După două săptămâni de dezbateri şi decizii, sesiunile anuale a celei de-a 13-a Adunări Naționale a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC) organizate la Marea Sala a Poporului din Beijing s-au încheiat, vineri, cu tradiționala conferință de presă a premierului Li Keqiang. Potrivit raportului de activitate al guvernului de la Beijing, China a înregistrat în 2018 o creștere a Produsului Intern Brut de 6,6% și un deficit fiscal 2,6% (vezi grafic). De asemenea, în 2018, în China au fost realizate investiţii în autostrăzi şi căi navigabile în valoare de 2,3 trilioane yuani (peste 400 miliarde USD), au fost construite sau modernizate 318.000 kilometri de drumuri rurale.
China a realizat investiţii în dezvoltarea feroviară peste 802 bilioane yuani, viteza medie pe liniile de mare viteză fiind de peste 275 km/h.
Pe de altă parte, ponderea populaţiei sărace a scăzut cu 13,8 milioane, simultan numărul noilor rezidenţi urbani crescând cu 13,9 milioane.
Tot în 2018, numărul de utilizatori de servicii de Internet mobil a ajuns la 330 milioane, în timp ce numărul utilizatorilor de internet se apropie de un milliard.
Contribuţia la îmbunătăţirea condiţiilor de mediu s-a concretizat în 7,07 milioane de hectare de păduri noi.
Multe departamente guvernamentale au participat, la eforturile de mediu, astfel că sectorul transporturilor a cheltuit 8,79 miliarde yuani (aproximativ 1,3 miliarde USD) pentru ecologizarea autostrăzilor, împădurind 79.000 km de autostrada.
Pentru anul 2019, premierul Li Keqiang a anunţat ca ţintă o CREȘTERE PIB de 6-6,5% cu un DEFICIT FISCAL 2,8% din PIB (+0,2% față de 2018) şi un DEFICIT BUGETAR este proiectat la 2,76 trilioane yuani (aproximativ 412 miliarde USD).
DEFICITUL GUVERNULUI CENTRAL este estimat la 1,83 miliarde yuani, iar DEFICITUL ADMINISTRAȚIEI LOCALE este estimat la 930 miliarde yuani
În mediul urban vor fi înfiinţate 11 MILIOANE DE NOI LOCURI DE MUNCĂ, în timp ce rata ŞOMAJULUI MEDIUL URBAN va fi menținut la aproximativ 5,5%
Tot în 2019, pentru stimularea economiei, autoritățile vor REDUCE FISCALITATEA ȘI CONTRIBUȚIILE LA ASIGURĂRILE SOCIALE cu aproximativ două trilioane yuani (aprox. 298 miliarde USD).
De asemenea, va fi produsă REDUCEREA TVA pentru industria prelucrătoare și alte industrii, de la 16 la 13%, iar pentru transport și construcții, de la 10 la 9%.
Potrivit premierului Li Keqiang (foto), China își propune și în 2019 să „mențină o creștere constantă a economiei”, ceea ce va reprezenta „în sine un progres important”. De asemenea, China va alege să „stimuleze actorii de pe piață pentru a contracara presiunea descendentă”, dar nu să ofere stimulente, opțiune care este viabilă şi funcțională doar pe termen scurt.
În prezent, China are peste 100 de milioane de entități economice private, a căror vitalitate va crea o energie incalculabilă la momentul de activitate maximă. Pentru acestea, Guvernul de la Beijing va continua să reducă impozitele și taxele, să eficientizeze administrația, să gândească noi motoare de creștere şi să extindă accesul pe piață.
Cu privire la politică financiară, China va manifesta, în 2019, o atitudine rezervată, pentru a face față eventualelor incertitudini, cum ar fi creșterea ratei deficitului PIB sau utilizarea altor instrumente, cum ar fi ratele obligatorii de rezerve și ratele dobânzilor. „Nu mergem pe relaxarea monetară, ci încercăm să oferim un sprijin eficient economiei reale”, a declarat Li Keqiang care a subliniat că în fața oricăror noi circumstanțe, China va rămâne fermă în abordarea realităților sale și va avea o viziune pe termen lung pentru a menține o creșterea economică stabilă, cu un ritm accelerat al dezvoltării pe termen lung. Aceasta pentru că, „economia Chinei va rămâne o ancoră importantă a stabilității pentru economia globală”, a mai adăugat Li.