Li Keqiang: „Nu trebuie să faci altora, ce ţie nu-ţi place”

China nu vizează expansiunea, chiar dacă va deveni mai puternică în viitor, a declarat premierul Li Keqiang, subliniind că Beijingul nu va urma logica potrivit căreia o țară puternică este obligată să urmărească hegemonia. China a realizat o dezvoltare pașnică, iar mediul internațional pașnic este în continuare ceea ce China are nevoie, pentru a atinge o modernizare completă.
În cadrul primei conferințe de presă organizate, marți, după încheierea primei sesiuni a celei de-a 13-a Adunări Naționale a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC), Li Keqiang a abordat principalele teme de acțiune ale Chinei în 2018: continuarea deschiderii economice, prevenire riscurilor financiare, 11 milioane de noi locuri de muncă, respingerea oricăror tentative privind independența Taiwanului.
În plan extern, China dorește o relaţia rațională cu SUA, o relație puternică în interesul tuturor cu Rusia, îmbunătăţirea relaţiei cu Japonia și calmarea situației în Peninsula Coreeană.

Arătând că, în ultimii ani, China a contribuit cu aproximativ 30% la creșterea globală şi a impulsionat redresarea economică mondială, situaţie care a fost favorabilă menținerii păcii globale Li Keqiang a susţinut că „nu trebuie să faci altora, ceea ce ţie nu-ţi place„. Aceasta în contextul în care China urmărește dezvoltarea pașnică, deși națiunea este mai hotărâtă ca niciodată să își protejeze integritatea teritorială, fără să abandoneze un singur centimetru din propriul pământ. În egală măsură, China nu va ocupa un centimetru din terenul altora.

Continuarea deschiderii economice

China va lărgii și mai mult importurile și investițiile, va deschide complet sectorul de producție pentru concurenții străini și va reduce taxele de import, a declarat premierul Li Keqiang, subliniind că economia chineză este atât de integrată în economia globală încât o închidere a “ușilor” va genera un blocaj nu doar pentru China. „Dacă există ceva care va fi diferit de trecut, va fi o deschidere și mai mare a Chinei„, a arătat Li.

Sesiunile ANRPC 2018

Astfel, China va ridica limitele capitalului străină în unele zone, urmând să fie deschis complet sectorul de producție. „Nu va exista o cerință obligatorie pentru transferul de tehnologie, iar drepturile de proprietate intelectuală vor fi mai bine protejate„.
Premierul a mai spus că se intenționează eliminarea tarifelor la importul de medicamente și reducerea tarifelor la alte bunuri.

China poate preveni riscurile financiare

China este capabilă să prevină riscurile financiare sistemice, având în vedere calitatea și creșterea stabilă a țării, a declarat premierul Li Keqiang.
Rata de adecvare a capitalului și de acoperire a provizioanelor în sectorul bancar chinez sunt mai ridicate decât cele impuse de standardele internaționale, a arătat Li. De asemenea, băncile chineze sunt obligate să pună asigure rezerve în valoare de aproximativ 15% din totalul depozitelor, ceea ce înseamnă că sectorul bancar are mai mult de 20 de miliarde yuani (3,16 trilioane USD) în rezerve.

China a înregistrat o creștere de două cifre a veniturilor fiscal, în primele două luni ale acestui an, guvernul fiind încrezător că va atinge principalele obiective de dezvoltare economică. Totodată, guvernul de la Beijing va continua să reducă rata deficitului fiscal, însă aceasta nu înseamnă o schimbare de politică a țării.

11 milioane de noi locuri de muncă

Economia Chinei va genera, în acest an, cel puțin 11 milioane de noi locuri de muncă și va asigura locurile de muncă pentru 280 de milioane de lucrători migranți din mediul rural care lucrează în orașe. Ocuparea forței de muncă este „de importanță capitală” pentru fiecare familie, a susținut Li Keqiang care a cerut autorităților de la toate nivelurile să pună ocuparea forței de muncă pe agenda principală.

Obiectivul nostru minim este de 11 milioane de noi locuri de muncă urbane și vom depune eforturi pentru mai mult de 13 milioane. Am reușit să facem acest lucru în ultimii ani și nu există nici un motiv să nu reușim să atingem acest punct în acest an„, a susţinut Li.

Potrivit premierului, China a generat peste 60 de milioane de noi locuri de muncă în mediul urban, în ultimii cinci ani. De asemenea, a remarcat că China are în jur de 280 de milioane de lucrători migranți din mediul rural, care au contribuit foarte mult la procesul de urbanizare al Chinei, prin construirea de oraşe şi infrastructură.

Pe de altă parte, în acest an China va avea un număr record de 8,2 milioane de absolvenți de colegiu și alţi cinci milioane absolvenți de școli profesionale secundare. Vor exista, de asemenea, un milion de militari demobilizați și lucrători afectați de reducerea capacităților excedentare. Toate aceste date va determina guvernul central să încerce să elimine situaţiile cu familii care au „zero locuri de muncă” și să exploreze noi posibilităţi pentru crearea de locuri de muncă.

Respingerea oricăror tentative privind independența Taiwanului

China nu va tolera nicio încercare, a niciunei forțe externe, de a folosi Taiwanul pentru a provoca dificultăți în relațiile transatlantice, a avertizat premierul Li Keqiang, care a menționat că partea continentală și Taiwanul aparțin „aceleiași Chine”.
Beijingul este gata să aibă dialoguri și consultări cu toate partidele și grupurile politice din Taiwan care aderă la principiul existenţei unei singure Chine, pentru a discuta toate problemele care privesc locuitorii din ambele părți și pentru a dezvolta pașnic relațiile și pentru a realiza, în cele din urmă, reunificarea pașnică a Chinei. „Noi credem că aceasta reprezintă interesele fundamentale ale națiunii noastre”, a declarant Li Keqiang.

Am acționat întotdeauna pentru a ne asigura că compatrioții noștri din Taiwan vor putea să se bucure de același tratament ca și cei din partea continentală, atunci când vin la muncă, trăiesc sau studiază în zona continentală, pentru că suntem membri ai aceleiași familii„, a spus Li.

Relaţia cu SUA, rațională pentru comerț

Abordând tema relaţiei comerciale cu SUA, premierul chinez a declarat că speră ca ambele părți să acționeze rațional, să nu fie conduse de emoții, și să evite războiul comercial. Aceasta în condițiile în care, în 2017, schimburile China-SUA au depășit 580 miliarde USD.
Deşi au fost promovate multe discuții despre un posibil război comercial, China crede că în situaţia în care va avea loc nu va fi benefici pentru niciuna dintre părți, iar la final nu va exista un câștigător. Când cineva folosește termenul „război” este împotriva regulilor comerciale, deoarece comerțul se realizează prin negociere, consultare și dialog, a arătat Li.

În acest context, premierul a făcut referire la pașii de deschidere a Chinei, cum ar fi sectorul de servicii, producție și produse, pași care vor aduce oportunități și companiilor americane. În același timp, Washingtonul este îndemnat să reducă restricțiile privind exportul către China a mărfurilor cu înaltă tehnologie sau a celor cu valoare adăugată ridicată.

China-Rusia, o relație puternică în interesul tuturor

Ca vecini, o relație stabilă și amiabilă între China și Rusia este în interesul ambelor țări, dar și a lumii, a declarat premierul Li Keqiang.
Relațiile comerciale dintre cele două ţări au cunoscut o schimbare în anii precedenți, ca urmare a fenomenelor generate de schimbarea situației comerțului mondial și scăderea prețurilor la mărfuri. Astfel, schimburile bilaterale au crescut anul trecut cu peste 20%, având încă un potențial foarte mare.
Nivelul comercial bilateral China-Rusia se ridică la aproximativ 80 miliarde USD, cele două țări putând ajunge la 100 miliarde USD.

Îmbunătăţirea relaţiei cu Japonia

Semnele de îmbunătățire a relaţiei China-Japonia au fost observate în ultima vreme, iar prim-ministrul Shinzo Abe a trimis invitații, în mai multe rânduri, pentru efectuarea unei vizite în Japonia, a declarat premierul Li Keqiang. Acesta a arătat că analizează posibilitatea participării la reuniunea liderilor China-Japonia-Coreea de Sud și facă astfel prima sa vizită oficială în Japonia, în prima jumătate a acestui an.

Îmbunătățirea relațiilor China-Japonia necesită nu doar o atmosferă potrivită, ci și angajament și viziune, schimbul de vizite la nivel înalt contribuind la revenirea relației pe calea dezvoltării, a arătat Li. Acesta a apreciată că este mai important să fie consolidate bazele relațiilor China-Japonia, mai degrabă decât să fie realizată o înțelegere unică, trebuind să existe o dezvoltare susținută și constantă a acestei relații.

Anul acesta, vor fi marcaţi 40 de ani de la semnarea Tratatului de pace şi prietenie China-Japonia, fiind important ca ambele țări să onoreze spiritul și acordurile stabilite în cele patru documente politice China-Japonia. „Relația se încălzește, dar trebuie să avem grijă și de eventualele reveniri ale perioadelor de răcire„, a spus Li.

China salută calmarea situației în Peninsula Coreeană

China salută recenta relaxare a tensiunilor din Peninsula Coreeană, autoritățile de la Beijing sprijinind toate eforturile care vor ajuta la rezolvarea problemei nucleare prin dialog și consultare, a declarat premierul Li Keqiang.
În acest sens, China va continua să depună toate eforturile pentru a susţine denuclearizarea peninsulei și pentru a se asigura pacea și stabilitatea, sperând că toate părțile implicate să manifeste sinceritate, implicare prin măsuri concrete şi promovarea negocierilor, astfel încât să fie înregistrate noi progrese.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2018, China, Din arhive, Din presa chineză, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.