IMPARDONABIL ABUZUL DEPARTAMENTULUI DE STAT AL SUA LA ADRESA ROMÂNIEI, STAT SUVERAN!

Așa cum Ambasadorul SUA la București se comportă ca un vechil pe o plantație de bumbac în care românii și instituțiile românești îi sunt sclavi, Departamentul de Stat al SUA a ajuns să confunde România – STAT SUVERAN ȘI INDEPENDENT, cu o proprietate în care poate dispune și da ordine! Este inadmisibil în relația de partemeriat România-SUA, este inacceptabil privind regulile minimale diplomatice! Comunicatul Departamentulului de Stat în care sunt trasate ordine Parlamentului de la București este fie rezultatul unei uriașe dezinformări și o manipulare produsă de angajații americani, fie o nouă dovadă de imixtiune în problemele României, gest care trebuie respins ferm și de urgență de Parlamentul și Președinția României.

În comunicatul Departamentului de Stat, emis luni, se arată că: “Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere modificări legislative care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar putea slăbi independența judiciara în România. Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a facut în ultimii ani de a construi instituții judiciare puternice, protejate de intervenția politică. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”.

Acest abuz de poziție exprimat de Departamentului de Stat este expresia cea mai clară a manipulării produse de acele forțe din România și din SUA care nu doresc ca Justiția română să funcționeze pe baze legale și de responsabilititate, ori pentru cei care cunosc realitatea românească este limpede că aici putem avea în vedere DNA, Ambasadorul  Hans Klemm (SUA) și chiar Ambasadorul român la Washigton, George Maior.

Ambasadorul Maior un executant loial în războiul informațional SUA vs. Rusia

Reacția Președinților Senatului și Camerei Deputaților de la București (care arată că Parlamentul României urmărește „să consolideze independența sistemului judiciar” și „eliminarea influențelor politice în funcționarea Justiției”) trebuie salutată, similar reacțiile asociațiilor de magistrați, europarlamentari și parlamentari români care au respins ingerința americană în problemele decizionale ale României.

„Dorim să subliniem că în orice discuție cu partenerii noștri trebuie să plecăm de la un principiu constituțional fundamental, același în SUA și în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile și voturile din Parlament se desfășoară în numele suveranității poporului și nu pot face obiectul niciunei forme de presiune”, se arată în comunicatul comun transmis de Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și de Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

REPET! Într-un stat responsabil, trimisul SUA la București ar fi expulzat de urgență!

De partea cealaltă, nu surprind prea mult reacțiile PNL (care salută  poziția exprimată de Departamentul de Stat), USR şi PMP, care apreciază ingerința americană în problemele României, găsind-o justificată, amestecând abuzul de forță și încălcarea normelor internaționale cu bătălia politică internă.

Impostura opoziției, incapabilă să atragă simpatia electoratului intern, se transformă în trădare de țară!

SUA ridică un gard de sârmă ghimpată între România și Republica Moldova!

„Emoţiile” americanilor, similare celor exprimate de Uniunea Europeană în raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), trădează teama de a pierde controlul asupra deciziilor din România. SUA-UE refuză să observe că acuzațiile privind dezincriminarea abuzului în serviciu sunt un istoric al Guvernului Cioloş (impus şi susţinut de SUA-UE), câtă vreme infracțiunea a fost declarată neconstituţională (art. 147 alin. 1 din Constituție),  în luna august 2016. PSD-ALDE au preluat guvernarea în ianuarie 2017, iar demersurile privind modificarea legilor Justiţiei vizează inclusiv punerea acestora în acord cu Constituţia şi recomandările UE şi Comisiei de la Veneţia.

Acţiunile SUA-UE arată în mod clar că orice face şi oricum acţionează guvernarea PSD nu este pe placul mai marilor parteneri, motiv de şantaj permanent, pe deoparte, şi de cedare nepermisă, de cealaltă parte, de la Ion Iliescu, până la Victor Ponta.

Despre Dan Tomozei

jurnalist din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din arhive, România. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la IMPARDONABIL ABUZUL DEPARTAMENTULUI DE STAT AL SUA LA ADRESA ROMÂNIEI, STAT SUVERAN!

 1. Rasvan Roceanu spune:

  Ce este mai trist nu e faptul ca SUA indrazneste sa dea porunci, mai rau este ca SUA ne cere noua sa acceptam lucruri pe care americanii nu le-ar accepta
  Asa cum ar fi refuzul unui inalt functionar de a se prezenta la audieri intr-o comisie parlamentara, sau colaborarea recunoscuta public dintre serviciile secrete si judecatori.
  SUA crede ca in Romania, sub pretextul luptei impotriva coruptiei, democratia poate suferi orice fel de amputari si, mai mult, SUA crede ca cei care se opun acestor amputari….pun in pericol statul de drept.

  • Dan Tomozei spune:

   Câtă vreme la București vom avea lideri care se tem în fața morții, așa va fi. Curățenia începe din interior și cu cele mai mari gunoaie.
   Gânduri bune.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.