Wang Yi: „Este rușinos că SUA își încalcă angajamentele în chestiunea Taiwan”

„Este rușinos că Statele Unite ale Americii își încalcă angajamentele făcute în chestiunea Taiwan, situație care care nu va duce decât la falimentul credibilității sale ca națiune”, a declarat ministrul chinez de Externe, Wang Yi (foto), după ce a participat la o reuniune a Consiliului Miniștrilor de Externe al Organizației de Cooperare din Shanghai (OCS), organizat la Tașkent (Uzbekistan).

Acesta a subliniat că o serie de politicieni americani au ca preocupare exclusiv interesele proprii, jucându-se în mod flagrant cu focul în chestiunea Taiwan. „Făcându-și dușmani cei 1,4 miliarde de chinezi, cu siguranță nu vor ajunge într-un loc bun”, a avertizat Wang care a arătat că faptele de agresiune ale Washingtonului au fost expuse întregii lumii, țările văzând tot mai clar că SUA sunt cel mai mare distrugător al păcii în lumea de astăzi.

Ministrul chinez de Externe a subliniat că principiul existenței ‘o singură China’ este un consens al comunității internaționale, un fundament politic al schimburilor Chinei cu alte țări, centrul intereselor de bază ale Chinei, linia roșie și limita de jos care nu pot fi depășite.

Reacția ministrului chinez de Externe, Wang Yi, vine după ce președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a ajuns, marți seara (ora Beijing) la Taipei, unde a început o vizită oficială, prima a unui lider american din ultimii 25 de ani.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Asia - Pacific, China, Din arhive, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, OCS, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.