FOTO – RUSIA | 75 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial

Piața Roșie din Moscova a găzduit, astăzi, ceremonia oficială și parada militară de comemorare a celor 75 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, extrem de importantă în peisajul geopolitic fiind reprezentarea politică externă. Alături de președintele Vladimir Putin și veteranii rușit, la eveniment au fost prezenți lideri la nivel de stat și delegații militare din: Azerbaidjean, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgâstan, China, Republica Moldova, Republica Mongolia, Serbia, Tadjikistan, Turkmenistan, Urbekistan. (Foto: themoscowtimes.com)

Trebuie subliniate suplimentar prezența președinților Republicii Moldova – Igor Dodon și Serbiei – Aleksandar Vucici – Serbia, pentru a contura amprenta politică a Federației Ruse dincolo de granița NATOși UE, într-un moment marcat de neclarități extreme la nivel global, inclusiv privind pandemia COVID-19 care a determinat amânarea ceremoniilor de 75 de ani, de la data de 9 mai, pentru 24 Iunie. Ca o subliniere suplimentară, în majoritatea momentelor oficiale, Idor Dodon (foto sus, stânga) s-a aflat umăr la umăr cu Vladimir Putin.

Și, pentru a surpinde, pur și simplu, comunitatea internațională, președintele Vladimir Putin i-a înmânat liderului Nord-Coreean, Kim Jong Un, medalia comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru din Coreea de Nord, „pentru rolul jucat în păstrarea memoriei soldaților sovietici uciși în Coreea de Nord„. Medalia a fost înmânată prin intermediul Ambasadei Federației Ruse la Pehnian.

Este imposibil chiar să ne imaginăm ce ar fi devenit cu lumea, dacă Armata Roșie nu ar fi venit în apărarea sa„, a transmis președintele Federației Ruse (foto), care a reamintit că „poporul sovietic a suportat greul luptei împotriva nazismului„. „Soldații săi nu au avut nevoie nici de război, nici de alte țări, nici de glorie, nici de onoare. Ei s-au străduit să zdrobească inamicul, să obțină victoria și să se întoarcă acasă. Și au plătit un preț ireprosabil pentru libertatea Europei„, a subliniat Putin.

Multe sute de mii de soldați au căzut în țări străine și este datoria noastră să ne amintim acest lucru, să ne amintim că poporul sovietic a suportat lupta împotriva nazismului„, a accentuat Putin. „În 1945, peste 80% din forțele armate ale Germaniei și ale statelor sale satelite au fost concentrate împotriva URSS, dar această armată nemiloasă s-a dovedit a fi neputincioasă înaintea unității cetățenilor sovietici„, „poporul nostru a fost cel care a învins total răul teribil„.

Acesta este adevărul principal, onest și imparțial despre război. Trebuie să avem grijă de el și să îl protejăm, să-l transmitem copiilor, nepoților și strănepoților noștri„, „parada militară de astăzi onorând acest adevăr sacru, onorând generația excepțională de învingători care au modelat rezultatul întregului război mondial„, a mai arătat Putin.

După parada militară din Piața Roșie, Vladimir Putin alături de liderii de stat prezenți la ceremonii, au depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut de lângă Zidul Kremlinului.

Așa cum am arătat, în acest an, la Parada Victoriei din Piața Roșie au participat președintele Abhaziei –  Aslan Bzhania, președintele Belarusiei – Alexander Lukashenko, reprezentantul sârb al președinției Bosnia și Herțegovina – Milorad Dodik, președintele Kazahstanului – Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kirghîzstanului – Sooronbai Jeenbekov, președintele Republicii Moldova – Igor Dodon, președintele Serbiei – Aleksandar Vucic, președintele Tadjikistanului – Emomali Rakhmon, președintele Uzbekistanului – Shavkat Mirziyoyev și președintele Osetiei de Sud – Anatoly Bibilov.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Europa, Europa - Asia, Republica Moldova, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la FOTO – RUSIA | 75 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial

  1. Democratu' spune:

    Am urmărit cu interes toată defilarea.Frumos, cu respect pentru jertfe și trecut.Glorie eterna soldaților sovietici…

  2. bloju spune:

    Multumiri si felicitari pentru aceasta postare !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.