Când ne mai facem bine, mă copile?

După ani de zile, primesc o veste care mă face să privesc spre Sibiu cu atenție mărită. Doream să o revăd pe Maria Moga, omul dotat cu o bunătate și modestie pe care orașul de pe Cibin nu mai are capacitatea să le înțeleagă, necum să le atinga în dimensiunea reală. Ultima noastră întâlnire, unde altundeva dacă nu în librărie?, a avut loc în vara anului 2018. Ajung odată pe an la Sibiu, pentru câteva zeci de ore, iar Maria Moga, alături de mâna de prieteni de acolo, mă ajuta să depășesc sentimentul acut de străin în locurile natale. Anul acesta, ajuns în oraș, colegii mi-au spus că pe la librărie ajunge mai rar, dar că rugăciunile și credința o țin vrednică și la fel de iubitoare și lucidă. Căci da, Maria Moga înainte de toate este o iubitoare de Dumnezeu, de oameni, de carte, de cuvânt bun, de sănătate a sufletului.

În perioada în care trăiam bezmetic în orașul devenit acum străin aidoma unui virus împotriva căruia se răscoală întreaga armată de anticorpi ai adevărului, ne sfătuiam și se întâmpla, uneori, să o ascult.

“Ce mai faci, dacule, mai răzbați?”, mă întreba odată ce călcam în sanctuarul pe care l-a înobilat cu prezența și spiritul ei atât de rar. Povesteam, râdeam, plângeam privind strada, apoi ne îmbrățișam, ultimele cuvinte ale ei fiind mereu aceleași: “Când ne mai facem bine, mă copile?”

Zidurile orașului cu orgolii nemăsurate, aidoma prostiei și subculturii care îl asediază, sunt ecou mut, neînțeles, al întrebării din urmă. După aproape zece ani de exil asumat, răspunsul este același pe care i-l dădeam mereu: “Niciodată!”. Maria Moga zâmbea, mă privea peste ochelari, mă bătea pe umăr și îmi spunea cu voce de stentor: “Mergi cu Dumnezeu și mai hai!”

Doamna Maria Moga … de departe de casă, de țară, dacul te îmbrățișează și la fel ca în trecut îți șoptește: “Te iubesc!, dar știm numai noi!”.

Fiți atenți, vă rog, la OAMENII pe care încă îi mai aveți acolo, la Sibiu. Sunt tot mai puțini!

Pentru ce ai făcut, dragule Tudor Şt. Popa îți mulțumesc și îți rămân dator cu o viață. Doamna Maria Moga este de zeci de ani Ambasadoarea oamenilor cu carte, minte și suflet. Mergi înainte cu Dumnezeu!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.