Frau Ursula a dat o pița, la Beijing

Socotind că înaintea vizitei în China cel mai potrivit lucru este să lansezi atacuri la adresa președintelui Xi Jinping și Partidului Comunist Chinez, doamna Ursula von der Leyen și consilierii din cadrul Comisiei Europene (CE) au uitat că autoritățile de la Beijing nu sunt nici în Europa, nici sub tutela SUA-UE. Rafalei de jigniri lansate de oficialul european, s-a răspuns în stil chinezesc, subtil, nu bădăran și lipsit de nuanțe.

Spre deosebire de primirea făcută președintelui Franței, Emmanuel Macron, prezentată în presa chineză încă de la aterizarea aeronavei prezidențiale, până la părăsirea capitalei, despre doamna von der Leyen nu s-a scris, transmis, un cuvânt. Dincolo de cei care aveam acces la informații oficiale sau pe surse, nimeni nu a aflat că președintele Comisiei Europene se află în China.

Primele informații legate de prezența doamnei von der Leyen la Beijing au apărut abia joi seara, când au fost prezentate primirea la Marea Sală a Poporului și întâlnirile cu președintele Xi Jinping și premierul Li Qiang, însă în cadru trilateral, președintele Macron fiind … omul de legătură.

Un alt răspuns, extrem de subtil, poate întâmplător, însă cu puternice ecouri în tradiția și sensibilitatea locale, a fost numărul de înmatriculare al limuzinei chineze de lux, marca Hong Qi/红旗 (Drapelul Roșu): 京A004JW … ori cine cunoaște simbolistica asiatică, nu doar chineză, știe că zero egal zero, iar cifra 4 este fonetic și imagistic simbolul morții. Sunt detalii care în occident nu contează.

Pe de altă parte, nu ai cum să te întrebi care a fost rostul vizitei pe care președintele CE a făcut-o la Beijing?

Poate pentru a oferi o felie de pița zecilor de jurnaliști care au răspuns invitației la conferința de presă programată pentru joi, ora 20 (ora locală), la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în China.

Dar, dat fiind că doamna Ursula von der Leyen avea să întârzie, cu câteva minute înainte de ora fixată, unul dintre consilieri a anunțat că … a venit pița, dar „să nu se mănânce în sală, pentru ca să nu schimbăm atmosfera”. Am fost plăcut surprins să văd că nimeni nu s-a mișcat de pe scaune. Oricum, cei veniți din Europa cu delegația UE erau rupți de oboseala generată de schimbul de fus orar, de vremea de la Beijing.

În cele din urmă, după 30 de minute, doamna von der Leyen a sosit, a salutat, a reluat vreme de câteva minute seria din atacurile și platitudinile la adresa Chinei, dar de care UE nu dorește să se decupleze economic, pentru ca apoi să constat că importanta conferință de presă era o … regie, cu întrebări pregătite și un număr limitat de răspunsuri. Unde am mai văzut asta?

Prima întrebare a venit, cum se putea altfel, de la Euronews. O întrebare lipsită de sens și logică având în vedere mesajele repetate ale Chinei, care transmite că nu furnizează suport militar Rusiei. Uniunea Europeană își justifică agresivitatea la adresa Chinei prin aceea că refuză să fractureze relația cu Rusia. În aceste condiții, Comisia Europeană, în acord cu SUA și Occidentul colectiv, repetă mecanic pericolul la adresa relației UE-China în cazul în care Beijingul va trimite arme Rusiei.

Deși realitatea este cunoscută de toată lumea interesată, jurnalista Euronews, televiziune finanțată din bugetul Uniunii Europene, a întrebat: „Ați primit vreo asigurare din partea președintelui Xi Jinping că nu va trimite arme letale Rusiei?”

Întrebarea servită, pregătită pentru a satisface retorica agresivă a Comisiei Europene, a primit un răspuns desprins din mesajele lansate înainte de sosirea la Beijing: „Așa cum am anunțat, am ridicat problema livrării de arme și aș vrea să fiu foarte clară că acordarea de arme agresorului este o violare a legii internaționale (…) Aceasta va afecta în mod semnificativ relațiile dintre Uniunea Europeană și China.”

A urmat o întrebare venită din partea The New York Times care a servit doamnei von der Leyen ca motiv să repete că relația euro-atlantică este puternică. Era nevoie să ajungi la Beijing ca să fii întrebat așa ceva, ca să răspunzi de așa manieră?

A urmat un moment ridicol.

Consilierul doamnei von der Leyen a citit din lista pregătită numele unui alt jurnalist care trebuia să pună o întrebare obiectivă, însă jurnalistul nu se afla în sală, așa că … s-a mers mai departe, spre o altă întrebare servită. Astfel, liderul CE a avut ocazia să repete ce spune de mai bine de un an de zile și anume că UE rămâne ferm în spatele președintelui Volodimir Zelensky și că președintele Xi Jinping trebuie să poarte un dialog cu Zelensky atunci când condițiile și timpul vor fi potrivite. Acest „trebuie” este inacceptabil la Beijing, câtă vreme vine de la un străin, fie el și președintele Comisiei Europene.

În fine, ultima întrebare acceptată, a șasea, a oferit o altă ocazie de a repeta un șablon promovat de UE și anume că situația pe piața economică din China se înrăutățește.

Întrebării lansate de jurnalistul de la The Irish Times, președinta CE a răspuns că s-au schimbat multe pe piața chineză: „Am văzut de asemenea, de-a lungul timpului, o deteriorare suplimentară a accesului pe piață. (…) Așadar, lipsa unor condiții de concurență echitabile de care avem nevoie. Deci, poziția noastră este că trebuie să reevaluăm Acordul cuprinzător UE-China privind investițiile.”
Din nou, liderul CE a prezentat ceea ce deja se știe din luna Mai 2021, când Parlamentul European a blocat Acordul, pe considerente de orgoliu, UE având dreptul să sancționeze China, dar dacă Beijingul reacționează atunci este inadecvat și trebuie să blocăm părți din relațiile de cooperare. Vezi AICI

Brusc, conferința de presă se încheie. Zecile de jurnaliști și consilieri UE au ocazia să părăsească sala, pășind printre aliniamente cu pița amenajate în curtea Reprezentanței Comisiei Europene din Beijing. Doi pași mai la dreapta, coloana de limuzine Hong Qi, o moștenire din perioada Mao, acum ridicată la cele mai înalte standarde de confort și protecție, așteptau cu motoarele pornite și SPP-iștii chinezi cu măștile medicale pe figură.

Doamna Ursula von der Leyen intrase în clădirea Reprezentanței, pentru diverse. La un moment dat, când toți ne așteptam să iasă, se agită spiritele … la un semn toți consilierii acesteia sunt luați de la pița, fiind chemați în clădire: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, (între ei și jurnalista de la Euronews), 8, 9 … 12! Erau doar consilierii de mâna a doua, cei de primă mână se aflau deja acolo.

În cele din urmă, președinta Comisiei Europene a ieșit, a pășit cu atenție pe cele două trepte și a intrat în limuzina ca scoasă din cutie. Coloana oficială dispare în noapte.

Este trecut bine de ora 21. În aer, mirosul de pița se amesteca tăcut cu emisiile de eșapament ale limuzinelor. Paza suplimentară a fost retrasă, blocajul rutier temporar impus pe Bulevardul Dongzhimenwai a fost ridicat. Totul a revenit la normal ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Dar, chiar așa? Ce s-a întâmplat?

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

7 răspunsuri la Frau Ursula a dat o pița, la Beijing

 1. Petru spune:

  Revista Politico analizează: „Macron a primit întregul ritual de covor roșu la Beijing săptămâna aceasta, sărbătorit la un banchet de stat și întâmpinat cu parade militare și focuri de tun în Piața Tiananmen. Când avionul lui Macron a aterizat, ministrul de externe al Chinei l-a salutat personal. Când a sosit președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, ministrul Mediului a luat-o la ieșirea obișnuită pentru pasageri.”
  Presa germană a remarcat că președintele CE Ursula von der Leyen s-a confruntat cu o jenă diplomatică în momentul în care i-a fost verificat actul de identitate la plecare.

 2. Octavian Mihaescu spune:

  In calitate de cetatean european, ma simt profund jignit a fi reprezentat de aceasta scorpie, pe care o si cunosc binisor si personal.
  Nu cred ca civilizatia occidentala mai are caderea face morala si da lecti de democratie, cu atat mai mult cu cat asa cum subliniati si dvs dle Tomozei, protocolu, simbolurile chineze sunt strict-precise. Trebuie sa fi infantil sa nu bagi de seama mesaju cand in juru tau ai o sumedenie de specialisti, dar ce ma mir dle Tomozei?!
  Dobitoci germani (politicieni de dupa Helmut Kohl), au fost serios averitzati de orientalisti /dar si BND/ asupra unor erori fundamnetale ce nu trebuiesc comise, cred ca cunoasteti faptul ca Germania a avut orientalisti de forta majora, azi… nu mai au voie ridica capul. Personal cred ca la BXL, nu exista nici un specialist serios pe China, altfel nu ajungeam in aceasta situatie jenanta, noi europeni.
  Sper ca viitoarea clasa politica din Romania, sa reancalzeasca realtiile cu China indiferent ca supara vreo „imparatie odioasa” din vestu salbatic.
  As incheia co o ideie, care nu imi apartine, am citit-o (chiar studiat la Univ) prin ani 1997, si anume; cum ca economia chineza este cladita pe nisip, de acest studiu nu se mai aminteste azi, in schimb era beton argumentat la acea vreme cand eu l-am parcurs. Este posibil ca aroganta occidentului sa se bazeze pe acele criteri, motiv ptr care isi permit sifda China la ea acasa. va asigur; in acel studiu era vorba si de transferu total spre China a industirei, cea ce sa si petrecut dealtfel, sucesu economic al chinei imi aminteste zilnic de acel studiu.
  Totusi, observ ca anumite schimbari radical-neasteptate s-au petrecut in ultimele luni de zile, urmaresc evolutia cu sfuletu la gura, motiv ptr care va rog continua informa, va platim pe lumea ceaölalta, ca pe asta noi nu platim doar profitam de idealismul semenilor nostri!
  Doamne ajuta!

 3. Dragan Romica spune:

  Ursula nu e o bâtrânică oarecare ! Face parte din anturajul lui Claus Schvabe care e promotorul neonazismului mondial prin Forumul Economic Mondial și Colegiul Kenedy unde s-au „școlit! toți liderii glabaliști și milardarii de top ! Familia ei făcea parte din elita nazistă .

 4. Gabi spune:

  A primit palme, dar ma intreb daca doamna Ursula s-a prins de ce o ustura obrajii, sau crede ca este de la soare….la ora 21.

 5. ML spune:

  Ursula este, mental, o măruntă birocrată. N-are idei proprii. Nu înțelege lumea actuală, schimbările prin care trece. Ea se evidențiază doar prin rigiditate, inadecvare…

  • Olteanu Constantin spune:

   Foarte adevărat, este nevoie de asemenea oameni, fără prea mult intelect, dar capabili să demonstreze că albul este negru, roșu este galben…

 6. Misu spune:

  Ce palme bine meritate a primit doamna !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.