China răspunde Summitului pentru Democrație al SUA, organizând Forumul Internațional pentru Democrație

În prezența a peste 300 de delegați din peste 100 de țări și regiuni ale lumii, astăzi, la Beijing, a fost inaugurat cel de-al doilea Forum Internațional pentru Democrație derulat sub tema „Valorile umane comune”, în cadrul dezbaterilor fiind abordate formele democrației, opoziția la retornica monistă și hegemonică.

Replică la al doilea Summit pentru Democrație programat de SUA în perioada 28-30 Martie a.c., evenimentul organizat de China pune în discuție originea, formele și eficiența sistemelor democratice. În deschiderea evenimentului de la Beijings-a afirmat că adevărata democrație este caracterizată de dialog, respect reciproc și învățare reciprocă, lumea trebuind să admită coexistența diferitelor sisteme, ca singura soluție pentru a asigura un viitor comun pentru omenire.

Pe de altă parte, forumul organizat de China își propune să fie o platformă toate țările lumii, în care să poată fi împărtășite ideile, experiențele și practicile legate de democrație, nu să fie un spațiu care să impună un model unic de democrație.

Potrivit reprezentantului Biroului Politic al CCPCC, Li Shulei, directorul Departamentului de Publicitate al PCC, democrația este o valoare umană comună, un obiectiv universal urmărit de toate țările care caută modernizarea, fiind totodată piatra de temelie pe care se bazează construirea unei comunități globale cu viitor comun. Pentru aceasta, toate țările ar trebui să susțină principiul democrației, să susțină democrația în relațiile internaționale și să promoveze statul de drept în guvernarea internațională.
Mai mult, Li a susținut că nu este problema comunității internaționale să decidă dacă o țară este sau nu democratică, cu atât mai mult aceasta nu poate fi decisă, în mod arbitrar, de câțiva lideri auto-declarați democrați.

„Aceste acte, de impunere a unui model de democrație și transformări democratice asupra altora sau formarea unei alianțe de valori în numele democrației versus autocrației, creează dezbinare și antagonism, calcă în picioare spiritul democratic, lăsând o moștenire otrăvitoare disprețuită de țintele lor”, a afirmat Li Shulei.

La rândul său, Fang Ning, directorul Institutului de Științe Politice din cadrul Academiei Chineze de Științe Sociale, a declarat că democrația nu ar trebui să devină dogmă. Acesta a susținut că democrația are reprezentări diverse și multiple fațete, deoarece țările și popoarele au creat modele diferite de democrație și au format concepte democratice diferite, pe baza propriilor experiențe și practici. În aceste condiții, impunerea unui model de democrație asupra altora nu poate decât să împiedice dezvoltarea democrației.

Privind tensiunile generate prin intermediul mass media și propagandă agresivă dusă de occident, vicepreședinta China Media Group (CMG), Xing Bo, a declarat că este necesară sistarea hegemonie discursului occidental, pentru a se asigura mai multă energie pozitivă guvernanței globale. Aceasta a arătat că în timp ce se autodeclară „farul democrației”, SUA cenzurează subiecte cu impact major: deraierea trenurilor toxice din Ohio, exploatarea minorilor, violența împotriva afro-americanilor sau distrugerea gazoductelor Nord Stream.
Xing Bo a subliniat că doar prin cunoaștere și învățare reciproce se poate construi bune relații între țări, astfel fiind promovată democrația ca o importantă realizare a civilizației umane.

Forum Internațional pentru Democrație de la Beijing este organizat de Academiei Chineze pentru Științe Sociale, China Media Group (CMG), China International Communication Group.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la China răspunde Summitului pentru Democrație al SUA, organizând Forumul Internațional pentru Democrație

  1. Rasvan Roceanu spune:

    Bravo. Buna initiativa. Nimeni nu are monopolul democratiei.

  2. Pingback: „Fiecare țară ar trebui să aleagă propriul model de democrație și modernizare, potrivit propriilor condiții” - Anonimus

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.