Moldovenii din China au votat pentru Parlament și Referendum

UPDATE 1: Rezultatele parţiale arată că prezența la Alegerile Parlamentare 2019 și Referendumul consultativ a fost de 49,21% (foto dreapta), în scădere cu aproape 10% comparativ cu scrutinul anterior din 2014 (58.89%).

Pe partide, rezultatele preliminare parțiale, după centralizarea a peste 86% dintre voturi, arată că au atins pragul electoral PSRM cu 31,71%, PDM 25,04%, Alianța „ACUM” DA și PAS 24,89% și PP „Șor” cu 8,83%.

———————–

Câteva zeci de cetățeni ai Republicii Moldova rezidenți în China s-au prezentat, duminică, la urnele amenajate în cadrul reprezentanței diplomatice din Beijing pentru a-și exprima opțiunea în cadrul Alegerilor Parlamentare 2019 și pentru Referendumul consultativ privind reducerea numărului de parlamentari, de la 101 la 61. (Foto: arhivă)

Potrivit datelor neoficiale, până înainte de ora locală 21, La Beijing s-au prezentat la urne 21 de alegători, dintre care unul cu rezidență în afara capitalei Chinei.
Potrivi paginii web diaspora.voteaza.md, în China a fost organizată secție de votare doar la Beijing, în cadrul Ambasadei.

Datele oferite de platforma electronică pv.cec.md arătau că prezența generală (total alegători moldoveni) la urne în cadrul acestui scrutin era de 40% la ora închiderii votului în China, cu șanse considerabile să ajungă la peste 50% la închiderea tuturor celor 2.143 de secții de votare, din care 125 organizate în străinătate, iar 47 în regiunea Transnistria.

Nu pot să nu remarc trnsparența cu care Guvernul de la Chișinău a organizat acest scrutin electoral. Platforma menționată mai sus funcționează exemplar (capturile foto jos).

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Republica Moldova, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.