Zeul Gheorghe Zamfir a adus magia Crăciunului în fosta capitală imperială Xi’An

Magia colindelor, misterul doinelor, curajul și forța tropotitelor maramureșene, a bătutelor moldovenești … sunt parte din ingredientele unei seri unice, în care Universul a fost blând supus zeului naiului, Gheorghe Zamfir, prezent duminică seara, pe scena de concerte a Conservatorului de Muzică din Xi’an, fostă capitală imperială a Chinei.

Sunt prea sărace cuvintele pentru a descrie miracolul înregistrat la Xi’an, acolo unde maestrul Zamfir, împreună cu colegii români, a deschis porțile armoniei în preajma Crăciunului, având alături câteva zeci de chinezi care au făcut din nai o pasiune de viață.

Dacă în China un concert este deschis și închis de colinde, avem argumentul suficient pentru a afirma că zeul Zamfir este aievea, că lumea chineză de azi oferă probele necesare pentru confirmarea miracolelor sociale si culturale. Miracole care au răsplătit chinezii veniți de la mii de kilometri de casă pentru a petrece câteva zeci de minute cu maestrul Zamfir, cu asamblul său și cu Naista Raluca Pătuleanu, cu toții invitați ai Centrului Internaţional de Schimburi Academice pentru Nai al Conservatorului de Muzică din Xi’an.

A fost un eveniment care a marcat finalul primului an de la demararea activităților centrului, al cărui principal partener extern este Institutul Cultural Român de la Beijing.

“Astăzi este o zi fericită, grație Conservatorului de Muzică din Xi’An, grație maestrului Gheorghe Zamfir și prietenilor români și chinezi, și cu deosebită grație omului cu o inimă mare, profesorul Gao Chunhua. În anul Centenarului Marii Uniri a României, naiul devine un simbol al prieteniei româno-chineze. Cu acest concert extraordinar, Institutul Cultural Român de la Beijing și deopotrivă prietenii chinezi, încheiem manifestările desfășurate sub emblema România 100”, a declarat Constantin Lupeanu, Institutului Cultural Român de la Beijing.

Dorința Chinei de a renaște naiul, cunoscut aici de mii de ani, este concretizată inclusiv prin deschiderea unei grupe de studiu a instrumentului în cadrul Conservatorului de la Xi’an, al cărui coordonator este prof. Gao Chunhua, un relativ “tânăr” pasionat de instrumentul zeului Pan, însă un virtuoz apreciat de maestrul Zamfir, dar și de colegii săi din Orchestra Cazanoi: Anatolie Cazanoi – țambal, Cezar Cazanoi – flaut, Oleg Lascu – contrabas, Adrian Sârbu – vioara, Oliver Zenu Zanc – violă, deopotrivă de naista româncă stabilită în Belgia, Raluca Pătuleanu.

Puține sunt cuvintele pentru a descrie atmosfera care a dominat publicul spectator în clipele de prezență pe scenă a românului care, in urmă cu peste 50 de ani, a dat naiului o nouă șansă. Să îl vezi pe Zamfir aievea este o șansă care poate ține și de foame și de sete spirituală, măcar pentru cei care se află departe de țară, pentru cei care găsesc în artă și tradiții refugiu tămaduitor.

Mai mult, dialogul cu maestrul este o permanentă incursiune în spațiu și timp, pentru care este suficient (sau obligatoriu) să accepți că arta și pasiunea nu au limite, că nu pot fi îngrădite!

Crăciun cu pace și fericire, tuturor!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, De departe ... România, Români în China, România, România - China, ROMANIA-CHINA 70, Sărbători chinezești. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.