China dezvoltă „trenul zburător” care va atinge 4.000 km/h

Greu de imaginat, însă China are în plan dezvoltarea „trenului zburător” care va putea atinge viteza de 4.000 de kilometri pe oră, în condiţii de rulare în vid. Anunţul a fost făcut, astăzi, în cadrul celui de-Al Treilea Summit Internaţional Aerospațial din China, desfăşurat la Wuhan, unde a fost făcută o demonstrație simulată a trenului care va depăşi de trei ori viteza sunetului (1.235.88 km/h). Potrivit Radio China Internaţional, la realizarea proiectului dezvoltat de China Aerospace Science and Industry Corporation vor fi utilizate tehnologii spațiale.

Director general adjunct al companiei, Liu Xingquan, a declarat că, în comparație cu trenul traditional de mare viteză, „trenul zburător” va avea o viteză de rulare de zece ori mai mare. Aceasta în condiţii de vid, cu frecare scăzută a aerului şi graţie unei forme supersonice. Prin levitație magnetică, trenul va funcționa cu ajutorul unui sistem bazat pe ultrasunete.

Primul pas avansat de cercetătorii chinezi vizează construirea unui proiect care să asigure rularea cu 1.000 km/oră, destinat traficului interurban. Al doilea pas prevede ajungerea la o viteză de 2.000 km/oră, în cadrul unui proiect de nivel național, pentru ca în cele din urmă să se ajungă la 4.000 km/oră.

Suspensia magnetică și conducta vidată în care va rula versiunea chineză a „trenului zburător” sunt în fază de laborator, astfel că este de așteptat ca în următorii ani să asistăm la apariția în realitate a noului proiect care sfidează regulile actuale ale transportului terestru.

China proiectează trenul de mare viteză care să ajungă, în două zile, din Beijing la Washington

Chinezii susţin că „trenul zburător” nu doar că va diminua distanțele, indiferent de condițiile de mediu, dar nu va consuma energie fosilă şi va fi un puternic rival pentru companiile aviatice civile.

Potrivit news.jstv.com, China, SUA, Japonia şi alte câteva ţări sunt implicate în cercetarea și dezvoltarea versiunii reale a trenurilor supersonice. Reprezentanţii Institutului pentru Știință și Tehnologie Aerospaţială din China au declarat că deja a fost realizată combinația tehnologiilor spațiale cu cele de transport, fiind demonstrată posibilitatea de a atinge viteze de 4.000 km/oră.

Cu toate acestea, în cadrul conferinței nu au fost divulgate detalii ale “trenului zburător”, care va fi dezvoltat în Districtului Economic Xinzhou din Wuhan. Dacă obiectivul prezentat azi va fi realizat, chinezii vor putea ajunge în fiecare colț al țării în maxim două ore, schimbând radical opțiunile în toate domeniile, inclusiv în cel al locurilor de muncă.

Specialiștii susțin că fezabilitatea dezvoltării “trenului zburător” nu prezintă mari probleme, succesul diferitelor tipuri de experimente demonstrând deja acest lucru. Totuși, există încă multe etape care trebuie depășite, cele mai importante vizând construcția capsulei feroviare care să reziste la viteza sunetului și problemele de securitate, chiar dacă vorbim de un trafic derulat într-un mediu vidat.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la China dezvoltă „trenul zburător” care va atinge 4.000 km/h

  1. john spune:

    Pina va fi operațional macar la1000 km mai trec 15 ani chiar daca China de mișcă foarte repede.

  2. Rasvan Roceanu spune:

    Excelent

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.