Nicio țară nu are dreptul să intervină în alegerea sistemului politic din altă țară, cum de asemenea nu există un model de democrație valabil pentru toate țările lumii, s-a afirmat în cadrul cel de-al doilea Forum Internațional pentru Democrație desfășurat, la Beijing, sub tema „Valorile umane comune”. Mesajele au fost transmise de participanții la evenimentul organizat de China ca o replică la Summit pentru Democrație programat de SUA în perioada 28-30 Martie a.c., summit considerat selectiv și lipsit tocmai de nuanțele democratice.
Prezent la forumul de la Beijing, fostul parlamentar britanic și actualul lider al Partidului Muncitorilor din Marea Britanie, George Galloway (foto), a declarat, citat de Global Times, că „nimeni nu mai crede că forma americană de democrație este în beneficiul poporului, nici măcar al propriului popor”. Potrivit acestuia, „când SUA vorbesc despre democrație este mai degrabă ca o prostituată care vorbește despre modestie. Este o contradicție în termeni. De aceea, conferința lor despre democrație va fi un eșec total. Scopul democrației SUA este hegemonia”.
Galloway a mai afirmat în plenul forumului că „în China nu poți schimba partidul, dar poți schimba politicile. În democrațiile occidentale, poți schimba partidele, dar nu poți schimba politicile”. (CGTN)
China răspunde Summitului pentru Democrație al SUA, organizând Forumul Internațional pentru Democrație
La rândul său, Mushahid Hussain Sayed, președinte al Comisiei de Apărare din Senatul Pakistanului, a declarat că există două puncte de vedere contrastante cu privire la globalizare: China, care susține cooperarea și conectivitatea între diferite civilizații, și Occidentul în special din SUA, care susține conflictele, ciocnirea între civilizații și confruntarea.
Participanții la forumul de la Beijing, oficiali guvernamentali, diplomați, experți și oameni de știință, reprezentând peste 100 de țări de pe toate continentele, au susținut că fiecare țară trebuie să exploreze propria cale spre democrație, respingând totodată utilizarea democrației ca armă pentru a fi atinse anumite scopuri geopolitice.
Mai mult, s-a afirmat că prin gradul ridicat de deschiderea și incluziune, forumul de la Beijing contrastează puternic cu summitul organizat de SUA care promovează retorica „democrației versus autoritarismululi”.
Potrivit oficialilor chinezei, democrația comportă diverse forme de exprimare, neexistând o singură cale pentru a fi realiza. Directorul Departamentului de Publicitate al PCC, Li Shulei, a declarat că nu în lume nu există două sisteme politice identice, cum nu există nici o formă de democrație care să se potrivească tuturor țărilor. De aceea, China susține că fiecare țară ar trebui să își aleagă propria cale democratică, în conformitate cu propriile condiții naționale.
„Impunere a unui model de democrație, de transformare democratică asupra altora sau formarea unei alianțe de valori în numele democrației versus autocrației, creează dezbinare și antagonism, calcă în picioare spiritul democratic, lăsând o moștenire otrăvitoare”, a declarat Li Shulei.
În cadrul forumului de la Beijing a fost prezentat raportul intitulat „Practici democratice și modernizar în China Global 2022”, document în care, pe baza răspunsurilor oferite de peste 9.600 de respondenți din 23 de țări, se arată că „fiecare țară are condiții naționale diferite, având propriul stadiu de dezvoltare, motiv pentru care fiecare țară ar trebui să aleagă propriul model de democrație și modernizare, potrivi propriilor condiții”, idei susținute de 94,3% dintre respondenți.
Rata de susținere a ideilor de mai sus este de 94,9% în țările în curs de dezvoltare și de 94,6% la nivel global.
Pe de altă parte, participanții la Forumul Internațional pentru Democrație de la Beijing au exprimat nemulțumirea față de democrația hegemonică promovată de SUA, fiind considerat că Statele Unite sunt principalele vinovate pentru haosul existent în întreaga lume.
finita la comedia !