eliminatorii, au fost reţinute 15 filme (două din China şi 13 din străinătate) între care se regăseşte şi „Două lozuri” (2016) ale cărui scenariu şi regie sunt semnate de Paul Negoescu.

Doua lozuri de Paul NegoescuInspirat din nuvela „Două loturi” de Ion Luca Caragiale, Paul Negoescu prezintă în „Două lozuri” povestea a trei bărbaţi care, după ce află că au câştigat marele premiu la loto, nu mai găsesc biletul dar fac eforturi pentru a-l găsi. În rolurile principale au fost distribuiţi Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol.
Filmul a avut premiera naţională în iunie 2016, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania,  iar premiera internaţională în septembrie 2016, la Festivalul Internaţional de Film de la Zurich,  unde a câştigat menţiunea specială a juriului.

Referinţe >>>
AFERIM! Premiul pentru cea mai bună imagine, la Festivalul de Film de la Beijing
Regizorul Corneliu Porumboiu, la Templul Cerului din Beijing
Aferim!, în finala Festivalului Internaţional de Film de la Beijing

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.