China acuză SUA de minciună și ipocrizie privind sprijinul militar acordat federației Ruse

Statele Unite ale Americii trebuie să oprească răspândirea dezinformărilor cu privire la așa-numitul sprijin militar dat de China pentru Rusia, a declarat Mao Ning (foto), purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe (MAE). Aceasta a subliniat că oficiali și diverse surse anonime preluate de presa americană și occidentală promovează un fals, în condițiile în care China și-a prezentat poziția pașnică și politică privind soluționarea crizei din Ucraina, în cadrul unui document de poziție.

Reacția MAE chinez vine după ce Consilierul pentru Securitate națională al Casei Albe, Jack Sullivan, a declarat că sprijinirea Rusiei ar fi „o greșeală prostească”, SUA continuând să trimită un mesaj ferm Chinei împotriva „acordării de ajutor militar Moscovei”, iar directorul CIA, Wiliam Burns, a exprimat convingerea că autoritățile din China „i-au în considerare furnizarea de echipamente letale” Rusiei.

În condițiile în care atât Sullivan, cât și Burns, au recunoscut că nu există dovezi privind transportul de echipamente letale din China în Rusia, Mao Ning a cerut, din nou, autorităților americane să înceteze răspândirea dezinformării și să retragă sancțiunile împotriva companiilor chineze, sancțiuni aplicate în baza falselor acuzații.

„În ceea ce privește chestiunea Ucrainei, China a promovat în mod activ negocierile de pace și a promovat soluționarea politică a crizei. SUA nu sunt în măsură să arate cu degetul relațiile dintre China și Rusia. Nu acceptăm constrângeri sau presiuni din partea SUA”, a spus Mao.

Pe de altă parte, oficialul MAE chinez a subliniat că de la declanșarea războiului în Ucraina, SUA au oferit autorităților de la Kiev un ajutor militar în valoare de peste 32 miliarde USD, inclusiv mari cantități de armament avansat. Mai mult, săptămâna trecută, reprezentanții SUA au anunțat o tranșă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de două miliarde USD, ceea ce, potrivit părții chineze, demonstrează în mod clar cine sunt cei care alimentează criza și conflictul în Europa.

Mao Ning a subliniat că SUA acționează permanent pentru prelungirea luptelor, făcând imposibile dialogul și pacea, totodată răspândind dezinformări potrivit cărora China ar furniza arme Rusiei. Mai mult, sub această falsă acuzație, SUA dispune sancțiuni companiilor chineze. În opinia părții chineze, toate acestea demonstrează hegemonismul, dublul standard și ipocrizia absolută a SUA.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.