Poveste românească în pictura unui artist chinez

România văzută prin ochii unui pictor chinez. Glasul Ciocârliei” este titlul expoziției vernisate, marți, la Institutul Cultural Român din Beijing, sub semnătura lui Wang Chuan (foto), pictor și scriitor apreciat la nivel național în China. Pătimaș îndrăgostit de tradițiile românești, de România profundă descoperită în cătunele izolate de munte sau în istoria păstrată în monumentele arhitectonice care au străbătut secolele, pictorul și profesorul Wang adaugă un nou semnal de prietenie în anul Centenarului Marii Uniri a României.

În lucrările semnate de Wang Chuan se regăsesc secvențe din România uitată: singurătatea bisericilor din lemn, cătunele de munte, liniștea bărcilor priponite la maluri, siluetele impunătoare ale castelelor și cetăților medievale, toate surprinse în culori puternice, dure, întunecate.

După ce a cunoscut România și arta românească prin intermediul lui Nicolae Grigorescu şi Corneliu Baba, pictorul Wang Chuan a ajuns de mai multe ori pe meleagurile Mioriției, unde s-a inspirat pentru a da viață alpestră limitelor impuse de cadratura ramelor. Pentru românii rezidenți în China, întâlnirea cu expoziția “România văzută prin ochii unui pictor chinez. Glasul Ciocârliei” este o întoarcere acasă, Wang Chuan oferind șansa redescoperirii locurilor de poveste care au marcat copilăria și amintirile profunde ale multora dintre noi.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Înţelege China, Români în China, România, România - China, ROMANIA-CHINA 70, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.