PUTIN: SUA și NATO au ignorat preocupările fundamentale ale Rusiei

Preocupările fundamentale ale Rusiei cu privire la Ucraina au fost ignorate de Statele Unite și de (NATO), a declarat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în cadrul conferinței de presă comune cu premierul Ungariei, Viktor Orban, aflat în vizită la Moscova.

Președintele Putin a arătat că nu a văzut în răspunsul SUA “o abordare adecvată a celor trei solicitări esențiale privind extinderea (NATO)”, evidențiind renunțarea la desfășurarea sistemelor de arme de atac în apropierea granițelor ruse și revenirea infrastructurii militare a blocului NATO din Europa la nivelul din 1997, când a fost semnat acordul Rusia-NATO.

În opinia liderului de la Kremlin, “Ucraina este doar un instrument pentru a atinge obiectivele care vizează Rusia”, iar aceste obiective pot fi atinse în diferite moduri, “inclusiv prin implicarea Rusiei într-un conflict armat”.

“Să ne imaginăm că Ucraina este o țară membră NATO și începe o operațiune militară în Crimeea, pe teritoriul suveran al Rusiei. Ar trebui să luptăm cu alianța NATO? S-a gândit cineva la asta? Se pare că nu”, a subliniat Putin.

De partea cealaltă, premierul Orban a subliniat că un acord reciproc acceptabil NATO-Rusia este posibil.

Situația este gravă, pentru că diferențele sunt substanțiale. Dar diferențele de poziții pot fi rezolvate, este posibil să se încheie un astfel de acord care să garanteze atât pacea, cât și securitatea Rusiei, și care să fie acceptabil și pentru membrii NATO”, a declarat Viktor Orban.

Pe de altă parte, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avut tot marți un dialog telefon cu secretarul de stat american Anthony Blinken, cel din urmă declarând “dorința SUA de a continua dialogul cu Rusia privind preocupările reciproce de securitate, în deplină coordonare cu partenerii și aliații noștri”.

Blinken “a reiterat angajamentul SUA față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și dreptul tuturor țărilor de a-și determina propria politică externă și alianțe”, solicitând Rusiei să detensioneze situația de la granițele Ucrainei, prin retragerea trupelor și echipamentelor.
Potrivit lui Blinken, o invazie rusă în Ucraina va fi întâmpinată cu “consecințe rapide și grave”, motiv pentru care a cerut Rusiei să urmeze o cale diplomatică pentru rezolvarea crizei în curs.

La rândul său, Lavrov a reiterat poziția Rusiei potrivit căreia preocupările de securitate prezentate de au fost “complet ignorate” de SUA și NATO, subliniind “caracterul imperativ al cererilor noastre ca toate țările OSCE să respecte cu fidelitate angajamentul de a nu-și spori securitatea în detrimentul securității altora, inclusiv neextinderea și nedesfășurarea de către NATO a armelor ofensive în apropierea granițelor ruse”.

Mai mult, Lavrov a cerut omologului său “să folosească influența SUA asupra autorităților ucrainene pentru a le obliga să pună în aplicare pe deplin Acordurile de la Minsk”, în loc să intensifice retorica agresivă și să se doteze cu diferite tipuri de arme.

Nu în ultimul rând, Lavrov a catalogat drept “inacceptabilă politica Washingtonului de restricționare a activităților misiunilor diplomatice ruse în Statele Unite”, fiind necesară găsirea unor modalități pentru a elimina factorii “iritanți”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.