FOTO | Ping pong cu o bulă de apă, în stația spațială a Chinei!

China continuă să uimească lumea prin modul în care înțelege să își educe și să stimuleze tinerele generații, pentru cunoaștere, pentru studiu și pentru viitor. Taikonauții misiunii spațiale Shenzhou-16: General-maior Jing Haipeng, Colonel Zhu Yangzhu și Profesorul Gui Haichao, au ținut astăzi a șasea lecție de fizică de pe Stația Spațială a Chinei – Tiangong. Cu ajutorul centrului de control de pe Pământ, cei trei au intrat în legătură directă cu elevi , cu vârste între 10 și 18 ani, din Beijing și provinciile Mongolia Interioară, Zhejiang, Anhui, Shaanxi.

Denumit „Clasa Tiangong”, după numele stației spațiale (天宫/ palatul ceresc), evenimentul de astăzi a inclus prezentarea Laboratorului Tiangong, dar și tadiționalul experiment simultan Pământ – stația spațială, în care elevii au observat și au primit explicații cu privire la modul în care se realizează arderea în spațiul gravitațional și în cel lipsit de gravitație. Pe Pământ, elevii au aprins o lumânare, observând că flacăra este dreaptă, spre deosebire de lumânarea aprinsă în stația spațială a cărei flacără a avut permanent o formă sferică.

Însă, cel mai spectaculos experiment prezentat în lecția de astăzi a fost partida de ping pong jucată în stația spațială, experiment în care în loc de minge a fost folosită o bulă de apă.
Taikonauții au demonstrat că materialele hidrofobe, folosite în multe domenii ale înaltelor tehnologi, resping bula de apă aidoma unei mingi tradiționale, în timp ce bula de apă, în spațiu lipsit de gravitație, se lipește de sprafața paletei de ping pong.

De asemenea, echipajul misiunii spațiale Shenzhou XVI a prezentat elevilor chinezi modul în care intereacționeză o bilă de metal de 500 de grame la ciocnirea unei bile similare, dar și la ciocnirea unei bile de mici dimensiuni, în condiții de imponderabilitate.

Nu în ultimul rând, întreaga Chină a avut posibilitatea să observe efectele produse un giroscop în spațiu, care își menține poziția fixă, dar care poate determina schimbarea obiectelor și chiar a corpului uman.

La finalul experimentelor, taikonauții au interacționat cu elevii din cele cinci zone ale Chinei, elevii fiind interesați de prezența și riscurile produse de deșeurile spațiale, de precizia și diferențele rezultatelor experimentelor derulate în stația spațială, dar și de modul în care taikonauții reușesc să facă față efectelor generate de lipsa gravitației, care determină pierderea greutății, masei musculare și dentității osoase, cu efecte asupra echilibrului fizic și psihic. De asemenea, elevii au fost interesați de modul în care este menținută și determinată distanța stației orbitale față de pământ, odată cu poziția constantă pe orbita terestră, fiind explicat că, având ajutorul centrului de control de pe Pămând și a sistemul de navigație Beidou, poziția stației este menitorizată permanent, fiind permanent făcute corecțiile necesare.

Comandantul misiunii, General-maior Jing Haipeng, a îndemnat elevii să fie mândrii de realizările Chinei, să fie conștienți că ei sunt viitorul țării și națiunii. „Vă rog prețuiți timpul pe care îl aveți, profitați de ocaziile pe care le aveți, învățați cu dăruire și visați cu îndrăzneală, pentru a construi o lume mai bună. Noi vă dorim ca visurile voastre să devină realitate”, a declarat Jing Haipeng.

Echipajul Shenzhou-16 se află în Stația Spațială a Chinei de la data de 30 Mai 2023, fiind programat să revină pe Pământ în luna Noiembrie a.c.

În acest interval, cei trei vor avea ca principale misiuni: instalarea de echipamente în afara stației între care un telescop spațial, asistarea procedurilor de andocare și plecarea a navelor spațiale de marfă, efectuarea de experimente științifice, demonstrații tehnologice și participarea la conferițe simultan spațiu-Pământ.

Lecțiile de fizică susținute de China din spațiul extraterestru au debutat în luna Iunie 2013, în ultimii ani devenind o normalitate.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Descoperind China, Din arhive, Înţelege China, Stația Spațială a Chinei, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la FOTO | Ping pong cu o bulă de apă, în stația spațială a Chinei!

  1. Roxana spune:

    Extraordinar! Va multumim D-le Tomozei ca ne rasfatati cu astfel de stiri. Un model pentru intreaga lume… Oameni pasionati cu adevarat de progresul oamenirii, al stiintei si al spatiului cosmic… Bravo lor. Asta in timp ce altii se omoara între ei prin razboaie sa umple buzunarele altora…. Ma gandesc la fetele dvs., ce oportunitate fantastica au sa fie educate acolo. Vor avea un cu totul alt orizont. Numai bine la intreaga familie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.