Peste 11.000 de medici și cadre medicale militare și civile se află în plin „război” la Wuhan, focarul noului coronavirus (COVID-19), de aproape o lună fiind într-o cursă contra cronometru pentru salvarea de vieți și limitarea extinderii epidemiei. O armată similară milenarei armate de la teracotă de la Xi’an care învinge nu doar timpul și provocările, ci mai ales necunoscutul.
Tributul dat de medici, până acum, este nu doar în milioanele de ore cumulate în timpul acțiunilor de salvare și asistență, nu doar în efortul supraomenesc de a fi permanent la datorie, ci chiar în victime ca urmare a contactării noului coronavirus. Se vorbește prea puțini despre sacrificiul și dedicația celor care fac posibilă salvarea unui număr tot mai mare de oameni, dar mai ales fac posibilă limitarea procesului de extindere a epidemiei.
În acest efort este implicată întreaga țară: medici, autorități, forțe de ordine, voluntari. China face în această perioadă o uriașă demonstrație de solidaritate și unitate, poporul chinez arătând nu doar capacitatea de luptă, ci mai ales încrederea în sistemul politic și administrativ.
Principalul corp medical este asigurat de forțele ale Armatei Populare de Eliberare (PLA), care coordonează activitățile în cele două spitale improvizate, cu peste 2.500 de paturi, contruite fiecare în regim de urgență, în zece zile. Veniți la Wuhan din spitalele militare de pe tot cuprinsul Chinei, din universitățile medicale ale armatei, marinei și forțelor aeriene ale PLA. „Luptătorii invizibili” implicați în misiunile împotriva noului coronavirus, sunt extrem de puțini vizibili în imaginile media, deși se află în cele mai dificile zone ale focarului de infecție și nu de puține ori sunt ținta unor oribile și nejustificate atacuri media occidentale.
În ciuda tuturor speculaților și colportărilor promovate în presa din occident, majoritatea „luptătorilor invizibili” au acumulată experiențe în eradicarea SARS din 2002-2003, în misiunile împotriva Ebola din Sierra Leone și Liberia, în tratarea bolilor infecțioase care au afectat diverse zone din Asia și Africa.
Alături de medicii militari se află alte câteva mii de medici și cadre medicale civile, venite la Wuhan și în provincia Hubei din 16 provincii chineze, din toate marile centre urbane, de la Beijing, la Shanghai, care asigură activitatea în spitale improvizate în hoteluri, săli de sport, stadioane acoperite și centre expoziționale, din districtele orașului Wuhan.
În China, imaginile cu personalul medical care are imprimat pe chipuri urmele măștilor de protecție purtate ore la rând, în timpul programului de lucru, au devenit un simbol de luptă, un semn de încredere. Însă, imaginea medicului Li Wenliang (34 ani), decedat ca urmare a contactării virusului, a marcat emoțional întreaga țară. La fel, medicii care au contactat virusul în timpul misiunilor de salvare și care au ajuns la rândul lor pacienți.
Li Wenliang, medic oftalmolog la Spitalul Central Wuhan, s-a aflat printre primii care au încercat să avertizeze cu privire la noul coronavirus, însă a fost avertizat de poliția locală să nu mai „răspândească zvonurilor în mediul online”. Încă de la finalul lunii decembrie 2019, a prezentat pe internet informații cu privire la rezultatele pozitive ale testului sindromului SARS în cazul a șapte pacienți, cerând colegilor și prietenilor să fie atenți. Ulterior, la începutul lunii ianuarie 2020, Li a fost chemat de poliția din Wuhan să explice de ce „răspândește informații false pe internet”, fiind mustrat, însă nu amendat sau reținut.
Li Wenliang și-a continuat activitatea la spital până la 10 ianuarie, când a reclamat tuse și febră, simptome ale noului coronavirus. La 1 februarie, a anunțat că a fost declarat pozitiv în urma testelor, pentru ca la data de 7 februarie să fie răpus de infecția cu noul coronavirus.
În China sunt derulate anchete privind ignorarea avertismentelor lansate de Dr. Li Wenliang, deja fiind dispuse revocări din funcție la nivel politic și administrativ în Wuhan și provincia Hubei.
Forța comună de susținere logistică a Armatei Populare de Eliberare (PLA) a constituit mai multe echipe de asistență și transport, primul grup, trimis la finalul lunii ianuarie, fiind format din 260 de trupe și 130 de camioane. Rolul acestui prim grup a fost de a ajuta companiile de logistică să transporte alimentele de strictă necesitate zilnică la Wuhan, cum ar fi legume către agazinele din orașul cu aproximativ nouă milioane de locuitori.
Trupele și grupele de camioane, aparținând PLA au jucat roluri importante în construcția celor trei spitale temporare din Wuhan și în transportul și amenajarea materialelor necesare pentru amenajarea de spații de primire a bolnavilor, fiind transportate mii de paturi și saltele.
La rândul său, Forța Aeriană a Armatei de Eliberare a Poporului a pus la dispoziție opt dintre avioanele mari de transport, pentru deplasarea medicamentelor și logisticii necesare cadrelor medicale militare. Alături de cele câteva mii de cadre medicale militare, forțele aeriene au transportat 58 de tone de echipamente și materiale din Shenyang, Lanzhou, Guangzhou și Nanjing,în cadrul celei mai mari operațiuni nemilitare a flotei de aeronave de transport ale Forțelor Aeriene de dupăluna aprilie 2010, când avioanele de transport militar au fost implicate în misiuni de ajutor după cutremurul înregistrat în provincia Qinghai.
Principalul semnal de încurajare a cadrelor medicale civile și militare, de suport moral pentru populație și pentru toți cei care acționează pentru controlul epidemiei și reintrarea în normal, a venit din partea liderilor Chinei, care au vizitat spitale din Wuhan și Beijing, declarând provincia Hubei prioritate zero în prevenirea și controlul epidemiei.