„DINCOLO DE MARELE ZID” (5) – Chestiunea Taiwan / Reunificarea pașnică

„DINCOLO DE MARELE ZID” – pentru o cât mai corectă raportare la realitățile chineze

NOTĂ: Episodul 5 dedicat Reunificării pașnice a Taiwanului poate fi urmărit pe FaceBook sau YouTube

Astăzi, despre reunificarea pașnică a Insulei Taiwan la teritoriul RP Chineze. Insula Taiwan aparține de drept și de fapt, potrivit Rezoluțiilor ONU, Republicii Populare Chineze. De la proclamarea republicii populare, în Octombrie 1949, China susține procesul de reunificare pașnică, pe modelul: o țară, două sisteme.

Autoritățile de la Beijing susțin promvarea bunelor relații între cele două maluri ale Strâmtorii Taiwan, avertizând mai ales SUA să nu treacă „linia roșie”. Insula Taiwan a fost locuită de populația majoritară chineză han din Secolul 13. În anul 1683 (Dinastia Qing), Insula Taiwan a devenit teritoriu al imperiului chinez.

După Al Doilea Război Mondial, guvernul naționalist al Republicii China, condus de Kuomintang, susținut de forțele militare anglo-americane, a preluat controlul asupra Taiwanului.

„Dincolo de Marele Zid” este un proiect independent, dedicat celor care sunt interesați să descopere, să cunoască și înțeleagă China.
„Dincolo de Marele Zid” este o completare a proiectului DANTOMOZEI.RO – O cărămidă din Marele Zid.
„Dincolo de Marele Zid” nu își propune să te facă mai deștept, ci mai atent/ă la realitățile Chinei de azi și de mâine.

Simplu, clar, concis.
Vă mulțumesc.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Descoperind China, Dincolo de Marele Zid, Înţelege China, Problema Taiwan, Veşti din China, Video. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.