Azi noapte (02:20-03:00, ora Chinei) am avut onoarea să fiu invitat la dialog de domnul Marius Tucă, în cadrul emisiunii pe care o realizează pe Gândul.ro. A fost o bună ocazie de a-l reasculta pe domnul Prof.Univ.Dr. Ștefan Popescu, de a face un schimb de opinii pe marginea relațiilor România-China, de a prezenta o serie de puncte de vedere desprinse din realitatea chineză.
Evident, în urma emisiunii am primit deja o serie de reacții, tuturor dorind să cer îngăduință pentru faptul că în mod cert nu am fost permanent coerent și nu am reușit să duc ideile până la capăt, oboseala putând fi o explicație, dar nu o scuză.
Ce cred că nu am reușit să subliniez în mod clar este faptul că în China decid chinezi și guvernul chinez, că dinamica Zero-Covid este o politică de prevenție și intervenție în fazele incipiente ale apariției noilor cazuri confirmate, că există o tot mai mare relaxare a măsurile anti-epidemice. De asemenea, că în China, de la începutul Covid-19, testarea periodică a fost obligatorie dar gratuită, iar vaccinarea a fost asigurată de stat dar nu a fost obligatorie.
Apoi, subliniez că în China, înaintea declanșării campaniei de vaccinare, a fost demarată o masivă campanie de informare publică, în care s-a arătat că vaccinul anti-Covid-19 nu asigură imunitate, ci doar diminuează efectele noului coronavirus, dar și că nu există vaccin care să asigure o imunitate totală. Apoi, că și după ce este făcut vaccinul, trebuie continuate măsurile minimale de prevenție deja arhicunoscute: mască în spații aglomerate, igienă, prezentare la medic în caz de simptome.
Nu în ultimul rând, legat de Covid-19, statistica arată că la nivelul întregii Chine, de la declanșarea epidemiei au fost înregistrate un total de 8,77 milioane cazuri, din care 8,05 milioane în Taiwan și 444.231 cazuri în Hong Kong – adică peste 95% în afara zonei continentale (cu 1,42 miliarde locuitori) controlată străcit de autoritățile de la Beijing.
Asupra dialogului China-SUA, China-UE, nu insist aici, pe aceste teme având referințe pe www.dantomozei.ro
Emisiunea integrală „Marius Tucă Show” de ieri seară poate fi urmărită AICI
Da, aveți perfectă dreptate! Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Biden, ar trebui să fie gardianul NSA care să atragă atenția președintelui în momentul apariției anumitor situații mai… sensibile în ceea ce privește siguranța statului american. Nu se compară și nici măcar nu-i calcă câtuși de puțin pe urme lui Zbigniew Brzezinski, care, în timpul administrației Carter, a fost NSA, ocupând aceeași poziție.
Recapitulând (și-o declar în mod cât se poate de ironic) politica externă, politica internă, politica de mediu și politica monetară ale SUA sunt toate dominate de membrii actuali sau foști ai Comisiei Trilaterale. Disonant cognitiv, după cum îl știm, Joe Biden nu reprezintă nimic mai mult decât păpușa de casă a acestui cartel globalist. Ha, ha! 🙂
Cum se zice, este timpul să nu mai vezi DOAR ceea ce crezi că știi, ci să începi să știi ceea ce poți vedea clar. 🙂 Nu-i mirobolant cu idioții la puterea lumii? 🙂
Intru direct în subiect fiindcă devine dificil să-mi adaptez răbdarea cu un purtător de titluri, dar care declară cu o indolență extraordinară că România este o periferie ruptă de realitate, în vreme ce știrile din China n-ajung în media românească. Nu pot să nu mă întreb, în ce a constat contribuția intelectualilor români vreme de 33 de ani pentru ca România să NU ajungă o periferie??? Rânjetul invitatului a evidențiat multe, domnule Tomozei! Inclusiv satisfacția cu care a fost făcută afirmația! Mulți deținători de diplome, obținute abuziv și nemeritat, care-și dau cu părerea! Din moment ce NU deții o soluție de ieșire din marasm pentru țara care te-a format, mai bine ar fi să taci! Ar fi fost o comportare de bun-simț!
Pe de altă parte, știrile din China le poate obține oricine dacă vorbește o limbă străină! Una singură! Cine vrea, se informează domnule Tomozei, acest aspect n-ar trebui să reprezinte un impediment, din moment ce există Internet. În situația apariției barierei lingvistice, atunci într-adevăr se ivesc probleme. Dar sunt ale tale, nicidecum ale altora. Te-ai născut prost, atunci rămâi așa! N-ai leac, dar măcar nu-i încurca pe alții. Ce fel de profesor universitar este acela care-și începe propoziția cu interjecția „păi”? Tucă, un jurnalist experimentat l-a întrerupt de vreo câteva ori, dar fără succes! A ținut-o continuu „pe arătură”, că doar boul e consecvent, vorba fabulei. Vă rog să nu-mi catalogați vorbele drept răutăcioase, ci imparțiale, nepărtinitoare. Nu-l cunosc pe domnul, dar n-a făcut cinste intelectualității românești!
„Lipsă de orizont strategic al societății?” – susține dl. profesor dr.- musafir al emisiunii. Mai avem oameni capabili sau nu în această direcție, spre a repara decăderea politică, morală și spirituală în care ne zbatem de atâta amar de vreme? Unul dintre ei ar fi Călin Georgescu, dar nimeni nu-i solicită ajutorul pentru că-i mason. O fi, dar măcar e unul deștept, că ignoranții vedem bine unde ne-au adus! Clubul de la Roma, înființat prin 1962 de către inginerul-savant Aurelio Peccei, NU are nimic de-a face cu masoneria. Dar continuăm să persistăm în greșeală și să-l considerăm mason, pentru că ne este mai ușor să maculăm caractere și REALE proiecte de țară și să-i păstrăm în continuare pe Ciolacu și Johannis! Că ăștia nu-s masoni și sunt curați ca lacrima! Domnul Albin Marinescu, Dumnezeu să-l odihnească, scria despre legăturile președintelui cu masoneria germană, masonerie care n-ar fi uitat „trădarea” României din WWII. Or fi aflat românii de Steffan Mildner conectat la robinetul retrocedărilor de prin Sibiu și reprezentant de vază al Consistoriului Evanghelic German? Dar de Otto Schilly? „Prin haos la ordine”, nu-i așa?
În schimb, am apreciat dibăcia dumneavoastră în fața întrebărilor-capcană puse de Marius Tucă! Da! V-a întins una chiar la începutul dialogului, dar ați ocolit-o cu eleganță, corectându-l. Râsul l-a dat de gol, nu i-a priit atitudinea dumneavoastră, dar a trecut mai departe. 🙂 Ați surprins esențialul, ați dezbătut fondul problemelor corect și la obiect din punct de vedere politic și diplomatic.
Referitor la Covid, NU doresc să ating subiectul, după cum (probabil) ați observat nici nu comentez aici, pe blog, la articole care analizează isteria TOTAL provocată în ceea ce privește manifestarea acestui virus creat în laborator ca atâtea altele și experimentat de-a lungul și de-a latul planisferei. Știința, nu de puține ori, are laturile ei întunecate, dar care nu sunt întotdeauna excluse, ci întreținute și promovate de anumite interese. Sunt pe deplin de acord cu concluziile demonstrațiilor matematicianului Norman Fenton referitor la marea minciună numită Covid! Ca și cu cele ale doctorului Masahiko Okada și ale omului de știință Sucharit Bhakdi! Nu voi înțelege niciodată, însă, pentru ce încă mai au loc conversații pe această temă, de ce se dorește întreținerea unui climat de frică, de tulburare, de panică, de unde apar curiozitățile „disecării” unei farse sinistre dezvoltată la nivel mondial? Nu pot să cred că maleficul poate să domine într-atât spiritul, încât să se manifeste dorința constantă de-a conduce răul pur prin toate etajele existențiale ale unei persoane!
Ca și concluzie finală, un interviu reușit (mai reușit decât altele), care, cu siguranță, s-ar fi inclus în același stil al mult-apreciatului Pepe Escobar, dar sunt de părere că dl. profesor dr. Popescu l-a condus, pe alocuri, în derizoriu, atribuindu-i o notă caducă.
Vă mulțumesc. Cumva, ați răcorit din starea mea de spirit din timpul emisiunii.
Dat fiind că am fost invitat, apoi pentru că am acceptat invitația, mă abțin să comentez public, dincolo de a prezenta evenimentul la care am participat.
Reacția dumneavoastră și a altor oameni pe care îi prețuiesc și de la care am de învățat, mă ajută să diminuez starea de iritare resimțită în anumite momente … de întrerupere, fracturare a ideilor deschise, când am fost tentat să renunț la calm și bunăvoință, cu precădere ca urmare a oboselii pe care mă străduiam să o țin sub control.
Sărut mâna.
Nu vă mai necăjiți, domnule Tomozei! Oricum, ca s-o spun direct și sper să fiu bine înțeleasă, cu toată oboseala și cu toate întreruperile (un gest care denotă lipsă de bun simț, să intervii peste dialogul celuilalt, dar… asta este situația, ăștia sunt oamenii și cu ei defilăm) ați răspuns DEOSEBIT de inteligent și mai ales de profund la toate temele propuse. Personal, nu vă cunosc, nici rude nu suntem, așadar, sunt cât se poate de obiectivă în aprecieri, nu încerc să spun aici vorbe măgulitoare. Dar anii petrecuți în China și-au pus amprenta, chiar dacă dumneavoastră poate nu conștientizați acest aspect, foarte important – consider eu. Educația asiatică este complet diferită de cea britanică, să zicem, așa… ca etalon. La fel modul de a raționa, capacitatea de-a judeca și de a pătrunde lucrurile în esența lor. Vă repet: ați fost minunat și ați demonstrat maturitate deplină în analizarea subiectelor propuse! Mergeți fără grijă mai departe, pentru că o faceți perfect!!!
Vă mulțumesc.
Cu drag și cu toată considerația!
Vă las aici, deoarece mi se pare foarte interesant, un articol al lui Pepe Escobar, că tot l-am amintit, care explică nu numai motivele retragerii rușilor din Herson, ci și tacticile generalului Surovikin-Armaghedon. Posibil, ca dumneavoastră să-l fi citit, posibil, să nu.
Ca o paranteză, Jake Sullivan n-are nicio șansă în fața lui Patrușev! Escobar pare genul de jurnalist mucalit, dar mesajele care răzbat dintre rândurile articolelor sale sunt absolut geniale!
https://www.geopolitika.ru/en/article/sun-tzu-walks-kherson-bar
Jake Sullivan doar pare mai competent, în comparație cu Antony Blinken, pentru că apare mai rar în public. Dar, ce îi lipsește lui Sullivan înainte de orice este experiența diplomatică la nivel înalt, anii în lumea reală, nu în „pușcăria” ideologică SUA.
SUA nu pot domina diplomatic cu astfel de sărăcuți, incapabili să discearnă între un Est european spălat la școala societății deschise, apoi plantat democratic în funcție, și un rus sau chinez aflați în poziții pentru că știu ce au de făcut pentru propria țară, pentru care răspund cu capul.