WANG YI: China solicită calm și rațiune în soluționarea crizei din Ucraina!

Subliniind că a venit timpul Asiei în guvernarea globală, China solicită calm și rațiune inclusiv în soluționarea crizei din Ucraina, a declarat astăzi Consilierul de stat – ministrul chinez de Externe, Wang Yi (foto), subliniind că disputele trebuie soluționate prin dialog, negociere și mijloace pașnice. Mai mult, acesta a arătat că Beijingul va juca un rol constructiv în promovarea dialogului de pace dintre Rusia şi Ucraina.

China este pregătită să continue să joace un rol constructiv în facilitarea dialogului pentru pace și să lucreze alături de comunitatea internațională, atunci când este nevoie, pentru a susține medierea necesară”, a declarat ministrul Wang, anunțând că Societatea de Cruce Roșie din China va oferi asistență umanitară de urgență pentru Ucraina, cât mai curând posibil.

În contextul evenimentelor din Ucraina, Wang a declarat că relația China-Rusia se bazează pe pe non-alianță, lipsa confruntării și fără să fie vizată nicio terță parte. Relația nu permite interferența sau discordia semănată de terți, a adăugat acesta.

Pe acest fond, China și Rusia vor menține cooperarea strategică și vor continua să aprofundeze parteneriatul strategic cuprinzător de coordonare în noua eră.

Pe de altă parte, China sprijină NATO și UE pentru reluarea dialogului de securitate cu Rusia, pentru construirea unui mecanism de securitate european echilibrat, eficient și durabil, pentru a asigura stabilitatea pe termen lung pe continent.

Pentru asta, în condițiile în care Războiul Rece s-a încheiat cu mult timp în urmă, este necesar ca NATO să își reconsidere poziționarea și responsabilitățile, abandonând complet mentalitatea Războiului Rece bazată pe confruntare, a declarat Wang.

China nu este de acord cu rezolvarea problemelor prin sancțiuni și respinge cu atât mai mult sancțiunile unilaterale, care nu au nicio bază în dreptul internațional. Sancțiunile nu doar că provoacă un scenariu negativ pentru toate părțile, însă pierderile sunt multiple din punct de vedere economic, împiedicând procesul de reglementare politică.

În acest sens, dacă Consiliul de Securitate adoptă măsuri, acestea ar trebui să fie utile pentru o soluție politică la criza actuală din Ucraina, nu să provoace o nouă confruntare a declarat Wang, adăugând că acesta este motivul pentru care China a împiedicat autorizarea forței și sancțiunile în proiectul de rezoluție privind Ucraina.

Relațiile cu SUA

În ceea ce privește relațiile cu SUA, Wang a cerut ca acestea să fie readuse pe drumul cel bun, declarând că “concurența dintre țările mari nu este alegerea potrivită, SUA trebuind să pună în practică propriile declarații”.

„Într-o lume globalizată și interdependentă, modul în care China și SUA pot găsi calea potrivită și dacă reușesc să se înțeleagă reprezintă o așteptare și o întrebare pentru umanitate, dar și o soluție care trebuie elaborată împreună de China și SUA”, a declarat ministrul Wang.

Potrivit acestuia, adevăratul obiectiv al strategiei Indo-Pacific derulată de SUA vizează o altă versiune a NATO, “însă orice astfel de încercare va eșua”, în condițiile în care strategia urmărește să mențină hegemonia SUA, fapt care subminează arhitectura de cooperare regională centrată pe ASEAN și compromite interesele generale și pe termen lung ale țărilor din regiune.

Asia-Pacific este un teren promițător pentru cooperare și dezvoltare, nu o tablă de șah pentru interese geopolitice”, a spus ministrul de externe.

Pe acest fond, Wang a evidențiat că problema Taiwanului diferă ca natură de situația din Ucraina, deoarece Taiwanul a făcut întotdeauna parte din China.

„Unii oameni, deși au vorbit despre principiul suveranității în problema Ucrainei, au continuat să submineze suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei în problema Taiwanului”, a declarat Wang, arătând că „acesta este un dublu standard flagrant”.

Cooperarea China – Europa

În ceea ce privește dialogul și cooperarea China – Europa, acestea trebuie să se bazeze pe respectul beneficii reciproce, pentru a da mai multă stabilitate situației mondiale tensionate.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2022, Asia, China, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.