China și Belarus promovează o soluționare politică a crizei din Ucraina

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a început marți seara o vizită oficială de trei zile la Beijing, la invitația președintelui Xi Jinping, în contextul în care China încearcă să promoveze o soluționare politică a crizei din Ucraina. (Foto: arhivă)

Potrivit declarațiilor oficiale la nivel politic și diplomatic, va fi abordată cooperarea economică și comercială în cadrul inițiativei chineze „O centură, un drum”, pe care autoritățile de la Beijing o vede afectată de conflicte geopolitice cu, este cel militar Rusia-Ucraina, va fi abordată creșterea volumului comerțului bilateral. Totodată, vor și făcute schimburi de opinii cu privire la cooperarea bilaterală, agenda internațională și regională, și vor fi semnate o serie de documente de cooperare în domeniul politic, economic, comercial, financiar, industrial, agricol, știință și tehnologie, sport, turism, medicină și mass-media.

Potrivit agenției de presă BelTA, vizita președintelui Lukașenko vizează consolidarea relațiilor strategice prietenie și cooperare cu China, cooperarea economică și comercială fiind aspecte centrale, dorind ca investițiile chineze să continue și să crească în Belarus.

O serie de analiști de la Beijing, citați în presa chineză de azi, susțin că sprijinul Belarus pentru documentul de poziție prezentat de China privind soluționarea politică a crizei din Ucraina deschide calea viitoarei cooperări în cadrul multilateral precum Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), la care Belarus vizează să devină membră cu drepturi depline în acest an.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.