Coaliția pentru Națiune: Noile legi ale Justiției vor crea monștrii!

În ciuda criticilor formulate de organizațiile profesionale, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), chiar și de ONG-urile aliniate ordinelor primite de la Bruxelles și Washington de Iohannis și premierul Ciucă, pachetul de legi pe Justiție a fost adoptat de Guvernul PNL-PSD-UDMR.
Între pericolele evidențiate se regăsesc renunțarea la suveranitate, politizarea și clientelizarea justiției, stabilirea de privilegii pentru elitele conducătoare.
În fața acestei sfidări generale a societății românești, singura formațiune politică din România care a luat atitudine, până acum, este Coaliția pentru Națiune (CN) – lansată recent.

Vicepreședintele CN, avocat Adrian Toni Neacșu (foto), a realizat rechizitoriul pentru o nouă trimitere la groapa de gunoi a ministrului Predoiu, acuzat că este autorul unei noi lovituri dure “dată acelora care sperau că justiția poate fi eliberată de influențe politice, responsabilizată în folosul interesului public și profesionalizată, așteptări legitime ale societății românești după lungi ani de discreționarism judiciar”.

Reprezentanții Coaliției pentru Națiune arată că Guvernul intenționează politizarea și clientelizarea justiției, prin “crearea unei concentrări a puterii în mâna unei părți restrânse a magistraturii prin intermediul căreia se va exercita controlul (…) precum și diminuarea independenței individuale a judecătorilor și procurorilor și expunerea lor unui sistem de repercusiune”.

De asemenea, Guvernul urmărește asigurarea de privilegii pentru elitele conducătoare, “obediența structurilor de concentrare a puterii create prin aceste legi este asigurată printr-un sistem de privilegii fără precedent care va crea inechități și inegalități enorme în rândul magistraturii”.

Mai mult, “răspunderea materială pentru erori judiciare este practic eliminată, judecătorii și procurorii urmând să răspundă doar atunci când Consiliul Superior al Magistraturii, într-un sistem tipic clientelar de răsplătire a bunăvoinței sau dimpotrivă de pedepsire a celui ce deranjează, stabilește că s-a încălcat legea cu rea-credință sau din gravă neglijență”.

Coaliția pentru Națiune sesizează că Justiția din România este scoasă din cadrul suveran național. Astfel, “societatea românească este trădată prin renunțarea explicită pe care aceste propuneri o fac la identitatea constituțională proprie a României, element fundamental al suveranității naționale și valoare recunoscută României prin Tratatul UE. Judecătorii nu vor mai răspunde în nici un fel pentru refuzul lor de a aplica o decizie obligatorie a Curții Constituționale sau chiar a Înaltei Curți de Casație și Justiție”.

Atrăgând atenția că pachetul de legi vizează viața și libertățile fiecăruia dintre români, libertatea și suveranitatea reală a poporului român, Coaliția pentru Națiune transmite că “lipsa de reacție la acest moment va crea monștrii”.

Pentru aceste motive, se solicită retragerea proiectului legislativ din Parlament“Singura soluție este retragerea urgentă a acestui proiect legislativ din Parlament, obiectivele punctuale cuprinse în PNNR sau în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, așa cum rezultă din documentele internaționale, putând fi atinse fără afectarea intereselor naționale prin modificări punctuale promovate responsabil pe cale parlamentară. Demisia ministrului de justiție (Cătălin Predoiu, PNL – n.m.) este o slabă dar absolut necesară consolare”, se mai arată în comunicatul Coaliției pentru Națiune.

Vezi textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Multilateralism ... în doi, România, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.