Maia Sandu … desființată de electorat în ultimul sondaj IMAS, Februarie 2023

Republica Moldova se află pe un drum greșit (66%), lupta anticorupție este un eșec (68%), ieșirea din neutralitate și CSI este o eroare de politică a președintelui Maia Sandu (foto dreapta), câtă vreme 91% dintre moldoveni consideră că țara nu are capacitatea de a se apăra, în timp ce unirea cu România este susținută de doar 10% din populație, arată barometrul socio-politic realizat în această lună de IMAS.

În ciuda propagandei anti-Rusia susținută agresiv de președintele Maia Sandu și guvernele de la Chișinău, la întrebarea: „În ce țară v-ați dori să plecați?”, prima opțiune a moldovenilor este Rusia (18,8%), urmată de Germania (16,9) și Franța (9,4%), opțiunea România fiind împărtășită de 3,8%.
Principalele motive pentru care moldovenii doresc să părăsească țara sunt: 1 – sărăcia, salariile și pensiile mici, nivelul de trai scăzut (65,7%) și 2 – Moldova nu are viitor (14,1%).

Mai mult, potrivit studiului, nivelul de trai al moldovenilor s-a înrăutățit, vinovată pentru costurile ridicate la gaze și energie fiind indicată Maia Sandu, alături de guvernările sale care nu acționează în interesul alegătorilor (54%), iar politicienii nu ascultă vocea oamenilor (55%), Republica Moldova întreptându-se spre o situație în care domină abuzurile, cenzura și lipsa legii (61%).

Dacă în comparație cu anul trecut, 21% consideră că viața este mult mai proastă, iar 33% ceva mai proastă (total 54%), doar 14% consideră că viața este mai bună și 1% mult mai bună.
Tot la capitolul bunăstare, 45% consideră că situația economică din gospodării s-a înrăutățit, doar 11% afirmând că situația s-a îmbunătățit.

Pentru ca totul să fie definitiv conturat cu privire la mandatul prezidențial al Maiei Sandu, 54% dintre cei chestionați consideră că Republica Moldova este condusă mai rău prin comparație cu fostul președinte Igor Dodon.

La fel, dacă duminica viioare ar fi organizate alegeri parlamentare anticipate, prima opțiune a molovenilor ar fi Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) cu 34,4% urmat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu cu 32,3% și de Partidul Politic Șor (PP Șor) cu 14,6%. Altfel spus, Maia Sandu ar pierde majoritatea parlamentară și guvernarea.

Barometrul socio-politic integral, AICI!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, EU Centrală şi de Est, Europa, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Republica Moldova, România, România - R. Moldova, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.