Președintele României desemnează noul premier pentru a „evita blocajul politic”, transmite China Global Television Network (CGTN), anunțând că „Președintele României desemnează noul premier pentru a ‘evita blocajul politic'”.
Însă, televiziunea chineză subliniază că „mișcarea lui Iohannis pare să facă parte din planul său de a genera alegeri anticipate”, într-un moment în care PNL se află la cote electorale ridicate. „Președintele României poate dizolva parlamentul și poate dispune alegeri anticipate, doar după două încercări eșuate de a instala un nou executiv, în termen de 60 de zile”.
Trecând în revistă dorința premierului de a „discuta cu partenerii noștri din Parlament pentru a construi o majoritate”, CGTN evidențiază și poziția principalului partid parlamentar, Partidului Social Democrat (PSD), care prin președintele Marcel Ciolacu a transmis că este în afara oricărei discuții votarea premierului desemnat, pe care îl consideră „ridicol”, în timp ce liderul Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că propunându-l Cîțu la funcția de prim-ministru, președintele „adâncește criza politică”, deoarece PNL „nu poate” reuni o majoritate în parlament.
GCTN mai arată că PSD a câștigat ultimele alegeri din 2016, dar a pierdut sprijinul politic în urma protestelor în masă anticorupție și a unei moțiuni de încredere adoptată de Parlament anul trecut. Cu toate acestea, social-democrații „dețin cele mai multe locuri în Parlamentul fragmentat al României”, 202 dintr-un total de 465. PNL are doar 109 parlamentari. PSD a avansat ideea unui guvern de tehnocrați sau de uniune națională, opțiune pe care Iohannis nu o agrează.
Prezentând criza politică de la București, CGTN arată că guvernul minoritar condus de liderul PNL, Ludovic Orban, s-a prăbușit în urma unui vot de neîncredere în parlament, Iohannis făcând „presiuni pentru a organiza alegeri anticipate, râvnite de liberali”.
Criza s-a adâncit atunci când parlamentul nu a reușit să voteze un al doilea guvern Orban, iar instanța constituțională a solicitat o nominalizare care „să servească în scopul adunării unei majorități parlamentare”.