CHINA | Ultimul pas spre finalizarea propriei stații spațiale

China a lansat, în urmă cu puține minute, cu ajutorul rachetei purtătoare Marșul cel Lung-2F Y15, nava spațială Shenzhou-15, care are la bord trei taikonauți și o parte din ultimele componente necesare finalizării construcției stației spațiale Tiangong.
Lansată de la centrul de lansări Jiuquan din deșertul Gobi, nava spațială are la bord taikonauții: Fei Junlong – comandant, Deng Qingming și Zhang Lu, selectați să îndeplinească misiunea spațială Shenzhou-15. Cei trei vor lucra în stația spațială timp de șase luni, fiind programat să revină pe Pământ în luna Mai 2023.
După ce nava spațială Shenzhou 15 va intra pe orbită, va fi activat modul de andocare rapită, urmând să se conecteze la modulul de bază Tianhe.

Odată cu intrarea în stația spațială Tiangong (Palatul Ceresc) a celor trei taikonauți, (andocarea a avut loc după 6,5 ore) China va marca două premiere mondiale: andocarea simultană a două nave spațiale: Shenzhou-15 și Shenzhou-14, dar și prezența simultană a șase oameni în stația spațială chineză. Astfel, va fi realizată prima predare de misiune direct pe stația spațială aflată pe o orbită aflată la 400 de kilometri distanță de Pământ. La data de 12 Noiembrie a.c., odată cu realizarea lansări navei Tianzhou 5, China a marcat un alt record mondial, reușind andocarea la stația spațială după doar două ore și zece minute de la lansarea de pe Pământ.

Fei Junlong, Deng Qingming și Zhang Lu vor fi colegi în stația spațială cu membrii echipajului Shenzhou-14: Chen Dong – comandant (chinezul cu cele mai multe zile petrecute în spațiu, 209), Liu Yang și Cai Xuzhe, aflați în misiune de la data de 5 Iunie a.c., și care se vor întoarce pe Pământ în perioada următoare.

Noii membrii ai stației spațiale Tiangong sunt: Generalul-maior Fei Junlong (57 ani/foto centru) revine în spațiul extraterestru în calitate de comandant al misiunii, după ce a participat la misiunea Shenzhou-6 (2005); Colonel senior Deng Qingming (56 ani/foto dreapta), se numără printre primii taikonauți pregătiți în China. El a servit ca rezervă timp de aproape 25 de ani, în misiuni precum Shenzhou-9 și 10, dar nu a avut niciodată șansa de a zbura. Aceasta va fi prima dată când va fi în spațiu; Colonel senior Zhang Lu (46 ani/foto stânga), se află de asemenea la prima misiune, find selectat în al doilea lot de taikonauți pregătiți în China, în 2010.

Aceștia vor avea între misiuni și efectuarea a trei-patru ieșiri în afara stației, pentru a monta echipamente. De asemenea, vor avea ca sarcini instalarea și testarea a nu mai puțin de 15 laboratoare de cercetare și efectuarea a peste 40 de experimente științifice și demonstrații tehnologice.

Lansarea Shenzhou 15 marchează cel de-al zecelea zbor spațial cu echipaj uman al Chinei și al patrulea echipaj cara intră în stația Tiangong, aflată pe o orbită joasă a Pământului, din luna Aprilie 2021.

În prezent, stația spațială chineză Tiangong este formată din modulul de bază Tianhe, modulele laborator Wentian și Mengtian, nava spațială Shenzhou XIV și nava cargo Tianzhou 5, recent andocată.

Cu o greutate totală de aproape 100 de tone, Tiangong este unul dintre cele mai mari elemente de infrastructură spațială pe care omenirea a construit-o și a lansat-o în spațiul cosmic. Stația este așteptat să funcționeze timp de aproximativ zece ani, urmând să fie deschisă și astronauților străini. Aceasta cu atât mai mult cu cât Tiangong este capabilă să se conecteze cu navele spațiale ale altor țări, care au același sistem de andocare folosit de stația spațială chineză.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Stația Spațială a Chinei, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la CHINA | Ultimul pas spre finalizarea propriei stații spațiale

  1. ledpanelll spune:

    Wow…ce interesant! Nici un comentariu pana la al meu! De la fotbal la politica, apoi pandemie si razoi sunt toti experti, aruncandu-se ca schiopul in carja. Cand apare un subiect tehnic, de stiinte, tac toti pentru ca n-au pareri/ordine de indeplinit. Pentru o lansare spatiala era greu sa se mai invoce fake news…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.