China caută soluții politice pentru criza Rusia-Ucraina

Trimisul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Li Hui (foto jos), se află în aceste zile într-un turneu european care vizează: Ucraina, Polonia, Franța, Germania și Rusia, ca parte a eforturilor pe care autoritățile de la Beijing la susțin pentru găsirea unei soluții politice la criza Rusia-Ucraina. Potrivit declarațiilor oficiale, principala misiune a turneului vizează cunașterea poziției fiecărei părți implicate, dar și construirea unei unei linii de comunicare.
Misiunea trimisului special al Chinei pentru afaceri eurasiatice urmărește colectarea și schimbul de informații între părți, mai degrabă decât eforturile de a convinge părțile să adopte o anumită poziție.

Trebuie observată ordinea în care sunt efectuate vizile, partea chineză dorind să afle cu precădere pozițiile și cerințele Ucrainei și partenerilor, pentru a comunica și căuta un răspuns adecvat din partea Rusiei.
China transmite că va menține o poziție obiectivă și corectă în această problemă, de una singură neavând posibilitatea să asigure o rezolvare a crizei, cu atât mai mult cu cât sunt observate sprijinul militar în creștere pentru Kiev oferit de forțele occidentale conduse de SUA și pozițiile de forță exprimate de Ucraina și Rusia. În aceste condiții, China va transmite partenerilor europeni care doresc ca pacea să contribuie la medierea și restabilirea păcii.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, China va continua să joace un rol constructiv în căutarea unei soluții politice la criza Rusia-Ucraina, având alături comunitatea internațională. Wang a reiterat că încă de la începutul crizei din Ucraina, China a susținut necesitatea dialogului și negocierilor de pace, prezentând poziția privind soluționarea politică a crizei, poziție care ia în considerare preocupările legitime ale tuturor părților.

„Pe măsură ce criza din Ucraina trenează și escaladează, lumea continuă să experimenteze efectele de propagare ale crizei. China va continua să joace un rol constructiv pentru a se ajunge la un consens internațional mai mare, cu privire la încetarea ostilităților, începerea negocierilor de pace și prevenirea escaladării situației, contribuind la facilitarea unei soluționări politice a crizei”, a declarat Wang Wenbin.

Fostul secretar de stat SUA, Henry Kissinger, a declarat recent că odată ce China va intra în negocieri, „cred că va ajunge la un punct de vedere, până la sfârșitul anului”. În declarațiile făcute la data de 7 Mai a.c., la CBS News, Kissinger a subliniat că „vom vorbi despre procesele de negociere și chiar despre negocieri reale”.

Președinții Xi Jinping și Volodimir Zelenski au avut, la mijlocul lunii Aprilie a.c., un schimb de opinii (vezi AICI) cu privire criza din Ucraina și relațiile bilaterale. În cadrul discuțiilor solicitate de Zelenski, președintele Xi a declarat că China va trimite un reprezentant special al guvernului pe probleme eurasiatice pentru căutarea unei soluții politice la criza din Ucraina.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la China caută soluții politice pentru criza Rusia-Ucraina

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.