Seymour Hersh: Biden și Scholz intoxică presa pentru a mușamaliza explozia Nord Stream

Guvernul american alimentează mass-media cu subiecte false pentru a mușamaliza operațiunea care a dus la explozia gazoductelor Nord Stream, în luna Septembrie 2022, pentru care administrația Biden este responsabilă, scrie reputatul jurnalist american Seymour Hersh, pe blogul personal. Într-nu text publicat ieri, câștigătorul premiului Pulitzer, Seymour Hersh, arată că informațiile apărute în ultima perioadă în The New York Times (SUA) și Die Zeit (Germania), potrivit cărora un grup pro-Ucraina ar putea fi în spatele exploziilor Nord Stream, nu sunt decât un efect al vizitei pe care cancelarul Olaf Scholz a făcut-o la Washington, în urmă cu două săptămâni, nefiind decât „relatări false” furnizate de agențiile de informații americane și germane.

Mai mult, Hersh ridică o serie de întrebări legate de vizita lui Scholz, arătând că cancelarul a ajuns în SUA fără să fie însoțit de presa germană, fără să organizeze o conferință de presă comună – așa cum se întâmplă în mod tradițional – iar în interviul acordat CNN nu a fost abordată problema exploziei Nord Stream. De asemenea, deși Casa Albă a informat că Biden și Scholz au avut o întâlnire de 80 de minute, surse din cadrul administrației americane au declarat că s-a derulat „fără a fi prezenți în cea mai mare parte a timpului”.

Totuși, surse din mediul diplomatic l-au informat pe Hersh că Biden și Scholz au discutat despre expoziția conductei și, ca urmare, „anumite elemente din Agenția Centrală de Informații au fost rugate să pregătească o poveste, în colaborare cu serviciile de informații germane, care să ofere presei americane și germane o versiune alternativă pentru distrugerea Nord Stream 2 (…) pentru a diminua afirmațiile că Biden a ordonat distrugerea conductelor”.

„Au trecut șase săptămâni de când am publicat o anchetă, bazată pe surse anonime, numindu-l pe președintele Joe Biden drept oficialul care a ordonat distrugerea misterioasă, în Septembrie anul trecut, a gazoductului Nord Stream 2, o nouă conductă de 11 miliarde de dolari, care era programată să dubleze volumul de gaze naturale livrate din Rusia, în Germania. Povestea a căpătat amploare în Germania și Europa de Vest, dar a fost supusă unui blocaj mediatic aproape în SUA. În urmă cu două săptămâni, după o vizită a cancelarului german Olaf Scholz la Washington, agențiile de informații americane și germane au încercat să adauge la tăcere furnizarea către The New York Times și săptămânalul german Die Zeit de relatări false, pentru a contracara ancheta potrivit căruia Biden și agenții americani sunt responsabili pentru distrugerea conductelor”, începe noul text Seymour Hersh.

Acesta arată că consilierii de presă de la Casa Albă și Agenția Centrală de Informații (CIA) au negat în mod constant că America ar fi responsabilă pentru explozia conductelor, negările fiind considerate suficiente de corpul de presă al Casei Albe.

Însă, Hersh subliniază că până acum niciun reporter acreditat la Casa Albă nu a întrebat dacă Biden a făcut ceea ce ar fi făcut vreun lider serios și anume să încredințeze oficial comunității americane de informații să efectueze o investigație profundă, să afle cine a planificat explozia din Marea Baltică.

„Potrivit unei surse din cadrul comunității de informații, președintele nu a făcut acest lucru și nici nu va face acest lucru. De ce nu? Pentru că știe răspunsul”, scrie Hersh.

Arătând că după exploziile de la Nord Stream 2 prețurilor la gazele naturale și importurile germane de gaze au atins un maxim, la niveluri de zece ori mai mari decât înaintea crizei, Hersh evidențiază și faptul că prețurile la energia electrice din întreaga Europă au crescut, guvernele cheltuind până la 800 miliarde euro pentru a proteja gospodăriile și companiile de impactul generat de distrugerea gazoductelor.

Mai mult, în ultimul an, producătorii germani și diverși producători europeni și-au închis activitățile mari consumatoare de energie, cum ar fi producția de îngrășăminte și sticlă, nefiind clar când sau dacă vor mai relua vreodată producția.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, EU Centrală şi de Est, Europa, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.