O serie de imagini video prezentate de armata SUA arată cum o navă militară a Chinei se afla la limită să se ciocnească cu un distrugător american ajuns, sâmbătă, în Strâmtoarea Taiwan. Potrivit datelor prezentate de SUA, partea chineză a ales să facă „o manevră nesigură”, în timp ce reprezentanții Armatei de Eliberare Populară (PLA) și ai Ministerului chinez al Afacerilor Externe (MAE) au transmis, astăzi, că incidentul se înscrie în seria provocărilor și incidentelor pe care americanii le doresc nu doar în Strâmtoarea Taiwan, cât și în regiunea Asia-Pacific.
Potrivit datelor oficiale, nava de război Luyang III a PLA a intervenit ferm pentru a bloca accesul Distrugătorului USS Chung-Hoon și Fregatei HMCS Montreal (Canada), în Strâmtoarea Taiwan. Nava chineză a evitat coliziunea cu distrugătorul american, continuând ulterior pe un curs paralel. Distanța aproximată dintre nava chineză și cele occidentale a fost de 150 de metri.
Dacă SUA consideră că navele țărilor NATO efectuau un tranzit în baza libertății de navigație în Strâmtoarea dintre Insula Taiwan și zona continentală chineză, autoritățile de la Beijing au reacționat ferm, cerând din nou respectarea suveranității și integrității teritoriale a R.P. Chineze, din care face parte și Insula Taiwan.
Potrivit Comandamentului american din Indo-Pacific, „Tranzitul Chung-Hoon și Montreal prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul combinat SUA-Canada față de un Indo-Pacific liber și deschis”, motiv pentru care „armata americană zboară, navighează și operează în siguranță și responsabil, oriunde dreptul internațional permite”.
De partea cealaltă, China revendică dreptul suveran asupra Insulei Taiwan, arătând că Strâmtoarea Taiwan face parte din zona economică exclusivă, respingând afirmațiile potrivit cărora apele teritoriale sunt internaționale.
Incidentul de sâmbătă, din Strâmtoarea Taiwan, a avut loc în timp ce Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, se aflatu în Singapore, la Dialogul Shangri-La 2023.
Ministrul Li a declarat că SUA și aliații săi au creat un pericol prin prezența patrulelor, care au ca intenție provocarea Chinei. „Cea mai bună cale este ca țările, în special navele și avioanele de vânătoare ale altor țări, să nu facă acțiuni în jurul teritoriilor altor țări”, a subliniat ministrul chinez, arătând că Beijingul caută un dialog, nu o confruntare cu Statele Unite ale Americii. Li Shangfu a avertizat că orice conflict între cele două națiuni ar aduce la „un dezastru insuportabil pentru lume”.
În marja Dialogului Shangri-La, ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, a refuzat invitația la dialog lansată de Secretatul american al Apărării, Lloyd Austin. Refuzul a fost motivat de faptul că SUA continuă să vândă arme Taiwanului, să ofere asistență și instruire militară, a îmbunătățit schimburile oficiale cu Taiwanul, stimulând activitățile pro-independență.
„Cu cât activitățile separatiste pentru independența Taiwanului sunt mai agresive, cu atât contra-măsurile noastre vor fi mai hotărâte. Toate interferențele străine sunt sortite eșecului”, a subliniat Li Shangfu.
Ministerul chinez al Afacerilor Externe a reacționat, astăzi, purtătorul de cuvânt Wang Wenbin că unele țări intenționează să provoace un nou Război Rece în Asia. Potrivit acestuia, independența strategică, stabilitatea și dezvoltarea regiunii reprezintă o dorință comună a țărilor din regiune, în care nu este permis amestecul altor țări.
Făcând trimitere la SUA, Wang a subliniat că unele țări se declară deschise și libere, apărătoare ale păcii și prosperității regionale, dar organizează constant blocuri militare, susținând prezența NATO în Asia-Pacific, chestiune respinsă de China și de majoritatea țărilor din regiune.
La sfârșitul lunii Mai a.c. SUA au acuzat China că a efectuat „o manevră inutil de agresivă”, când un avion de vânătoare J-16 a zburat în unui avion de recunoaștere al Forțelor Aeriene ale SUA, deasupra Mării Chinei de Sud.
2 răspunsuri la China și SUA la limita ciocnirii în Strâmtoarea Taiwan