Cooperarea politică, economică, culturală, umanitară, probleme globale și regionale cu impact imediat, se află pe agenda discuțiilor celui de-al 14-lea summit BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), programat astăzi și mâine, și găzduit, în format video-conferință de China.
De asemenea, liderii BRICS vor aborda și tema reducerii rolului dolarului american în tranzacțiile financiare dintre statele membre, în condițiile în care deja Rusia testează mecanisme alternative de plată. Mai mult, țările BRICS fac eforturi pentru stabilirea unei noi monede de rezervă internațională bazată pe coșul de monede BRICS. (Surse: CGTN, fmprc.gov.cn Kremlin.ru)
La eveniment vor prezenta mesaje președintele Chinei și Rusiei, în condițiile în care este vizată extinderea grupului, deja Argentina și Arabia Saudită exprimând interesul pentru aderarea la BRICS. De asemenea, între potențialii candidați se regăsesc: Bangladesh, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Uruguay, Indonezia, Kazahstan, Nigeria și Thailanda. Trebuie reținut că majoritatea țărilor candidate sunt și membre ale Noii Bănci de Dezvoltare BRICS.
În mesajul prezentat ieri de președintele Xi Jinping, în cadrul ceremonia oficiale de deschidere a Forumului de afaceri BRICS, a fost subliniată importanța solidarității și deschiderii, într-un moment în care „lumea se confruntă cu schimbări drastice nevăzute în ultimul secol”.
În cadrul evenimentului organizat online și offline, la care au participat președintele Cyril Ramaphosa (Africa de Sud), Jair Bolsonaro (Brazilia), Vladimir Putin (Rusia) și premierul Narendra Modi (India), președintele Xi a arătat că „în pofida schimbărilor globale, tendința istorică de deschidere și dezvoltare nu se va inversa, dorința comună de a face față provocărilor împreună prin cooperare va rămâne la fel de puternică”.
Xi a subliniat că hegemonia, politica de grup și confruntarea blocurilor nu fac decât să genereze războaie și conflicte.
„Criza din Ucraina este un alt semnal de alarmă pentru toată lumea, care reamintește că credința oarbă în așa-numita ‘poziție de forță’ și încercările de a extinde alianțele militare, de a căuta propria securitate în detrimentul celorlalți, nu vor face decât să conducă la o dilemă de securitate”, a arătat Xi Jinping.
În aceste condiții, comunitatea internațională ar trebui să susțină Carta Națiunilor Unite și să depună eforturi pentru a menține pacea într-o lume instabilă.
Pe de altă parte, liderul Chinei a arătat că țările dezvoltate trebuie să adopte politici economice responsabile, evitând efectele negative asupra politicilor care ar putea avea un impact puternic asupra țărilor în curs de dezvoltare.
„Politizarea economiei globale și transformarea ei într-un instrument sau în armă, impunând sancțiuni utilizând de poziția din sistemele financiare și monetare internaționale, nu va face decât să afecteze propriile interese și pe ale altora, provocând suferință întregii lumi”, a arătat Xi Jinping.
În aceste condiții, Xi a solicitat un angajament pentru incluziune, deschidere și integrare, subliniind că globalizarea economică este o „tendință istorică de neoprit”, China urmând să aprofundeze deschiderea economiei interne, să dezvolte noi sisteme pentru o economie deschisă cu standarde mai înalte și să continue să promoveze un mediu de afaceri internaționalizat, bazat pe piață și pe lege.
Potrivit programului, președintele Vladimir Putin va prezenta, mâine, un discurs în cadrul reuniunii BRICS Plus, la care vor participa lideri din mai multe state.
Cele cinci țări BRICS reprezintă mai mult de 26% din suprafața pământului, 42% din populația globală și aproximativ 25% din produsul intern brut (PIB) global. Acronimul BRICS a fost adoptat în Decembrie 2010, când Africa de Sud s-a alăturat BRIC, organizație înființată la inițiativa Rusiei (în 2006), cu rolul de a stimula cooperarea cuprinzătoare între statele membre.