RUSIA: Kievul încearcă să provoace Moldova la folosirea forței în Transnistria!

Regimul de la Kiev încearcă să provoace Moldova la folosirea forței în Transnistria, a declarat astăzi Directorul celui de-al doilea departament al țărilor CSI din cadrul Ministerului rus de Externe, Alexei Polishciuk, preluat de agenția de presă TASS.

„În perioada Aprilie-Iunie a.c., în Transnistria au avut loc o serie de atacuri teroriste, iar urmele lor, după cum afirmă Tiraspolul, duc la Ucraina. În același timp, Kievul face acuzații cu privire la o amenințare venită din partea contingentului militar rus care se află la datorie pe malul stâng al Nistrului. Scopul este evident: să încerce să provoace autoritățile moldovene la folosirea forței (în Transnistria)”, a declarat înaltul diplomat rus.

„Acest lucru este legat de încercările forțelor externe, în primul rând, Kievul, de a destabiliza situația din regiune”, a subliniat Polishciuk. „Este îmbucurător faptul că Chișinăul înțelege consecințele «dezghețării» conflictului din zona Nistrului și nu reacționează la astfel de provocări”.

Potrivit acestuia, dialogul 5+2 privind reglementarea transnistreană nu funcționează de facto, dar „nu există nicio alternativă la formatul 5+2 (Rusia, Ucraina, OSCE, SUA, UE – Moldova și Transnistria (…)”, fiind important „să fie dezvoltat un dialog productiv între ambele maluri ale Nistrului”, a spus Polishchuk.

Oficialul rus a amintit că reprezentanții de la Tiraspol „au cerut în mod repetat Chișinăului să înceapă discuții de fond cu privire la parametrii unei reglementări cuprinzătoare în regiunea Nistrului. Cu toate acestea, până în prezent, nu a existat un răspuns clar din partea Republicii Moldova, iar fără măsuri constructive reciproce nu se poate aștepta aproape nicio schimbare în reglementarea transnistreană”, a mai arătat Alexei Polishciuk, Directorul celui de-al doilea departament al țărilor CSI din cadrul Ministerului rus de Externe.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Republica Moldova, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.