XI către BIDEN: Un om de stat trebuie să știe unde să-și ducă țara, cum să se înțeleagă cu alte țări

„Un om de stat ar trebui să se gândească și să știe unde să-și conduce țara. De asemenea, ar trebui să se gândească și să știe cum să se înțeleagă cu alte țări și cu lumea largă”, a declarat astăzi președintele Chinei, Xi Jinping, în cadrul întâlnirii avute cu președintele SUA, Joe Biden, în Insula Bali (Indonezia), în marja summitului G20.
Este de reținut că în cadrul mesajelor oficiale, cei doi lideri nu au abordat subiectul Ucraina, dar nici problema Taiwan care tensionează relația bilaterală. (Foto:
Bali, 14 Noiembrie 2022)

În mesajul său, liderul chinez a subliniat că lume traversează o perioadă și epocă în care sunt înregistrate schimbăr majore și în moduri nemaiîntâlnite, omenirea fiind confruntată cu provocări fără precedent.

„Lumea a ajuns la o răscruce de drumuri. Spre ce ne vom îndrepta de aici? Aceasta este o întrebare care nu este doar în mintea noastră, ci și în mintea tuturor țărilor”, a subliniat președintele Xi, citat de agenția de presă Xinhua, menționând că lumea se așteaptă din partea Chinei și SUA să gestioneze relația bilaterală în mod corespunzător. Pe acest fond, în calitate de lideri a două țări majore, (Xi și Biden – n.m.) trebuie să stabilească cea mai bună cale pentru relațiile bilaterale.

„Istoria este cel mai bun manual, motiv pentru care fiecare parte ar trebui să o ia ca pe o oglindă care să îi ghideze viitorul”, a mai declarat Xi evidențiind că în prezent, relațiile China-SUA „nu evoluează în interesul fundamental al celor două țări și popoare”. Președintele Xi Jinping a ținut să menționeze că lumea așteaptă de la această întâlnire ca China și SUA „să colaboreze cu toate țările, pentru a aduce mai multă speranță pentru pacea mondială, o mai mare încredere în stabilitatea globală și să dea un impuls mai puternic pentru dezvoltarea comună”.

Nu în cele din urmă, Xi Jinping a arătat că că China este pregătit să aibă un schimb sincer și aprofundat de opinii cu Biden, pe teme de importanță strategică, în relațiile bilaterale, pe problemele majore la nivel mondial și regional, pentru a readuce lumea pe calea unei creșteri sănătoase și stabile, în beneficiul tuturor țărilor.

De partea cealaltă, președintele Joe Biden, a declarat că este angajat să păstreze dechise liniile de comunicare la nivel personal și instituțional SUA-China, „în calitate de lideri având responsabilitatea de a arăta că China și Statele Unite pot gestiona diferențele, pot face așa încât competiția economică să nu ajungă din ce în ce mai aproape de conflict”.

Arătând că atât China, cât și Statele Unite trebuie să joace un rol cheie în abordarea provocărilor globale, de la schimbările climatice, la insecuritatea alimentară, Biden a reiterat, citat de biroul de presă de la Casa Albă, că este nerăbdător să vadă „dialogul nostru continuu, deschis și onest, așa cum l-am avut întotdeauna”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

6 răspunsuri la XI către BIDEN: Un om de stat trebuie să știe unde să-și ducă țara, cum să se înțeleagă cu alte țări

  1. Ce afirmau aseară jurnaliștii ruși la câteva televiziuni pe care le urmăresc: Biden nu a reușit să schimbe poziția Chinei față de Rusia, apoi că întâlnirea dintre Joe Biden și Xi Jinping la summitul G20 a arătat că progresul așteptat în dezghețarea relațiilor SUA-China NU s-a produs. China și Statele Unite au discutat diverse probleme, dar eliminarea barierelor tarifare anti-chineze (acestea au fost impuse de Trump, dacă-mi amintesc bine) nu s-a aflat pe ordinea de zi și nici nu a fost eliminată. Și, cel mai important pentru Rusia, ipotezele referitoare la o schimbare a poziției Beijingului față de Moscova ca urmare a acordului dintre Xi și Biden NU s-au concretizat.

    Nu-mi vine să cred cât de neinspirați pot fi americanii! Cum ar putea distruge legătura sino-rusă câtă vreme una vrea bani, comerț și piețe imense de desfacere (așa cum sunt ale Federației Ruse, printre altele din fostul URSS), iar cealaltă are resurse cu nemiluita pe care trebuie să le vândă spre a-și susține economia și războiul din Ucraina? Ori de câte ori constat prostia fără margini a yankeilor, regret nespus că România adoptă poziții umile în fața lor și se lasă condusă de niște ignoranți!

    Este NEPROFITAIL pentru China să slăbească Rusia! Ce-o fi atât de greu de priceput la Washington??? Amintiți-vă, când Biden a preluat mandatul în ianuarie 2021, era de așteptat ca de ambele părți ale Pacificului să se retragă din războiul comercial pe care predecesorul său, Donald Trump, l-a lansat cu China cu aproape trei ani mai devreme. Dar Biden, dimpotrivă, a exacerbat conflictul comercial, iar în octombrie administrația sa a introdus noi restricții majore, concepute pentru a limita accesul Chinei la tehnologia esențială pentru puterea sa militară în creștere. Ca un paradox, acum acționează ca inițiator al încălzirii unor relații distruse tocmai de politicile americane!!! Dumnezeule, mare, largă și vastă mai ți-e grădina!

    Dacă Biden a declarat mai acu’ câteva zile că „Taiwanul decide asupra propriei sale independențe”, atunci pentru China situația în sine este inacceptabilă, fiindcă insula rebelă este o problemă PUR internă care nu este supusă discuțiilor la nivel internațional. Există linii roșii despre care Beijingul nu vrea deloc să discute. În afară de Taiwan, acestea sunt drepturile omului, problema Xinjiang și, eventual, Tibet. După standardele chineze, subiectele enumerate ar trebui scoase dintre parantezele oricărei discuții, deoarece sunt EXCLUSIV o chestiune internă a țării. În schimb, administrația Casei Albe „pedalează” pe aceleași greșeli! Cum se numesc cei care nu învață nimic din ele și care le repetă într-o manieră constantă?

    Practic, confruntarea dintre SUA și China va continua, deoarece este evident că cele două puteri SUNT RIVALE în toate planurile: în India, în regiunea Pacificului și-n Asia de Sud-Est. În plus, nu s-o vedea de la Washington și se observa de aici, de pe meleagurile mioritice, dar în alte părți ale lumii poziția Chinei s-a întărit, devenind din ce în ce mai dificil pentru „excepționalii” planetei să-și țină adversarul în frâu! Și când te gândești că România a pariat pe loazele astea….

  2. Rasvan Roceanu spune:

    In comunicatele de presa de dinainte de 1989 despre discutiile bilaterale intre lideri comunisti, care in principiu erau toti prieteni, nu-i asa?, existau niste formulari standard care sa indice celor avizati (putini) ce s-a intamplat realmente.
    Formula „au fost discutii sincere, tovarasesti” vroia sa spuna ca cei doi nu s-au inteles in niciun fel.
    Fara suparare, am impresia ca intre Xi si Biden au fost discutii sincere, tovarasesti.

    • Dan Tomozei spune:

      Aveți dreptate.
      Documentele oficiale prezentate public în această noapte confirmă acut diferențele se abordări și viziune.

  3. La un minim istoric în relațiile dintre cele două state, consider că scopul tuturor declarațiilor/întâlnirilor/discuțiilor dintre cei doi lideri a fost de a se asigura că rivalitatea concurențială nu scapă de sub control în cazul unui potențial conflict. În rest… povești nemuritoare de adormit copiii șchiopi și foarte, foarte mult comportament șiret și subtil de ambele părți! Câtă vreme înainte de summit, Jake Sullivan a declarat că SUA vor informa Taiwanul cu privire la rezultatele întâlnirii dintre Biden și Xi, asta înseamnă că principiul „O singură China” este grav încălcat!
    Am mai remarcat un alt aspect suficient de sugestiv: în fotografia strângerii de mână dintre Biden și Xi, președintele american a stat pe partea stângă, loc rezervat de obicei gazdei, ceea ce NU reprezintă o procedură standard într-ale diplomației. Xi s-a așezat pe partea dreaptă, sau în poziția de oaspete, întinzându-și brațul peste corp pentru a-i strânge mâna americanului. Gestul nu a fost unul apreciativ la adresa Washingtonului, dar pe care Xi a avut curajul să-l servească întregii lumi, ceea ce demonstrează existența unei posibile ciocniri de interese între principalii protagoniști. Cel puțin aceasta era metoda prevăzută în uzanțele diplomatice clasice: gazda se poziționează în stânga, iar oaspetele în dreapta. Dacă particularitățile s-au schimbat (deși am dubii în acest sens) înseamnă că am greșit și eu, la rându-mi, în aprecieri.

    • Dan Tomozei spune:

      După declarațiile și informările OFICIALE, mai era puțin și se ajungea cununia civilă.
      Așa cum spuneți, dincolo de șabloane, zâmbete și formule de stil deja prăfuite, se observă realitatea … deloc abordată în concret. Cel puțin în ce a lăsat fiecare parte să se vadă.
      După așezarea la masa discuțiilor și plimbarea în doi, protocolul pare făcut de Xi.

      • Da, aveți dreptate și sunt complet de acord cu ceea ce spuneți! Asta-i politica, bat-o vina! 🙂
        Protocol refăcut, remarc și eu! Vă mulțumesc pentru poză! Dar, oricât l-ar repara (la ceremonial mă refer), semnalul tot a fost răspândit, ceea ce demonstrează că vizita băbuței Pelosi și-a beizadelei afaceriste (americanii NU știu să facă decât negustorie, de cercetare și de invenție s-au ocupat creierele deștepte din lumea largă atrase pe tărâmul tuturor posibilităților de posibilitatea obținerii facile a miliardului de aur 🙂 vai de capul lor!!!) NU s-a iertat absolut deloc! Chinezii au răbdare cu nemiluita, ce mai! Bine, că pot! Bravo lor!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.