Nerușinarea celor care întinează memoria ASTREI la Sibiu

Aflu că în spațiile centenare ale Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA din Sibiu a fost organizat un eveniment dedicat non-culturii, non-valorii, aduse din import. Halloween nu mai are loc pe strazile orașului, în casele copiilor cu părinți dezrădăcinați de țară. Acum, îndobitocirea este promovată în centrul sacru al luptei pentru drepturile românilor din Transilvania, în  Muzeul „Asociațiunii”, clădire inaugurată la 1905.

Cine sunt cei care conduc azi destinele Bibliotecii Astra, ce grave boli le macină conștiința de au ajuns să confunde istoria și cultura cu abjecte evenimente de import?

Cât de lipsiți de respect, măsură și cultură sunt cei care aprobă un astfel de eveniment în Casa Astrei, acolo unde ar trebui să fie promovate cultura românilor, evenimente de excelență, personalități?

Cât de inculți sunt cei care conduc destinele Sibiului de azi dacă în fruntea Bibliotecii Astra se afla decidenți care permit ca pe urmele celor care au făcut istorie să se calce într-o degradantă spirală educațională?

Tinerii de azi trebuie aduși spre cultură prin adaptarea la actualitate a ideii de valoare, nicidecum prin degenerare sau generarea de grave confuzii cultural-educaționale.

Autorii acestui eveniment, cu precadere gazdele și profesorii care au fost alături de elevi și studenți, se fac vinovați de crimă! Ei au inserat în conștiința copiilor egalitatea între cultura românilor și un eveniment eminamente stupid. Apoi, se fac vinovați de pervertirea memoriei înaintașilor noștri, cei care au trudit, donat și construit o casă a culturii pentru ca românii din Transilvania să își găsească locul de drept într-o perioadă în care erau asupriți în propriul oraș, în propria țară, de cei care și atunci, și acum, au fost și sunt naționalități minoritare în România.

Disprețul pentru cultură, sfidarea normelor de bun simț, gravele carențe în fața respectului pentru istorie și înaintași, au fost lecțiile predate, la Sibiu, în aceste zile.

Orice explicație, orice justificare, orice cauționare a unui eveniment sordit programat în clădirea Asociațiunii Astra sunt inutile. O crimă nu are scuze. La fel, nerușinarea nu are leac, acolo unde măsura și educația sunt eclusiv subiecte de diplome, nicidecum de profundă și solidă construcție umană și patriotică.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.