CHINA 72 | Ambiția unei țări de cursă lungă!

La vârsta de 72 de ani, sute de milioane de chinezi sunt încă în deplinătatea creativității intelectuale și forței fizice, perioadă considerată toamna vieții, când roadele muncii sunt apreciate și prețuite de familie și societate. Iată o perspectivă a filozofiei Chinei în fața vieții și vârstei, în care evenimentele sunt marcate doar la cifre rotunde, cu reținere la cinci, cu oarecare fast la zece.
Privită din perspectiva evoluției naționale, Republica Populară Chineză ajunsă la cea de-a 72-a aniversare este abia la prima tinerețe, la prima etapă de dezvoltare multilaterală, în care este inclusă întreaga țară și toți cei 1,4 miliarde de locuitori.

Cu o viziune de dezvoltare națională și globală care se întinde pe următorii zeci de ani, China este, poate, singura națiune de pe planeta Pământ care manifestă, exprimă și demonstează ambiția unei țări de cursă lungă.

De aici determinarea imperturbabilă, proiecția prezentului și viitorului în care sunt amestecate principii, modele și tradiții proprii concentrate într-o mândrie și orgoliu naționale în plină ascensiune.

De aici invidia și eforturile Occidentului de a înfrâna creșterea Chinei, de a bloca și sabota o țară în care se vorbește în egală măsură despre cooperare în avantaj reciproc, despre multilateralism și globalizare, însă potrivit interesului și modelului fiecărei țări, fără ca o mare putere să își impună voința și politicile.

În toamna lui 2021, China marchează ce-a de-a 72-a aniversare de la fondarea Noii Chine în acord cu tradițiile deja cunoscute, evenimentele oficiale debutând cu Ziua Martirilor, marcată cu o zi înainte de 1 Octombrie, Ziua Națională.

De la președintele Xi Jinping și premierul Li Keqiang, până la întregul Consiliu de Stat și delegații claselor sociale, categoriilor de vârstă și etniilor, toți chinezii au fost reprezentați, ieri, la comemorarea sobră și plină de simboluri organizată în Piața Tian Anmen, în fața obeliscului ridicat în memoria celor care și-au dedicat viața pentru eliberarea poporului chinez.

Suntem în 2021, an în care China a marcat a 50-a aniversare de la restabilirea statutului său legal în cadrul ONU, an în care a consolidat punerea sub control a epidemiei interne Covid-19 și revenirea în forță a economiei interne; a continuat să joace poate cel mai important rol în cadrul economiei globale și în lupta anti-pandemică; a anunțat eradicarea sărăciei extreme la nivelul celor 1,4 miliarde de locuitori (parte din primul Obiectiv Centenar*); a continuat explorarea spațială dezvoltând propria stație spațială și propriile rețele de sateliți de observație, prezența pe Lună și planeta Marte; a finalizat pregătirile pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing și Jocurile Asiatice Hangzhou 2022 etc.

Acestea doar o mică parte dintre argumentele pentru care se poate afirma, fără reținere, că în ultimii ani China a reușit cât pentru o întreagă planetă, sfidând permanent cele mai pesimiste și fataliste prognoze ale “ghicitorilor viitorului” din Occidentul tot mai bulversat. Un occident unde până și presa americană (The Washington Post) titra anul acesta că încrederea chinezilor în propriul guvern a ajuns la 98% în anul 2020, față de 91% în 2018!

Cine își imaginează că în China a fost descoperită perfecțiunea sau o soluție magică pentru bunăstare și succes, trăiește din visuri. Cheia este una cunoscută de milenii: muncă, încredere și bună coordonare. Aș mai adăuga și un pasaj dintr-o declarație a președintelui Xi Jinping care spunea că liderii trebuie să consoleze oamenii în perioade dificile, nu să crească presiunile și temerile.

În mod cert, națiunea chineză are numeroase argumente pentru a sărbători cu mândrie cea de-a 72-a Zi Națională.
În mod cert, “miracolul chinez” în economie, știință, cultură, societate etc. este opera poporului chinez coordonat de Partidul Comunist Chinez (PCC).
În mod cert, lumea secolului XXI este tot mai greu de imaginat la nivel global fără prezența și echilibrul Chinei.

Dacă renunță la prejudecăți și orgolii, occidentul trebuie să accepte că performanțele Chinei generează uimire și invidie. În mod cert, acesta este doar începutul. Pentru că ambițiile PCC legate de dezvoltarea și asigurarea unei societăți moderat prospere (parte a celui de-al doilea Obiectiv Centenar**) sunt principale teme, alături de protejarea securității și integrității naționale.

Altfel spus, China își gândește și proiectează viitorul în limitele și tradițiile naționale, adoptând și adaptând modele din exterior potrivit convingerilor proprii.

Acest lucru este posibil în condițiile în care China de astăzi a devenit una dintre cele mai puternice conștiințe naționale la nivel planetar, țară care afirmă că “timpul în care națiunea chineză ar mai putea fi agresată și abuzată de alții a dispărut, pentru totdeauna”Xi Jinping.

Pentru cei care doresc să înțeleagă China de azi, modul în care este coordonat prezentul și proiectat viitorul ei, este necesar să fie cunoscuți măcar parametrii în care gândesc liderii ei, lideri care știu că “Istoria a oferit dovezi ample că statul este poporul, iar oamenii sunt statul. Câștigarea sau pierderea sprijinului public este vitală pentru supraviețuirea sau dispariția partidului. Cu încrederea și sprijinul oamenilor, Partidul poate depăși toate greutățile și poate rămâne invincibil”. (Oamenii mai întâi, 2021)

China poate și nu poate să fie un model pentru lumea exterioară, pentru Occident, în măsura în care este înțeles că în societatea chineză principala preocupare vizează binele comun, general, abia apoi interesul individual. Asta nu înseamă că statul și sistemul nu încurajează și nu stimulează performanța, succesul la nivel de individ. Este o altă explicație pentru care, în Secolul XXI, China este nelipsită la vârf din cele mai importate clasamente economice, științifice, medicale, sportive.

LA MULȚI ANI, CHINA!

* Primul Obiectiv Centenar a vizat transformarea Chinei într-o societate moderat-prosperă, cu beneficii pe care să le resimtă cei peste 1,4 miliarde de locuitori la momentul aniversării centenarului PCC (2021).
** Al doilea Obiectiv Centenar vizează aducerea Produsului Intern Brut chinez pe cap de locuitor până la nivelul țărilor moderat-dezvoltate și asigurarea modernizării ţării odată cu marcarea centenarului Republicii Populare Chineze (2049).

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Din presa chineză, Drumul Mătăsii, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Români în China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.