China își proiectează viitorul dincolo de anul 2050

Cel mai important eveniment politic al Chinei ultimilor 20 de ani a debutat miercuri, la Beijing, odată cu prezentarea raportului de activitate al Partidului Comunist Chinez (PCC) pentru perioada 2012-2017 de către Secretarul general al partidului, președintele Chinei, Xi Jinping. Raportul politic prezentat vreme de trei ore și 24 de minute în fața Congresului Național al PCC, similar unui document de țară, a vizat toate aspectele relevante ale societății chineze: sănătate, educație, cultură, istorie, drepturile omului şi minorităților, teritorialitate (Taiwan, Hong Kong, Macao) şi armată, parcurgând transformările economice, politico-sociale şi corupţia (lupta cu tigrii, muștele și vulpile), ajungând la proiectele şi relaţiile internaționale, la rolul Chinei în context global. Concentrând, în toamna anului 2017, Partidului Comunist Chinez îşi fixează ținte pentru anul 2050 când China va trebui să devină mai bogată și mai puternică.
Dincolo de acest raport, Congresul Naţional al PCC va pune în dezbatere şi un element de transformare internă, Xi Jinping urmând să prezinte noile concepte şi strategii, odată cu propunerile de modificare a Statutului partidului. (Surse: Xinhua, China Daily, CCTV, Radio China Internațional)

După încheierea ultimelor detalii organizatorice, Congresul Național al Partidului Comunist Chinez (CNPCC) a debutat miercuri la Marea Sală a Poporului din Beijing în prezența celor 2.800 de delegați care au îndeplinit condițiile de participare şi a celor 3.068 (1.818 străini) jurnalişti din 134 de ţări acreditaţi.

Încadrat de antecesorii Hu Jintao (74 ani) al 6-lea preşedinte al RP Chineze (2003-2013) și Jiang Zemin (91 ani), al 5-lea preşedinte al RP Chineze (1993-2003), Secretarul general al PCC, Xi Jinping, a fost amfitrionul primei din cele şapte zile ale congresului. Așa cum am arătat, timp de peste trei ore, acesta a prezentat raportul de activitate al ultimilor cinci ani, vorbind despre succesele, problemele și proiectele partidului și Chinei, arătând că lumea se află în profunde schimbări care oferă o serie de oportunități strategice, dar care generează și pericole profunde la nivel mondial.

Xi a subliniat că pentru realizarea unui nou „lung marș”* este nevoie de unitatea și solidaritatea celor 89,447 milioane de membri, fără de care nu este posibil proiectul de reîntinerire a Chinei și realizarea Visului chinezesc.

*„Marşul cel Lung” – mișcare strategică de retragere a armatei comuniste chineze, condusă de Mao Zedong și Zhou Enlai. Marşul spre nord a acoperit aproape 8.000 de kilometri. „Marșul cel Lung” a dus la consolidarea lui Mao Zedong în poziţia de lider al partidului, ulterior acţiunea fiind declarată simbol al puterii și dârzeniei PCC.

În raportul prezentat, Xi Jinping a subliniat necesitatea menţinerii sistemului „O ţară, două sisteme”, existența unei singure Chine, simultan cu protejarea prosperității în Hong Kong și Macao.
Legat de Taiwan, dialogul cu liderii de la Taipei este posibil ca și până acum numai în condițiile respectării „Consensului din 1992”, care reflectă asigurarea dezvoltării pașnice a relațiile dintre cele două părți.

Pe această directive, Xi a accentuat necesitatea promovării eforturilor privind menținerea securității naționale, declarând o campanie decisivă împotriva diverselor activități de distrugere, terorism, secesionism și extremism religios pe teritoriul Chinei. Pentru aceasta, apărarea ţării şi armata chineză trebuie să se adapteze la tendinţa internaţională a dezvoltării trupelor, pentru asigurarea securităţii naţionale, astfel încât armata chineză să ajungă, în anul 2035, la cel mai ridicat nivel mondial.

Lupta cu tigrii, muștele și vulpile

Lupta anticorupţie a ocupat un spaţiu important în raportul prezentat miercuri, Xi Jinping vorbind despre rezolvarea problemelor care preocupă poporul cel mai mult și constituie cele mai mari amenințări pentru baza guvernării partidului. Raportul consemnează că a fost dusă cu fermitate o campanie de urmărire și capturare a tigrilor (oficiali corupți de rang înalt), a muștelor (oficiali corupți la nivelul de bază) și vulpilor (oficiali care au fugit în străinătate cu câștiguri ilegale).

O preocupare specială a PCC va fi prevenirea conturării unor grupuri de interese în sânul partidului, a arătat Xi Jinping (foto). Pentru aceasta, va fi perfecționat sistemul de supraveghere a partidului și statului, vor fi înființate comitete de supervizare la nivel național, provincial, municipal și județean. Acestea vor lucra cu organele de control a disciplinei, supervizând toți funcționarii publici care exercită puterea publică.

Statutul PCC și noua ordine internă

Un subiect extrem de important, însă abordat official doar la nivelul informațiilor primare, vizează propunerile înaintate de Xi Jinping privind modificarea statutului PCC. Potrivit organizatorilor, Xi va preprezenta delegaţilor la congres „noi concepte, gânduri și strategii de guvernare” propuse de Comitetul Central al partidului.

În cadrul raportului prezentat miercuri, Xi Jinping a vorbit despre modelul de conducere al partidului dominat de marxism-leninism, de gândirea lui Mao Zedong, de teoria lui Deng Xiaoping, de teoria celor trei reprezentări* și perspectiva științifică asupra dezvoltării societății socialiste cu caracteristici chineze.

*„Teoria celor trei reprezentări” – proiect politic al PCC care vizează construirea unui drum socialist cu specific chinezesc, formarea unui sistem teoretic socialist propriu şi stabilirea unei orânduiri socialiste cu specific chinezesc.

Analiștii chinezi evidențiază faptul că poziția și rolul de „nucleu” a Secretarului general Xi Jinping, în cadrul Comitetului Central al PCC, în contextul celui de-al 19-lea Congres Național al Partidului, trebuie înțeleasă dincolo de valoarea de simbol.
Mesajul este unul potrivit căruia China are nevoie de o conducere puternică, pentru menținerea stabilității și asigurarea dezvoltării, având în vedere provocările complexe ale Chinei: creșterea internă, creșterea lentă, supra-capacitatea industrială, poluarea endemică, dezvoltarea dezechilibrată, disparitatea veniturilor, nedreptatea socială, în plan intern. Acestea se adaugă problemelor de nivel internațional, care privesc conflictele regionale, dezvoltarea lentă economică, volatilitatea piețelor, protecționismul comercial, confruntările etnice, terorismul, rivalitățile geopolitice și disputele teritoriale.

Iată cum, se așteaptă o recalibrare a raporturilor în cadrul Comitetului Central (205 membri) și Biroului Politic (25 membri) ale PCC, o concretizare de facto urmând să fie confirmată odată cu clarificarea modificărilor care vor fi aduse la statutul partidului, modificări care ar putea reconfigura total perspectivele politice interne chineze, dar și cele internaționale.

La 64 de ani, Xi Jinping are în față un nou mandat, până în 2022. Înaintea congresului care a început azi, Comitetului Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC era format din: Xi Jinping, Li Keqiang, Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan, şi Zhang Gaoli (foto).

Dezvoltarea Chinei, de la economie la democratizare

„Ne confruntăm cu contradicția dintre dezvoltarea neechilibrată, inadecvată și nevoile tot mai mari ale oamenilor pentru o viață mai bună”, a afirmat Xi, arătând că principala contradicție este dată de prezența unei „schimbări istorice care afectează întregul peisaj, dar care generează multe teme noi pentru partid și țară”.

Dacă până de curând principala contradicție a Chinei era dată de „nevoia materială și culturală tot mai mare a oamenilor și producția înapoiată”, odată ce nevoile de bază ale peste un miliard de oameni au fost satisfăcute s-a trecut la construirea unei societăți moderat-prospere. Însă, odată ce au fost îndeplinite nevoile oamenilor de a trăi o viață mai bună, nu doar nevoile lor materiale și culturale au crescut, ci și cerințele pentru democrație, stat de drept, corectitudine și justiție, securitate și un mediu mai bun, a subliniat Xi Jinping.

Cu creșterea produsului intern brut (PIB) de la 54 trilioane la 80 de miliarde de yuani, China și-a menținut poziția de a doua economie ca mărime a lumii, contribuind cu peste 30% la creșterea economică globală.

Reforma structurală a sectorului de aprovizionare a dus la o îmbunătățire constantă a structurii economice. Chiar și așa, în cadrul temelor economice, Xi Jinping a subliniat necesitatea menţinerii „listei negre”* privind accesul străin pe piața chineză, pentru a curăța și elimina reglementările și practicile care împiedică unificarea pieței și concurența loială.

*„Lista neagră” – proiect economic promovat de China pentru a proteja principalele ramuri economice, proiect care restricţionează accesul participării străine în domeniile cheie ale economiei (ex. bănci, ramuri ale industrie).

Minoritatea este subordonată majorității

În noua realitate internă şi international Partidul Comunist Chinez are două obiective centenare, cunoscute și ca obiective strategice de dezvoltare economică și socială în noua etapă a noului secol.

Primul obiectiv vizează transformarea Chinei într-o societate moderat-prosperă, cu beneficii pe care să le resimtă cei peste 1,38 miliarde de locuitori la momentul aniversării centenarului PCC (2021).
Al doilea obiectiv vizează aducerea Produsului Intern Brut chinez pe cap de locuitor până la nivelul țărilor moderat-dezvoltate și asigurarea modernizării ţării odată cu marcarea centenarului Republicii Populare Chineze (2049).

Plan social-economic urmărește principiul centralismului democratic, la toate nivelurile trebuind să fie reflectată voința poporului. De asemenea, minoritatea trebuie să fie subordonată majorității, atunci când se adoptă decizii cu privire la orice problemă.

Pe acest fond, este important de subliniat că Partidul Comunist Chinez avea în anul 2016 89,447 milioane de membri, fiind cel mai mare partid politic din China și din lume. Muncitorii și agricultorii reprezintă cea mai mare pondere (36,95%), urmată de specialiști și manageri (25,21%), diferența fiind asigurată de funcționari, studenți și pensionari.

Cei peste 89 de milioane de membri sunt grupați în mai mult de 4,5 milioane de organizații de partid, constituite la nivel e cartier, comunitate urbană și rurală, instituții de stat sau private.
După locul de muncă, în aproximativ 91,3% dintre instituțiile și întreprinderile de stat există organizații de partid, care supraveghează operațiunile zilnice și joacă un rol în luarea deciziilor. Organizațiile de partid sunt prezente și în 67,9% dintre întreprinderile private și 58,9% dintre organizațiile sociale.

REFERINȚE >>>
China a început transferul de putere. Xi Jinping şi Li Keqiang aleşi în CC al PC Chinez
Xi Jinping, noul Secretar General al P.C. Chinez
O nouă generaţie de lideri se prezintă

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CNPCC 19/2017, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.