CONGRESUL 20 PCC | Noua conducere politică a Chinei: media de vârstă 63 ani, media experienței politice 40 ani

China va fi condusă, în următorii cinci ani, de o echipă de politicieni cu o medie de vârstă de 63,8 ani și cu o medie a experienței politice de 40,9 ani, în condițiile în care statistica de față îi include doar pe primii 26 de membri din ierarhia organelor centrale de conducere ale Partidului Comunist Chinez (PCC). (Sursa: Xinhua)

Dincolo de experiența de viață, profesională și politică, trebuie observat că, între primii 26, doar trei au ca formare profesională exclusiv Școala Centrală de Partid, majoritatea fiind specialiști în diverse domenii, de la inginerie și drept, la economie, literatură, limbi străine și arte, iar doi au urmat studii în străinătate (Rusia, Marea Britanie). De asemenea, trebuie observat că la vârful PCC se regăsesc doar bărbați, toți de etnie han, majoritară în China (91%).

Așa cum am mai arătat, ieri, în cadrul primei reuniuni a noului Comitet Central al Partidului Comunist Chinez (CC PCC), Xi Jinping a fost reconfirmat Secretar general al PCC, în timp ce alături de acesta, în componența de șapte a Biroului Politic al CCPCC au fost aleși: Li Qiang (posibil viitor premier, primul în urma lui Xi), Zhao Leji (reconfirmat, al doilea în urma lui Xi), Wang Huning (reconfirmat, al treilea în urma lui Xi), Cai Qi, Ding Xuexiang, Li Xi. Se poate observa că patru din cei șapte membrii ai BP al CC PCC au fost schimbați.

În cele ce urmează, prezint succint, date despre fiecare dintre cei 26 de membrii din ierarhia organelor centrale de conducere ale PCC:

Xi Jinping, etnie han, născut în Iunie 1953 (69 ani), originar din Fuping, provincia Shaanxi. A început activitatea profesională în Ianuarie 1969 și s-a alăturat PCC în Ianuarie 1974 (48 ani). Xi a absolvit Școala de Științe Umaniste și Sociale, din cadrul Universității Tsinghua, unde a absolvit un program de absolvire în domeniul Teoriei marxiste și al educației ideologice și politice. Deține o diplomă de Doctor în Drept.
În prezent, Xi este Secretar general al CC al PCC, Președinte al Comisiei Militare Centrale a PCC, Președinte al Republicii Populare Chineze (RPC) și Președinte al Comisiei Militare centrale a RPC.

Li Qiang, etnie han, născut în Iulie 1959 (63 ani), originar din Ruian, provincia Zhejiang. A început activitatea profesională în Iulie 1976 și s-a alăturat PCC în Aprilie 1983 (39 ani). A urmat studii postuniversitare la Școala Centrală de Partid, deține o diplomă MBA.
În prezent, Li este membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al CC al PCC și Secretar al Comitetului municipal PCC Shanghai (echivalentul funcției de primar).

Zhao Leji, etnie han, născut în Martie 1957 (65 ani), originar din Xi’an, provincia Shaanxi. A început activitatea profesională în Septembrie 1974 și s-a alăturat PCC în Iulie 1975 (47 ani). A urmat studii postuniversitare la Școala Centrală de Partid.
În prezent, Zhao este membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al CC al PCC.

Wang Huning, etnie han, născut în Octombrie 1955 (67 ani), originar din Laizhou, provincia Shandong. A început activitatea profesională în Februarie 1977 și s-a alăturat PCC în Aprilie 1984 (38 ani). A absolvit Departamentul de Politică Internațională, Universitatea Fudan, deține o diplomă de Master în Drept și titlu de profesor.
În prezent, Wang este membru în Comitetul Permanent al Biroului Politic al CC al PCC și director al Biroului Comisiei Centrale pentru Aprofundarea Reformei.

Cai Qi, etnie han, născut în Decembrie 1955 (67 ani), originar din Youxi, provincia Fujian. A început activitatea profesională în Martie 1973 și s-a alăturat PCC în August 1975 (47 ani). A absolvit Facultatea de Economie și Drept, Universitatea Normală Fujian, unde a absolvit studii în Economie politică. Deține o diplomă de Doctor în Economie.
În prezent, cai membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al CC al PCC, membru al Secretariatului CC PCC, Secretar al Comitetului municipal PCC Beijing, președinte și membru la vârf în grupului membrilor de partid. A fost Secretar al Comitetului de organizare al Jocurile Olimpice de iarnă și Jocurile Paralimpice Beijing 2022.

Ding Xuexiang, etnie han, născut în Septembrie 1962 (60 ani), originar din Nantong, provincia Jiangsu. A început activitatea profesională în August 1982 și s-a alăturat PCC în Octombrie 1984 (38 ani). A absolvit Școala de Management, Universitatea Fudan, unde a absolvit studii de Management administrativ. Deține o diplomă de Master în științe și un titlu profesional de inginer senior la nivel de profesor.
În prezent, Ding este membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al CC al PCC, director al Biroului General al CC al PCC, Secretar al Comitetului de lucru al conducerii centrale a PPC și al instituțiilor de stat.

Li Xi, etnie han, născut în Octombrie 1956 (66 ani), originar din Liangdang, provincia Gansu. A început activitatea profesională în Iulie 1975 și s-a alăturat PCC în Ianuarie 1982 (40 ani). A absolvit Departamentul de Limbă și Literatură Chineză, Colegiul Profesorilor de Nord-Vest din China, unde a finalizat un program de licență în limba și literatura chineză. Deține o diplomă MBA.
În prezent, Li este membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al CC al PCC, Secretar al Comisiei Centrale pentru Inspecția Disciplinei și Secretar al Comitetului provincial al PCC Guangdong.

Ma Xingrui, etnie han, născut în Octombrie 1959 (63 ani), originar din Yuncheng, provincia Shandong. A început activitatea profesională în Martie 1988 și s-a alăturat PCC în Ianuarie 1988 (34 ani). A absolvit Institutul de tehnologie din Harbin, Departamentul de Cercetare pentru Cercetarea Dinamicii Zborului, cu licență în Mecanicii generale. Deține o diplomă de Doctor în Inginerie și titlu de profesor.
În prezent, Ma este membru al Biroului Politic al CC al PCC, Secretar al Comitetului PCC din Regiunea Autonomă Xinjiang-Uygură, este prim-comisar politic al Corpului de Producție și Construcție din Xinjiang.

Wang Yi, etnie han, născut în Octombrie 1953 (69 ani), originar din Beijing. A început activitatea profesională în Septembrie 1969 și s-a alăturat PCC în Mai 1981 (41 ani). A absolvit Departamentul de Limbi Asiatice și Africane la Beijing Second Institute of Foreign Languages, fiind licențiat. Deține o diplomă de Master în Economie.
În prezent, Wang este membru al Biroului Politic al CC al PCC, Consilier de stat, membru al Grupului membrilor principali ai partidului din Consiliul de Stat și ministru al Afacerilor Externe.

Yin Li, etnie han, născut în August 1962 (60 ani), originar din Linyi, provincia Shandong. A început activitatea profesională în Septembrie 1987 și s-a alăturat PCC în Iunie 1983 (39 ani). A absolvit Academia Rusă de Științe Medicale. Deține o diplomă de Doctor în Științe medicale.
În prezent, Yin este membru al Biroului Politic al CC al PCC, Secretar al Comitetului Provincial PCC din Fujian și președinte al Comitetului Permanent al Congresului Popular Provincial Fujian.

Shi Taifeng, etnie han, născut în Septembrie 1956 (66 ani), originar din Yushe, provincia Shanxi. A început activitatea profesională în Mai 1974 și s-a alăturat PCC în Iunie 1982 (40 ani). A absolvit Facultatea de Drept a Universității Peking. Deține o diplomă de Master în Drept și un titlu de profesor.
În prezent, Shi este membru al Biroului Politic al CC al PCC, membru al Secretariatului CC PCC, vicepreședinte al Comitetului pentru Educație, Știință, Cultură și Sănătate publică al celui de-al 13-lea Congres Național al Poporului, președinte și membru al grupului membrilor de partid, Secretar al Academiei Chineze de Științe Sociale.

Liu Guozhong, etnie han, născut în Iulie 1962 (60 ani), originar din Wangkui, provincia Heilongjiang. A început activitatea profesională în August 1982 și s-a alăturat PCC în Noiembrie 1986 (32 ani). A absolvit Departamentul de Materiale Metalice și Tehnologie la Institutul Tehnologic Harbin. Deține o diplomă de Master în Inginerie și titlu de Inginer asistent.
În prezent, Liu este membru al Biroului Politic al CC al PCC, Secretar al Comitetului Provincial al PCC Shaanxi, președinte al Comitetului Permanent al Congresului Popular Provincial Shaanxi.

Li Ganjie, etnie han, născut în Noiembrie 1964 (58 ani), originar din Changsha, provincia Hunan. A început activitatea profesională în Iulie 1989 și s-a alăturat PCC în Decembrie 1984 (38 ani). A absolvit Institutul de Tehnologie Nucleară, Universitatea Tsinghua. Deține o diplomă de Master în Inginerie și titlu profesional de Inginer senior.
În prezent, Li este membru al Biroului Politic al CC al PCC, membru al Secretariatului CC al PCC, Secretar al Comitetului Provincial PCC Shandong, Președinte al Comitetului Permanent al Congresului Popular Provincial Shandong.

Li Shulei, etnie han, născut în Ianuarie 1964 (58 ani), originar din Yuanyang, provincia Henan. A început activitatea profesională în Decembrie 1984 și s-a alăturat PCC în Septembrie 1986 (36 ani). A absolvit Departamentul de Limbă și Literatură Chineză – Universitatea Peking. Deține o diplomă de master în Arte și titlul profesional de profesor.
În prezent, Li este membru al Biroului Politic al CC al PCC, este membru al Secretariatului CC al PCC, este șef-adjunct al Departamentului de Promovare al CC al PCC.

Li Hongzhong, etnie han, născut în August 1956 (66 ani), originar din Changle, provincia Shandong. A început activitatea profesională în August 1975 și s-a alăturat PCC în Decembrie 1976 (46 ani). A absolvit Departamentul de Istorie al Universității Jilin, fiind licențiat în Istorie. Deține și titlu profesional de Economist.
În prezent, Li este membru al Biroului Politic al CC al PCC și Secretar al Comitetului municipal PCC Tianjin.

He Weidong, etnie han, născut în Mai 1957 (65 ani), originar din Dongtai, provincia Jiangsu. A început activitatea profesională în cadrul Armatei Populare de Eliberare (PLA) în Decembrie 1972 și s-a alăturat PCC în Noiembrie 1978 (44 ani). A urmat studii universitare la Școala Centrală de Partid.
În prezent, He este membru al Biroului Politic al CC al PCC și ocupă funcția de vicepreședinte al Comisiei Militare Centrale a PCC. Deține gradul de general în Forțele Terestre ale PLA.

He Lifeng, etnie han, născut în Februarie 1955 (67 ani), originar din Xingning, provincia Guangdong. A început activitatea profesională în August 1973 și s-a alăturat PCC în Iunie 1981 (41 ani). A absolvit Departamentul de Finanțe Publice și Economie al Universității Xiamen. Deține o diplomă de Doctor în Economie.
În prezent, He este membru al Biroului Politic al CC al PCC, este vicepreședinte și membru al grupului liderilor de partid al celui de-al 13-lea Comitet Național al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez și Secretar al Grupului membrilor de partid de conducere al Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă.

Zhang Youxia, etnie han, născut în Iulie 1950 (72 ani), originar din Weinan, provincia Shaanxi. A început activitatea profesională în cadrul Armatei Populare de Eliberare (PLA) în Decembrie 1968 și s-a alăturat PCC în Mai 1969 (53 ani). A absolvit Departamentul de Bază al Academiei Militare PLA.
În prezent, Zhang este membru al Biroului Politic al CC al PCC, vicepreședinte al Comisiei Militare Centrale a PCC și vicepreședinte al Comisiei Militare Centrale a RP Chineze. Deține gradul de general în cadrul forțelor terestre PLA.

Zhang Guoqing, etnie han, născut în August 1964 (58 ani), originar din Luoshan, provincia Henan. A început activitatea profesională în Septembrie 1985 și s-a alăturat PCC în Iulie 1984 (38 ani). Deține o diplomă de Doctor în Economie și titlul profesional de Inginer senior la nivel de cercetător.
În prezent, Zhang este membru al Biroului Politic al CC al PCC, Secretar al Comitetului Provincial PCC Liaoning și Președinte al Comitetului permanent al Congresului Popular Provincial Liaoning.

Chen Wenqing, etnie han, născut în Ianuarie 1960 (62 ani), originar din Renshou, provincia Sichuan. A început activitatea profesională în Iulie 1984 și s-a alăturat PCC în Martie 1983 (39 ani). A absolvit Departamentul de Drept la Insitutul de Științe Politice și Drept de Sud-Vest din China, fiind licențiat în Drept.
În prezent, Chen este membru al Biroului Politic al CC al PCC, membru al Secretariatului CC al PCC și Secretar al Ministerului și al Comitetului PCC al Ministerului Securității Statului. Este comisar general de poliție.

Chen Jining, etnie han, născut în Februarie 1964 (58 ani), originar din Lishu, provincia Jilin. A început activitatea profesională în Aprilie 1998 și s-a alăturat PCC în Iunie 1984 (38 ani). A absolvit Departamentul de Inginerie Civilă și de Mediu la Imperial College London (Marea Britanie), unde a absolvit un program în analiza sistemelor de mediu. Deține o diplomă de Doctor în Inginerie și titlu profesional de profesor.
În prezent, Chen este membru al Biroului Politic al CC al PCC, este Secretar adjunct al Comitetului municipal PCC Beijing, Primar al Beijingului, Președinte executiv și membru al grupului membrilor liderilor de partid. A fost Secretar-adjunct al Comitetului de organizare al Jocurilor Olimpice de iarnă și Jocurile Paralimpice de la Beijing din 2022.

Chen Min’er, etnie han, născut în Septembrie 1960 (62 ani), originar din Zhuji, provincia Zhejiang. A început activitatea profesională în August 1981 și s-a alăturat PCC în Septembrie 1982 (42 ani). A urmat studii postuniversitare la Școala Centrală de Partid.
În prezent, Chen este membru al Biroului Politic al CC al PCC și Secretar al Comitetului Municipal PCC Chongqing.

Yuan Jiajun, etnie han, născut în Septembrie 1962 (60 ani), originar din Tonghua, provincia Jilin. A început activitatea profesională în Iulie 1987 și s-a alăturat PCC în noiembrie 1992 (30 ani). A absolvit Divizia Nr. 501 a Institutului al V-lea din cadrul Ministerului chinez al Aviației și Industriei Aerospațiale, unde a urmat un program în proiectarea navelor spațiale. Deține o diplomă de Doctor în Inginerie și titlul profesional de cercetător.
În prezent, Yuan este membru al Biroului Politic al CC al PCC, este Secretar al Comitetului Provincial PCC Zhejiang și Președinte al Comitetului Permanent al Congresului Popular Provincial Zhejiang.

Huang Kunming, etnie han, născut în Noiembrie 1956 (66 ani), originar din Shanghang, provincia Fujian. A început activitatea profesională în Decembrie 1974 și s-a alăturat PCC în Octombrie 1976 (46 ani). A absolvit Școala de Politici Publice și Management la Universitatea Tsinghua, unde a absolvit un program în administrația publică. Deține o diplomă de Doctor în Management.
În prezent, Huang este membru al Biroului Politic al CC al PCC și șef al Departamentului de promovare al CC al PCC.

Liu Jinguo, etnie han, născut în Aprilie 1955 (67 ani), originar din Changli, provincia Hebei. A început activitatea profesională în Decembrie 1976 și s-a alăturat PCC în Septembrie 1975 (47 ani). A urmat studii universitare la Școala Centrală de Partid.
În prezent, Liu este membru al Secretariatului CC al PCC, Secretar adjunct al Comisiei Centrale pentru Inspecția Disciplinară și vicepreședinte al Comisiei Naționale de Supraveghere. Este supervizor general adjunct de nivel I.

Wang Xiaohong, etnie han, născut în Iulie 1957 (65 ani), originar din Fuzhou, provincia Fujian. A început activitatea profesională în Iulie 1974 și s-a alăturat PCC în Decembrie 1982 (40 ani). A urmat studii universitare la Școala Centrală de Partid. În prezent, Wang este membru al Secretariatului CC al PCC, ministru și Secretar al Comitetului PCC din cadrul Ministerului Securității Publice, Secretar-adjunct al Comisiei pentru Afaceri Politice și Juridice din cadrul CC al PCC. Este comisar general de poliție.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Congresul 20 PCC, Din arhive, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la CONGRESUL 20 PCC | Noua conducere politică a Chinei: media de vârstă 63 ani, media experienței politice 40 ani

  1. Iulian spune:

    E corect, de fapt între paranteze e vorba de vechimea în PCC.

  2. Iulian spune:

    Cred că sunt ceva date eronate legate de alăturarea la PCC, ori la anul aderării, ori la vârsta la care au aderat!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.