CHINA: Wang Yi a redevenit ministru al Afacerilor Externe

Directorul Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe din cadrul Partidului Comunist Chinez, Wang Yi (foto), a fost reinstalat, ieri, în funcția de ministru al Afacerilor Externe, pe care a părăsit-o la data de 30 Decembrie 2022, după zece ani. La acel moment, funcția a fost preluată de Qin Gang, fost Ambasador al Chinei în SUA.

În cadrul deciziilor politice adoptate, ieri, în cadrul celei de-a patra sesiuni a Comitetului permanent al celui de-al 14-lea Congres Național al Poporului, s-a mai decis numirea lui Pan Gongsheng în funcția de guvernator al Băncii Poporului din China – banca centrală, președintele Xi Jinping semnând ordinul prezidențial pentru punerea în aplicare a deciziilor.

Revocarea din funcție a ministrului Qin Gang, la doar șapte luni de la instalare, poate fi încadrată în categoria surprizelor, la fel cum o surpriză a fost schimbarea din funcție, în Decembrie 2022, a ministrului Wang Yi, acum revenit în funcția de lider al Afacerilor Externe.

Wang Yi (69 ani), are o experiență de peste 41 de ani în diplomație. A fost ambasador al Chinei în Japonia (2004-2007), director al Biroului de lucru din Taiwan al CCPCC, ministru al Biroului pentru Afacerile din Taiwan în cadrul Consiliului de Stat (2008-2013). În perioada 2013-2018, Wang a fost ministru de Externe, fiind totodată secretar-adjunct al Comitetului PCC din cadrul Ministerului chinez de Externe. Din 2018, pe lângă funcția de ministru a deținut și calitatea de Consilier de stat, până în Decembrie 2022.

La rândul său, Qin Gang (foto stânga) a fost viceministru de Externe (2018-2021), iar în perioada Iulie 2021 – Decembrie 2021 a fost Ambasador al Chinei în SUA. La data de 30 Decembrie 2022, Qin a fost numit ministru de Externe, ca urmare a deciziei celui de-al 13-lea Comitet permanent al Congresului Național al Poporului.

Potrivit fostului ministru Qin Gang, Criza din Ucraina este o erupție de probleme în guvernarea europeană de securitate. Potrivit acestuia, „criza din Ucraina este o tragedie care ar fi putut fi evitată”, China nefiind nici „creatorul crizei”, nici vreuna din țările care „furnizează arme părților implicate în conflict”. Arătând că există o mână invizibilă care escaladează conflictul din Ucraina, în opinia ministrului Qin „criza din Ucraina este, în esență, o erupție de probleme în guvernarea europeană de securitate”, context în care China alege pacea în locul războiului, dialogul în locul sancțiunilor și reducerea tensiunilor în locul focului.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la CHINA: Wang Yi a redevenit ministru al Afacerilor Externe

 1. Dana spune:

  Poate domnul Dan Tomozei revine cu un articol pe aceasta tema, pentru a intelege de ce aceasta schimbare surprinzatoare. De la fata locului dansul are acces la mai multe informatii decat noi.

  • T. Bucur spune:

   Da, as aprecia detalii, daca aceasta schimbare schimba ceva din orientarea Chinei pe plan extern. Unii spun ca ar fi un semn de apropiere de Occident.

 2. Anonim spune:

  Interesant… sa revii la vechea persoana in 6 luni…. Ma rog sunt miscari pe care noi nu avem cum sa le intelegem vreodata.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.