Xi-Lukașenko: Prietenia China-Belarus este de neclintit

O întâlnire a prietenilor vechi poate consolida și aprofunda consensul cu privire la soluționarea politică a crizei din Ucraina, transmite presa de la Beijing, în urma discuțiilor derulate, ieri, de președintele Xi Jinping și președintele Alexander Lukashenko, aflat în vizită oficială de trei zile în China.
Potrivit declarațiilor făcute de Lukashenko, dialogul cu Xi a durat „mult mai mult decât era planificat”, pentru ca în final cei doi lideri de stat să semneze o declarație comună privind principiile pe baza cărora vor fi derulate principalele direcții de dezvoltare a relațiilor bilaterale, în cadrul parteneriatului strategic cuprinzător China-Belarus.

Privit din perspectiva protocolului oferit președintelui Lukashenko, trebuie subliniat că acesta este primul lider de stat primit la Beijing, după 2019, cu garda de onoare a Armatei Populare de Eliberare și 21 de salve de tun în Piața Tian Anmen, deși din punct de vedere cronologic aceasta este ce-a de-a 13-a vizită pe care Lukashenko o face în China.
Apoi, formula „prieteni vechi” a fost o etichetă folosită de ambele părți, în comunicarea oficială, fapt care subliniază odată în plus interesele Chinei în desantul economic și diplomatic din zona de contact Europa – Asia. În această idee, doar unui prieten vechi venit din străinătate îi este inclus în protocolul de primire onoarea de a depune o coroană de flori la Monumentul Eroilor Poporului din Piața Tian Anmen, protocol extrem rar oferit liderilor altor state.
Nu în ultimul rând, este de subliniat faptul că președintele Lukashenko a declarat, la Beijing, că în cadrul relațiilor bilaterale cu China, Republica Belarus „nu are subiecte închise, nu are zone închise”, extinderea contactelor cu China fiind o prioritate de politică externă a autorităților de la Minsk.

Trebuie observat că, deși la nivel oficial nu au fost prezentate detalii cu privire la discuțiile bilaterale care au vizat situația din Ucraina, mass media chineze au abordat subiectul sub tema „călătoria păcii”, în ideea în care Lukashenko este primul lider străin care ajunge la Beijing după ce China a emis documentul de poziție privind soluționarea pe cale politică a crizei ucraineze, teză prezentată de președintele Xi ca fiind poziția de bază a Chinei.

Mai mult, președintele Xi a susținut că este necesar să fie promovate negocierile de pace, abandonată mentalitatea Războiului Rece și construită o arhitectură europeană de securitate echilibrată, eficientă și durabilă.
De partea cealaltă, președintele Lukașenko a declarat că Belarus susține poziția și propunerea Chinei privind soluționarea politică a crizei din Ucraina, propunere care are o mare importanță pentru dezamorsarea crizei.
Cei doi lideri au exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a depune eforturi pentru evitarea escaladării crizei și pentru restabilirea păcii regionale.

În mod protocolar, în cadrul discuțiilor Xi-Lukashenko au fost subliniate necesitate consolidării încrederii politice reciproce, meținerea statutului de buni prieteni, și promovate cooperările în diverse domenii, pornind de la economie și comerț, știință, tehnologie, ajungând la sănătate, turism și aspecte regionale.

Așa cum am mai arătat, sprijinul Belarus pentru documentul de poziție prezentat de China privind soluționarea politică a crizei din Ucraina deschide calea viitoarei cooperări în cadrul multilateral precum Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), la care Belarus vizează să devină membră cu drepturi depline în acest an.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.