STATISTICĂ| Bătrânii bolnavi, 80% din totalul victimelor COVID-19!

Persoanele vârstnice cu probleme de sănătate severe au fost cele mai expuse în fața epidemiei cu noul coronavirus (COVID-19), mortalitatea în rândul acestora fiind de peste 60%, arată datele statistice aferente perioadei 31 decembrie 2019-11 februarie 2020, prezentate de Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CCDC). Studiul realizat pe orașul Wuhan, provincia Hubei și întreaga zonă continentală a Chinei arată că noul coronavirus a afectat cu precădere populația cu vârste între 60 și peste 90 de ani, cu peste 80% din totalul victimelor (1.017 la data de referință).

Guvernul chinez a anunțat că autoritățile capitalei Beijing vor transforma, în termen de șase zile, o clădire industrială într-o fabrică de măști medicale, cu o capacitate de producție zilnică de 250.000 de măști.

De asemenea, pentru perioada februarie-iunie a.c., Guvernul central a anunțat că va reduce contribuțiile pentru pensii și taxele de asigurare, pentru a ajuta companiile din provincia Hubei, afectate de focarul epidemic.

Potrivit raportărilor din ziua de 18 februarie, la nivelul întregii Chine erau confirmate 72.528, în restul lumii 800 de cazuri, numărul deceselor era de 1.870, iar cel al persoanelor recuperate și eliberate din spitale de 12.552.

Statisticile prezentate de Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CCDC) arată că noul coronavirus a acutizat bolile pe care pacienții vârstnici le aveau, principalele probleme medicale constatate în cazurile soldate cu deces fiind: hipertensiunea, diabetul, problemele cardiovasculare, problemele cronice de respirație și cancerul. Din total, în 80,9% din cazuri starea de sănătate la momentul contactării virusului era medie, în 13,8% starea medicală era severă, iar în 4,7% era severă.

Apoi, datele arată că până la 11 februarie, din totalul cazurilor confirmate cu noul coronavirus 74,4% au fost înregistrate în provincia Hubei, iar 25,3% în zona continentală a Chinei.

Privind extinderea epidemiei la nivelul întregii Chine, se poate remarca o evoluție explozivă în perioada 10-31 ianuarie, când, de la un număr de 113 județe în care au fost semnalate cazuri, s-a ajuns la 1.310 de județe. În ultima zi acoperită de statistică, numărul județelor din China în care au fost înregistrate cazuri confirmate cu noul coronavirus ajunsese la 1.386, ritmul fiind deja atenuat de intervenția autorităților (vezi datele mai jos și hărțile).

31 decembrie 2019, au fost raportate cazuri doar în provincia Hubei
10 ianuarie 2020, 113 județe, cu cea mai mare prevalență încă în provincia Hubei
20 ianuarie 2020, 627 de județe, în provinciile vecine Hubei se observă o creștere
31 ianuarie 2020, 1.310 de județe, cu prevalență în regiunile centrale, sudice și sud-centrale
11 februarie 2020, 1.386 de județe la nivel național, cu prevalență în centrul și sudul țării

Pe de altă parte, astăzi, Guvernul chinez a anunțat că autoritățile capitalei Beijing vor transforma, în termen de șase zile, o clădire industrială într-o nouă fabrică de măști medicale, cu o capacitate de producție zilnică de 250.000 de măști. Acestea vor fi direcționate în provincia Hubei, focarul noului coronavirus.

Mai mult, Guvernul central a anunțat că va reduce contribuțiile pentru pensii și taxele de asigurare care trebuie plătite la stat, pentru a ajuta companiile afectate de noul focar de coronavirus (COVID-19). Astfel, pentru perioada februarie-iunie a.c., companiile din provincia Hubei, epicentrul focarului, vor fi scutite de la plata pensiilor, asigurărilor pentru locurile de muncă și asigurărilor pentru vătămare la locul de muncă.

Nu în ultimul rând, expertul chinez în virusologie, Zhong Nanshan (supranumit „eroul SARS”), a avertizat că principala problemă de acum de la Wuhan este reprezentată de transmisia virusului de la o persoană, la alta. Acesta a subliniat importanța de a distinge persoanele sănătoase de cele infectați, dar și de a distinge infecția cu noul coronavirus de gripa comună. „Este urgent să facem diferențierea celor două probleme sau a persoanelor purtătoare de virus, pentru că altfel contaminarea nu se va opri în Wuhan”, a subliniat Zhong.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.