China și Uniunea Europeană au dialogat, ieri, la Jakarta (Indonezia), prin intermediul directorul Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe din cadrul Partidului Comunist Chinez, Wang Yi – fost ministru de Externe, și Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.
Prezenți la cea de-a 13-a reuniune a miniștrilor de externe ai Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), cei doi oficiali au avut un schimb de opinii care, potrivit părții chineze a subliniat necesitatea înțelegerii reciproce și recunoașterea existenței unei singure China cu Insula Taiwan, în timp ce potrivit părții europene dialogul a subliniat necesitatea gestionării responsabile a relațiilor bilaterale și faptul că UE are așteptări din partea Chinei pentru a contribui la încheierea războiului din Ucraina și să mențină status quo-ul în Strâmtoarea Taiwan, adică în afara Chinei.
Pe scurt, a fost un nou dialog în care fiecare parte a transmis ce a avut de transmis și a înțeles ce a dorit să înțeleagă. Cât de mare importanță a dat UE dialogului de ieri poate fi înțeles și din faptul că singurele informații transmise de echipa pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate a fost plasate pe Twitter, în cadrul a patru fraze.
Acesta este primul dialog derulat de Borrel și un oficial chinez după ce, în ultimele luni au fost contramandate două vizite oficiale la Beijing și ca urmare a declarațiilor făcute de vice-președintele Comisiei Europene conform cărora a solicitat trimiterea de patruleze militare în Strâmtoarea Taiwan, „pentru a sublinia angajamentul Europei față de libertatea de navigație în această zonă absolut crucială”. (vezi AICI)
Potrivit mass media de la Beijing, Wang Yi a transmis că China și UE ar trebui să consolideze comunicarea, să crească încrederea și să aprofundeze cooperarea, în interesul ambelor părți. Mai mult, potrivit Beijingului, între China și UE nu există un conflict de interese fundamental, în condițiile în care ambele părți susțin multilateralismul, multipolaritatea și o mai mare democrație în cadrul relațiilor internaționale.
Având în vedere că în 2023 China și UE vor marca 20 de ani de la stabilirea parteneriatului strategic cuprinzător, Wang a solicitat UE să își clarifice poziționarea în cadrul parteneriatului și să stimuleze dezvoltarea relației bilaterale, fără să aibă rețineri, fără să încurajeze declarațiile și acțiunile care afectează dezvoltarea.
Wang a cerut, de asemenea, să se evite politizarea și instrumentalizarea problemelor economice, dar și utilizarea „de-riscării” ca un alt termen pentru decuplarea economică.
Potrivit părții chineze, în ceea ce privește problema Taiwan, Josep Borrell a afirmat că UE este ferm angajată în politica unei singure China și că UE nu a sprijinit niciodată independența Taiwanului, de asemenea că UE consideră nerealist și imposibil pentru Europa și China o decuplare economică.
În cadrul unui mesaj transmis pe Twitter, Josep Borrell a anunțat că a avut o discuție constructivă și aprofundată cu Wang Yi, privind gestionarea responsabilă a relațiilor UE-China, exprimând așteptările UE cu privire la rolul Chinei de a contribui la încheierea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și de a oferi asistență umanitară.
Legat de problema Taiwan, Borrell a informat că a fost abordată problemă, transmițând că UE promovează menținerea stabilității și status quo-ului în Strâmtoarea Taiwan, altfel spus menținerea neschimbată a situației din prezent, în care Insula Taiwan nu se află sub administrarea Beijingului și de asemenea, nu este vizată o revenire la R.P. Chineză.
Nu în cele din urmă, Josep Borrell a transmis interesul pentru Dialogul Strategic China-UE care va avea loc în acest an la Beijing, în cadrul căruia să fie aprofundate angajamentul reciproc cu privire la provocările globale.