Duplicitatea, boala care omoară relația România-China!

Suntem, poate, una dintre țările care reușesc să mimeze cel mai prost prietenia cu China. O prietenie pe care politicienilor și diplomaților le place să o declare tradițională, perenă, model, de invidiat … până la proba realității. Pentru că România este campioana mondială a rateurilor economice în relația cu China, o campioană absolută a slugărniciei față de SUA și UE, entități care în timp ce ne interzic prietenia cu China, se îmbogățesc și se dezvoltă grație relației cu chinezii!

România se află în cea mai oribilă perioadă din istoria relațiilor diplomatice și economice cu RP Chineză, după ce liota de demenți condusă de președintele Iohannis și guvernarea PNL a aruncat la gunoi proiectele de infrastructură care vizau autostrada Ploiești-Brașov și unitățile 3 și 4 de la Cernavodă. Dacă mai amintesc și obrăzniciile impardonabile ale lui Iohannis privind tehnologiile 5G dezvoltate de China, am demonstrat cu peste măsură că în relația cu China, România vrea să devină instrumentul prin care americanii lovesc în proiectele chineze din Europa!

Din păcate, nenorocirea nu se oprește doar aici!

Nenorocirea este împlinită printr-o reprezentare diplomatică dezastruoasă, dominată de circ și spectacole personale, familiale. Până unde cu ani în urmă Ambasada României la Beijing era dominată de sinologi și diplomați cu zeci de ani de experiență, astăzi avem o pepinieră de tinere și tineri, 99% cu zero experiență, zero pregătire diplomatică, zero cunoaștere China și Asia, dar cu un bogat tupeu și suport relațional cu rădăcini în MAE. Iată ce transformă diplomația românească în China într-o dezagreabilă prezență.

Când Consulatul României la Beijing nu are Consul nici personal, când Ambasada României la Beijing nu are niciun vorbitor de chineză, când absolut tot ce se face este legat exclusiv de poza și orgoliul celui trimis ambasador, cu părere de rău … România nu vrea decât să își bată joc de memoria, istoria și potențialul relației cu China. Cu precădere în plan economic, acolo unde România are atâta nevoie de sprijin!

După declarația de duminică a premierului Orban: „Mie îmi este clar că nu o să meargă cu chinezii„, legat de proiectul Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, în relația economică dintre România și China rămân tot mai puține de spus … dacă nu absolut nimic la nivel înalt!

Bunăvoința și eforturile Chinei nu vor continua la nesfârșit în relația cu o țară care sub nicio formă nu dorește să aibă relații decente, firești, dominate de continuitate și respect reciproc.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Înţelege China, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.