China susține conceptul autonomiei strategice a UE

Pe fondul schimbărilor și evenimentelor globale, China exprimă susținerea pentru conceptul autonomiei strategice a Uniunii Europene, a transmis ministrul chinez de externe, Wang Yi, în cadrul întâlnirii avute, ieri, cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, în marja Reuniunii miniștrilor de externe a Grupului celor 20 (G20) organizat la Bali (Indonezia).

Cei doi oficiali au abordat și problema Ucrainei, ministrul Wang arătând că propunerile Chinei au expus în mod clar pozițiile cu privire la criză, propuneri care ar putea ajuta la restabilirea păcii și asigura o securitate durabilă.
De partea cealaltă, singurul mesaj transmis public de oficialul UE până la momentul redactării articolului, a fost lansat pe Twitter (vezi foto jos), în care Josep Borrell a solicitat Chinei să joace un rol mai constructiv “în abordarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei și în stoparea dezinformarii cu privire la cauzele și consecințele economice globale dezastruoase ale atacului Rusiei”.

Potrivit Ministerului chineze de Externe, Wang Yi a subliniat că părțile implicate în conflictul din Ucraina “ar trebui să reflecteze serios asupra cauzelor fundamentale ale conflictului, să abordeze preocupările legitime ale tuturor părților și să elimine în mod fundamental pericolul ascuns al războiului”. În aceste condiții, China susține dialogul pentru pace, continuând să mențină o poziție obiectivă și imparțială.

Mai mult, ministrul chinez a cerut UE să joace un rol mai proactiv de coordonare și să prezinte propuneri mai realiste și fezabile.

În fața provocărilor grave și complexe, China și UE ar trebui să caute un teren comun, respectând în același timp diferențele, găsind în comun soluții pentru rezolvarea divergențelor, aceasta fiind singura cale pentru a se ajunge la o cooperare reciproc avantajoasă, de câștig-câștig, susținând multilateralismul real și respingând orice acțiune care promovează decuplarea și încalcă regulile economiei, a transmis ministrul Wang Yi.

Potrivit informațiilor oferite de partea chineză, oficialii UE ar trebui să respingă jocurile cu sumă zero și să se opună oricăror încercări de incitare la confruntare și blocaje, de a se provoca un nou “Război Rece”, în timp ce Josep Borrell a subliniat că interesele comune dintre ale UE și China depășesc cu mult diferențele, UE fiind dispusă să respecte politica existenței unei singure Chine, aducând mai multă coordonare și cooperare strategică în relațiile bilaterale.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din presa chineză, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.