COMENTARIU | O nouă generaţie de lideri se prezintă

Presa chineză de vineri alocă spaţii largi evenimentului de închidere al celui de-al 18-lea Congres al PC Chinez care şi-a desemnat noua echipă conducătoare, alegând în funcţia de secretar general pe actualul vicepreşedinte Xi Jinping. Prima întâlnire cu presa şi discursul ieşit din tipare al noului lider este prezentat în detaliu, fiind considerat drept începutul unui nou stil de politică la Beijing.

Cotidianul China Daily titrează: “O nouă generaţie de lideri se prezintă”, arătând că noua elită a Partidul Comunist din China, avândul drept lider pe Xi Jinping este conştientă de provocările viitorului, de necesitatea îmbunătăţirii nivelului de trai al oamenilor, de combaterea corupţiei, precum şi de nevoia de încredere a oamenilor pentru a realiza toate acestea. Publicaţia consemnează faptul că Xi a fost învestit secretar general al Comitetului Central al PCC, comitet care este format din şapte membri ai  Biroului Permanent Politic.

La rândul său, cotidianul Global Times deschide ediţia cu titlul: “Xi emana încredere de la debut” , arătând că, joi, China a asistat la mult aşteptata tranziţie de conducere, Xi Jinping fiind noul lider al Partidului Comunist din China (PCC). Acesta a promis să aibă grijă mai bine de nevoile oamenilor, făcând faţă „provocărilor grave” care vizează corupţia şi birocraţia. Global Times subliniază că, după o săptămână de dezbateri, a fost prezentată noua echipă de conducere, desemnată la finalul celui de-al 18-lea Congres Naţional al PCC, condusă de Xi: Li Keqiang, Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan, şi Zhang Gaoli, toţi membrii Comitetului Permanent al noului Biroul politic al Comitetului Central al PCC. Cotidianul semnalează şi preluarea de către Xi Jinping în funcţia de preşedinte al Comisiei Militare Centrale al PCC. Decizia este văzută ca o surpriză de observatori politici care se aşteptau ca trecerea să fie făcută gradual, aşa cum sa întâmplat în timpul schimbărilor de conducere anterioare. Global Times a reţinut şi un factor de ordin cantitativ care reflect orientarea de atenţie a noului lider, Xi Jinping. Astfel, în discursul de 18 minute, punctat de traducerea la cald, cuvântul „popor” a fost menţionat de aproape 20 de ori.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Din presa chineză, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.