Mass media din China evită să promoveze puncte de vedere dominate de ambiguitate atunci când nu există un interes direct şi precis. Iată însă că, în ediţia de vineri, 28 decembrie, China Daily (cotidianul oficial de limbă engleză din China) sunt lansate o serie de prejudecăți la adresa României şi guvernului de la Bucureşti, în contextul preluării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.
Sub titlul „România preia cârma UE în momente de tulburare și populism”, în articolul apărut în varianta tipărită şi electronică se susţine că reformele de la București “subminează lupta împotriva corupției din cadrul blocului”, iar Liviu Dragnea “poate acum să folosească președinția României în UE pentru a aduce un fel de revizuire judiciară pe care o dorește”. De asemenea, sunt prezentate „dezacordurile” dintre Dragnea şi preşedintele de „centru-dreapta, Klaus Iohannis, care este un susținător ferm al UE și care s-a confruntat frecvent cu Dragnea și social-democrații”.
O altă afirmațe asumată de cotidianul chinez privește faptul că “țările din Europa de Est, inclusiv Ungaria, Polonia, România și Slovacia, împiedică procesul de integrare în UE”!
„România preia președinția Uniunii Europene la 1 ianuarie, pe fondul unei rupturi crescânde în cadrul blocului, pe care unii experți spun că îi amenință însăși existența”, fiind enumerate: Brexit, alegerile europarlamentare din 2019 şi bugetul uniunii. Însă, cea mai mare problemă identificată de autor, bazându-se pe „experţi”, este aceea că “România este acum condusă de un guvern populist”.
“România, una dintre cele mai sărace națiuni ale Europei și una cu o vastă discrepanță între bogați și săraci, este reprezentată de un guvern de stânga care nu a făcut decât și retragă, recent, țara de la poziția tradițională pro-UE, spre una mai naționalistă”, Earle Gale plasând astfel România alături de Ungaria și Polonia, dar mai ales procesului anticorupţie aflat în pericol.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, este prezentat drept „cel mai puternic om din România” şi un luptător cu UE pe care o consideră „nedreaptă” câtă vreme “Bruxelles-ul încearcă să nege Bucureștiul ‘dreptul de a-și promova propriile opinii’”, totul pe fondul reformelor judiciare considerate de UE “amnistii penale pentru politicieni, inclusiv pentru Dragnea”.
Prin urmare, reformele de la București “subminează lupta împotriva corupției din cadrul blocului”, iar Dragnea “poate acum să folosească președinția României în UE pentru a aduce un fel de revizie judiciară pe care o dorește”.
În opinia autorului, relaţia dintre UE și România poate fi complicat de “dezacordurile din România, dintre Dragnea și președintele de centru-dreapta al țării, Klaus Iohannis, care este un susținător ferm al UE și care s-a confruntat frecvent cu Dragnea și social-democrații”, câtă vreme societatea românească a devenit „foarte polarizată și divizată”.
Între alte afirmaţii dominate de prejudecăţi şi şabloane tipic occidentale, articolul vine să accentueze faptul că “țările din Europa de Est, inclusiv Ungaria, Polonia, România și Slovacia, împiedică procesul de integrare în UE”, fiind aduse ca argumente reformele judiciare din Polonia, problema migranților și creșterea asertivității Rusiei.