“UE nu are nicio intenție să se decupleze de China”

Reducerea riscurilor nu înseamnă decuplare, iar Uniunea Europeană nu are nicio intenție de a se decupla de China, a subliniat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene (CE), Valdis Dombrovskis, în mesajul prezentat la Summitul Bund 2023, organizat zilele trecute la Shanghai. Potrivit oficialului european, în 2023, UE și China au înregistrat schimburi comerciale bilaterale record, în valoare de 865 miliarde euro, însă într-un mod “foarte dezechilibrat, deoarece UE are un deficit comercial de aproape 400 de miliarde euro”.

În aceste condiții, Dombrovskis a arătat că “UE trebuie să se protejeze în situațiile în care se abuzează de deschiderea sa”, strategia de viitor vizând maximizarea beneficiilor deschiderii și reducerea la minim a dependențelor și vulnerabilităților strategice.

Aceasta implică obținerea unei înțelegeri mai profunde și exacte a riscurilor cheie cu care ne confruntăm – și acționarea în consecință: reducerea riscurilor. Aceasta înseamnă minimizarea dependențelor noastre strategice pentru un număr selectat de produse strategice. Acționând într-un mod proporțional și orientat pentru a ne menține autonomia strategică deschisă”, a declarat Dombrovskis.

În discursul prezentat la Shanghai, înaintea celui de-al 10-lea Dialog Economic și Comercial la nivel înalt China-UE programat pentru astăzi, la Beijing, reprezentantul Comisiei Europene a subliniat că economia mondială trece printr-o perioadă de schimbări profunde, marcată, în ultimii ani, de șocuri succesive, care “au scos la iveală deficiențe ale mecanismelor comerciale și de investiții existente”, care au condus la schimbări majore în politicile economice.

Dombrovskis a enumerate pandemia COVID-19, perturbările lanțurilor de aprovizionare, înăsprirea monetară în majoritatea economiilor majore, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, dar și “creșterea tensiunilor geopolitice care provin din competiția strategică dintre China și Statele Unite.

Pe de altă parte, reprezentantul UE a evidențiat că “comerțul internațional se transformă din ce în ce mai mult în armă, pe măsură ce ordinea mondială bazată pe norme este erodată, în favoarea uneia bazate doar pe putere (…) fragmentarea economică și geopolitică fiind în creștere, iar acest lucru aduce propriile riscuri.

În aceste condiții, Dombrovskis a declarant că UE și China pot colabora, în calitate de parteneri, pentru a aborda riscurile și provocările, ceea ce nu înseamnă o decuplare, Uniunea Europeanu neavând nicio intenție de a se decupla de China.

În pofida noului vocabular adoptat în economie, privind decuplarea, de-globalizarea, relocalizare, relocalizare apropiată, relocalizare prietenoasă etc., Dombrovskis a arătat că UE rămâne dedicacomerțului mondial liber și echitabil, “corect fiind cuvântul cheie”, câtă vreme Europa salută concurența globală, care trebuie să se desfășoare corect.

Subliniind că la rândul său China se confruntă cu o serie de provocări fără precedent, având în vedere influența economică în lume, modul în care va alege să le abordeze va avea consecințe internaționale”, a subliniat reprezentantul Comisiei Europene.

Abordarea sa va afecta întreaga economie globală, a cărei creștere din ultimele decenii a fost susținută de creșterea dinamică observată în China. Și va conta foarte mult pentru UE, ca unul dintre principalii parteneri economici și comerciali ai Chinei. Credem că China ar trebui să gestioneze un proces provocator de ajustare macroeconomică care să se îndrepte spre un model de creștere mai durabil.

Pe de altă parte, oficialul UE a solicitat Chinei extinderea accesului pe piață pentru companiile străine, odată cu menținerea unui mediu de afaceri stabil, pentru a asigura relații comerciale echitabile și reciproc avantajoase. De asemenea, este necesară menținerea încrederii reciproce, pentru a aborda o serie de provocări globale.

Nu în ultimul rând, Dombrovskis a transmis la Shanghai că în fața provocărilor și scenariilor descurajante cu care se confruntă lumea, nicio țară nu poate aborda problemele enorme pe cont propriu. Este motivul pentru care trebuie găsi o modalitate de colaborare, pentru abordarea în comun a problemelor care afectează comunitatea globală.

Pe termen lung, UE are interesul rămână deschi cooperării internaționale, “China fiind văzută ca un partener important, unul cu care UE dorește să depună eforturi în direcția unei relații comerciale și de investiții mai echilibrate”, a mai declarat, Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

În cadrul unui mesaj prezentat, astăzi, în cadrul Universității Tsinghua din Beijing, Valdis Dombrovskis a subliniat că „relația de cooperare dintre Europa și China rămâne esențială. Dar, într-o lume caracterizată de tensiuni geopolitice în creștere, trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a continua să construim o cooperare pozitivă.
Ne aflăm la o răscruce de drumuri. Putem alege o cale spre relații reciproc avantajoase. Una care se bazează pe comerț și investiții deschise și echitabile și care lucrează mână în mână la marile provocări ale timpului nostru.
Sau, putem alege o cale care ne îndepărtează încet. Unde beneficiile comune de care ne-am bucurat în ultimele decenii slăbesc și se estompează. Și, prin urmare, acolo unde cetățenii și economiile noastre se confruntă cu oportunități reduse.

De asemenea, oficialul CE a subliniat că Europa și China sunt piloni ai economiei și instituțiilor globale, piloni care acționează independent, în interesul propriilor oameni și al planetei, alegând propriile căi de acțiune.

Reacțiile Chinei, transmise în cadrul Summitului Bund 2023 dar și în mass media chineză, arată dorința de consolidare a relațiilor economice cu Uniunea Europeană, în ciuda unor dezacorduri generate și stimulate de o serie de politicieni europeni.

Iată de ce, în cadrul dialogului care va începe astăzi, la Beijing, se așteaptă creșterea înțelegerii reciproce, dar mai ales o abordare realistă și corectă a companiilor chineze și lanțurilor de aprovizionare. Concret, potrivit Global Times, China așteaptă din partea UE să trateze parteneriatul bilateral nu ca un risc, ci ca pe o oportunitate de câștig reciproc.

În cadrul celui de-al 10-lea Dialog Economic și Comercial la nivel înalt China-UE, programat astăzi la Beijing, eveniment care va fi coprezidat de vicepremierul He Lifeng și de vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis, se așteaptă o reașezare în planul dialogului, dintre cele două părți.

China așteaptă ca UE să clarifice anchetele care vizează o serie de companii și investiții chinezești din spațiul European, anchete pe care, reprezentanții Ministerul chinez al Comerțului le-a catalogat un „protecționism flagrant” care riscă să perturbe și distorsioneze lanțul global de aprovizionare auto global, al bateriilor electrice și EV cu impact negativ asupra legăturilor economice China-UE.

Pe de altă parte, China așteaptă ca UE să aprofundeze cooperarea câștig-câștig, nu să genereze obstacole, să înțeleagă mai bine intențiile politice reale ale fiecărei părți, pentru a asigura viitorul relațiilor economice și comerciale China-UE.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Din presa chineză, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.