CHINA | 10,78 milioane de elevi susțin evaluările naționale la final de liceu

Timp de două zile, astăzi și mâine, 10,78 milioane de elevi din anul terminal de licee din China vor susține examenele de evaluare Gaokao, un examen similar Bacalaureatului. În funcție de rezultate, elevii vor fi admiși la universitățile din întreaga Chină.

Examenul Gaokao, este considerat cel mai important eveniment din viața unui elev chinez, viitor student, fiind un sistem național de selectare a viitorilor lideri, în toate domeniile.

Ținând cont de faptul că multe evaluări vor fi derulate și în spații amenajate în aer liber (spații sportive sau parcuri publice), nu doar în școli, Ministerul chinez al Educației a solicitat autorităților să asigure toate condițiile necesare examinatorilor și elevilor, pentru a face față potențialelor situații de urgență, inclusiv condiții meteorologice extreme.

Pe durata evaluării, elevii trebuie să respecte regulile examenului și epidemice COVID-19.

Ce este Gaokao?

Gaokao (高考) este prescurtarea pentru 普通 高等学校 招生 全国 统一 考试/Pǔtōng gāoděng xuéxiào zhāoshēng quánguó tǒngyī kǎoshì/Examenul național de admitere în învățământul superior.

Punctajul acestei testări este standardizat la nivel național, astfel că în funcție de rezultatul final fiecare candidat poate cunoaște dacă a atins baremul necesar pentru a merge la facultate, dar și pentru ce facultăți pot aplica.

La examene se pot înscrie elevii de liceu din anul III (liceul în China durează trei ani), dar, la evaluare pot participa și absolvenții de liceu din anii anteriori.

Examinarea include o serie de probe generale la nivel național: limba și literatura chineză, matematica și o limbă străină, și una sau mai multe probe la alegere (în funcție de facultatea vizată): studii sociale, studii politice, fizică, istorie, biologie, chimie.

Nu în ultimul rând, în cadrul testării Gaokao elevii trebuie să realizeze un eseu pe o temă dată, extrem de important în evaluarea și punctajul final.

Scurtă istorie Gaokao

Examinul Gaokao a fost introdus în sistemul educațional din China în 1952, la trei ani după proclamarea Republicii Populare. În 1966, când a început Revoluția Culturală, examenul Gaokao a fost anulat, liceele din China încetând să mai funcționeze, elevii răspunzând chemării președintelui Mao Zedong la revoluție, fiind trimiși la muncă în zonele rurale.

Legitimatie de concurs Gaokao din Noiembrie 1977, provincia Anhui, China

La finalul anului 1976, după moartea lui Mao, școlile și universitățile au început să fie redeschise, cu precădere pentru elevii, viitori studenți, recomandați de organizațiile de partid din unitățile și organizațiile economice.

Reluarea de facto a examinării Gaokao a fost produsă abia în 1977. Între cei 5,7 milioane de candidați se regăseau mulți dintre cei care în perioada de pauză de zece ani nu au susținut testarea, astfel că majoritatea aveau vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. La finalul evaluărilor, doar 5% au fost admiși la facultate.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la CHINA | 10,78 milioane de elevi susțin evaluările naționale la final de liceu

  1. Sunt foarte surprins cat de putini dau acest examen, tinand cond de populatia totala a Chinei. Pot face o presupunere …? Oare acest numar reprezinta familiile din clasa economica „peste medie” care isi permit accesul la educatie inalta ?

    • Dan Tomozei spune:

      Stimate domn, aceștia sunt doar elevii care termină liceul! Ați reținut ideea? Înmulțiți cu 12 ani de studii și vedeți unde ajungeți.
      În mod evident, în zonele rurale, educația se termină la ciclul obligatoriu de nou ani, însă nu confundați dimensiunile și realitățile.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.