Maestrul Gheorghe Zamfir i-a primit cu brațele deschise pe Raluca Pătuleanu şi Gao Chunhua

A fost o seară magică, o şansă dată prieteniei, spun cei care marţi, la Bucureşti, au fost martorii întâlnirii Maestrului Gheorghe Zamfir cu Raluca Pătuleanu – naistă stabilită în Belgia de aproape 30 de ani şi Gao Chunhua – profesor la Conservatorul de Muzică din Xi’An (China), unde din acest an a fost deschisă o clasă de studiu al naiului. Întâlnirea eveniment a fost pregătită de constructorul de naiuri, Ionuţ Preda (mulțumesc pentru imagini), un nume cunoscut şi recunoscut până în îndepărtata Asia pentru măiestria cu care dă viaţă tuburilor de bambus care dau formă şi sens vocilor îngerilor: sunetele naiului.

Deşi se cunoşteau prin intermediul muzicii, a fost prima întâlnire a Maestrului Zamfir cu doamna Raluca Pătuleanu, prezentă la Bucureşti la puţine ore după ce a concertat la Chişinău.

„Domnul Zamfir ne-a primit cu deosebită simplitate şi bunăvoinţă. De asemenea, a fost atât foarte mişcat de cadourile primite din partea profesorului Gao Chunhua, încât foarte repede s-au depăşit momentele de curtoazie şi s-a trecut la muzică, la instrumente. Întâlnirea agreabilă s-a transformat într-o demonstraţie şi un schimb de experienţă, domnul Zamfir fiind plăcut impresionat de modul în care Gao reuşeşte să scoată sunetele din nai. În replică, domnul Zamfir a cântat şi a dat câteva exemple de tehnică, aşa încât toţi cei prezenţi, prietenii din China, echipa domnului Zamfir, familia lui Ionuț Preda, am legat și am pus o nouă cărămidă la temelia prieteniei noastre, a prieteniei dintre România și China”, a declarat Raluca Pătuleanu.

INTERVIU – Raluca Pătuleanu: Poporul chinez este un popor decis, ceea ce promite, face!

Prezența prietenilor chinezi la București, alături de profesorul Gao Chunhua se află soția acestuia, de asemenea instrumentistă la harpă, și coordonatorul asociației naiștilor din Shanghai, este prilejuită de concertul pe care maestrul Gheorghe Zamfir îl va susține în seara zilei de 21 septembrie, în cadrul proiectului „Zilele Bucureștiului 2018”. La concert vor participa naiști din 20 de țări, acompaniați de Orchestra Națională „Lăutarii” din Chișinău – dirijor Nicolae Botgros și Orchestra Metropolitană București – dirijor Daniel Jinga.

Naiul românesc, la fundaţia unui nou centru internaţional de schimburi academice al Conservatorului din Xi’an

Totodată, dialogul româno-chinez a inclus și cooperarea muzicală între Conservatorul de Muzică din Xi’An și artiștii români, fiind stabilite o serie de contacte în vederea unor posibile colaborări.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.