Un balon inofensiv trădează ipocrizia Occidentul colectiv

Incidentul produs de balonul meteorologic civil chinezesc reconfirmă ipocrizia, dubla măsură și reacțiile exagerate la care apelează Occidentul colectiv aflat la dicreția decidenților de la Washington. Orgoliul SUA a fost rănit de inteligența artificială a unui balon meteorologic civil chinezesc. Pașnic, balonul a fost doborât cu o rachetă lansată de un avion de luptă, deși timp de mai multe zile armata americană a monitorizat zborul și a anunțat oficial că este inofensiv.

Reacția exagerată și întârziată, dacă tot s-a apelat la o rachetă, demonstrează încă odată că Occidentul colectiv dominat de gândirea americană este în colaps. Lipsit de abuzul de forță economică, diplomatică și militară, Occidentul se clatină sub propria rutină. Incapabile să accepte dialogul și negocierea, Statele Unite ale Americii conduc întregul Occident în prăpastie. Ce poate fi mai periculos decât să fii rupt de realitate, crezând că ești cel mai puternic din lume? Având la dispoziție un banal și inofensiv balon meteorologic, China a băgat în criză și ridicol puternicul lider al lumii: SUA!

În ciuda dialogului Beijing – Washington, derulat în ultimele zile, președintele Biden a ordonat doborârea balonului meteorologic, stârnind protestul Beijingului care a repetat că aparatul civil a intrat neintenționat în în spațiul aerian american. Mai mult, prin intermediul Ministerul chinez al Afacerilor Externe (MAE), Beijingul acuză utilizarea forței pentru doborârea unui aparat civil chinez, căzut deasupra Oceanului Atlantic, în largul coastei de Est a SUA.

„Purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării a declarat că balonul nu prezintă o amenințare militară sau fizică pentru oamenii. În ciuda acestui fapt, SUA au exagerat în mod evident, insistând asupra utilizării forței și au încălcat grav practica internațională”, a transmis MAE Chinez care a respins acuzația potrivit căreia balonul meteorologic se afla în misiune de spionaj.

Incidentul generat de devierea neprevăzută și necontrolată de la traseu a balonului meteorologic chinez, soldată cu reacția militară americană, trebuie pus în paralel cu desele provocări militare pe care SUA le produde în spațiul maritim și aerian ale Chinei.

Dincolo de alimentarea cu arme a Taiwanului, SUA trimit frecvent în spațiul aerian și maritim chinez aeronave și nave de luptă, dotată cu rachete, testând reacțiile forțelor de apărare ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) a Chinei. Anual, SUA lansează zeci de provocări militare în teritoriul Chinei, fără ca Beijingul să treacă, până acum, granița misiunilor de îndepăratare a navelor și aeronavelor americane.

Testarea permanentă a nervilor pe teritoriul Chinei și incidentul produs de balonul meteorologic ajuns în spațiul aerian al SUA reconfirmă ipocrizia și dubla măsură cu care acționează decidenții de la Washington. Reacția militară exagerată arată că americanii sunt incapabili de dialog și autocontrol, nici măcar în situațiile evident lipsite de pericol.

Plasarea balonului meteorologic în dialogul diplomatic și strategic SUA-China, inclusiv prin amânarea vizitei Secretarului de Stat Antony Blinken – vizită care nu a fost anunțată oficial de niciuna dintre părți, vine să accentueze dependența decidenților SUA de dispute, tensiuni, conflicte, din care se hrănesc producătorii de armament și bancherii americani.

Exagerarea incidentului face parte din scenariul brevetat de SUA în abordarea tuturor evenimentelor în care au un interes. Altfel, de la altitudinea de 20 de kilometri, între zborurile civile de linie și primul inel de sateliți de observare, balonul meteorologic chinezesc reprezenta un pericol doar pentru cei care au dorit să construiască ipoteza pericolului chinez în spațiul american.

Balonul chinezesc a fost urmărit și monitorizat de sateliții de apărare ai SUA, concluzia Departamentului american al Apărării fiind una clar: nu prezintă o amenințare militară sau fizică pentru oamenii de la sol. Cu toate acestea, președintele Joe Biden a dispus doborârea prin utilizarea unei rachete, generând tensiuni în relația cu China, alimentând isteria mass media la ordin.

„Guvernul Statelor Unite a detectat și urmărește un balon de supraveghere la mare altitudine care se află deasupra zonei continentale a Statelor Unite, în acest moment. Guvernul SUA, inclusiv NORAD, continuă să-l urmărească și să-l monitorizeze îndeaproape. Balonul se deplasează în prezent la o altitudine cu mult peste traficul aerian comercial și nu prezintă o amenințare militară sau fizică pentru oamenii de la sol. Cazuri de acest tip de activitate cu balon au fost observate mai multe anterior, în ultimii ani. Odată ce balonul a fost detectat, guvernul SUA a acționat imediat pentru a proteja împotriva colectării de informații sensibile.”Departamentul american al Apărării, 2 Februarie 2023

Incidentul produs de balonul meteorologic chinez poate fi privit și în evoluția războiului din Ucraina, unde Occidentul colectiv demonstrează că este la discreția SUA, odată ce majoritatea liderilor europeni se aliniază fără comentarii ordinelor emise la Washington.

Am mai spus. Cât timp populația de naționalitate rusă din Donbas (Donețk și Luhansk) era decimată de forțele criminale ale Kievului, SUA și Occidentul colectiv la care Uniunea Europeană este a fost părtașă, au tăcut, au alimentat criza, iritând permanent și sperând în reacția Rusiei. Odată ce Rusia a reacționat, Occidentul colectiv a făcut și face absolut totul pentru a continua conflictul, necum pentru a se ajunge la dialog și la încetarea dezastrului.

Închei prin a sublinia poziția Chinei în fața permanentelor provocări lansate de SUA și UE, în ultimii ani, poziție exprimată de președintele Xi Jinping, cu ocazia Centenarului PCC, în Iulie 2021:

“Chinezii nu vor permite niciodată vreunei forțe străine să ne intimideze, să ne asuprească sau să ne supună. Oricine ar încerca să facă acest lucru va intra în coliziune cu un mare zid de oțel forjat, format din peste 1,4 miliarde de chinezi. Nu am agresat, oprimat sau subjugat niciodată oamenii din nicio altă țară și nu o vom face niciodată. Timpul în care națiunea chineză ar mai putea fi agresată și abuzată de alții a dispărut, pentru totdeauna”. (vezi AICI)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.