Chinezii atacă piața mondială cu mașinile zburătoare electrice

Renumitul producătorul chinez de vehicule electrice Guangzhou Xiaopeng Motors Technology (XPeng) atacă piața auto dn Europa cu o variantă de mașină zburătoare, X2 fiind prezentat la târgul auto din Danemarca, după ce a fost vedetă Dubai GITEX 2022. Prezentată în premieră mondială în 2021, la Shanghai, mașina zburătoare XPENG X2 face parte din a cincea generație de mașini zburătoare proiectate de compania chineză.

XPENG X2 are 560 de kilograme și poate transporta doi pasageri, având o autonomie de zbor de 35 de minute, la o viteză 130 de kilometri pe oră, fiind văzută ca o soluție viitoare la decongestionarea traficului urban, dar și ca o nouă alternativă de mobilitate în masile orașe.

Gândită pentru zborurile urbane, mașina zburătoare poate fi controlată manual sau poate zbura autonom pe trasee prestabilite, fiind un vehicul electric inteligent, cu care comania chineză urmărește să își consolideze poziția pe piața auto europeană, considerată extrem de profitabilă.

Proiectanții companiei XPeng susțin că mașinile electrice zburătoare inteligente vor asigura transporturile 3D din orașele moderne, producția în masă fiind programată pentru anul 2024, la un cost de aproximativ un milion yuani (138.660 USD).

După demonstrația făcută în Dubai, la începutul lunii Octombrie a.c., o premieră pentru producătorul chinez pe piața externă, XPENG X2 a fost prezentată în Danemarca, țară în care vânzările de vehicule electrice și plug-in hybrid au reprezentat 33,6% (+6,8%) din totalul vânzărilor de vehicule, în prima jumătate din 2022.

La nivel global, mașinile zburătoare electrice sunt cunoscute sub numele de vehicule eVTOL, acronimul fiind dat de capacitatea de decolare și aterizare verticală. În competiția globală pentru piața mașinilor zburătoare sunt implicate zeci de companii, inclusiv marii producători auto tradiționali, dar și startup-uri.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din presa chineză, Europa - Asia, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.